Kennismaking | Canon PIXMA G650

door Pieter Dhaeze op donderdag 22 juli 2021

Van een nieuwe Canon-fotoprinter op de redactie worden we altijd blij, want bij EOSzine onderschrijven we het motto ‘een foto is pas een foto, als hij mooi is afgedrukt’. Ons inziens zorgt een print op A4 of groter anno 2021 nog steeds voor de hoogste beleving van je fotografie. Zo hebben we laatst de PIXMA PRO-200 (review) en iPF PRO-300 (review) besproken, die beiden garant staan voor een zeer hoge afdrukkwaliteit.

Toch wordt ons enthousiasme altijd enigszins getemperd door opmerkingen van lezers dat cartridges (10 tot 12 ml) altijd zo snel leeg zijn en dat zelf printen daarom zo ‘duur’ is. Of dat zo is, bepaalt iedereen voor zichzelf, maar deze ‘buzz’ weerhoudt vrijetijdsfotografen er vaak toch van om hun foto’s af te drukken en dat is jammer. Want print is zo mooi! Echt.

PIXMA-G650-klein

Printkosten
Omdat kosten blijkbaar een belangrijk aspect zijn in de overweging om zelf je foto’s af te drukken, is de komst van de PIXMA G650 (klik hier) een ‘landmark’ die niet ongenoemd mag blijven in de printwereld voor de consument en vrijetijdsfotograaf. Deze multifunctional printers met zes kleuren werkt niet meer met de ‘dure’ cartridges, maar met navulbare inktreservoirs. De prijs per milliliter inkt is daarmee drastisch gedaald.
En hoewel we de kostprijs van een fotoprint altijd als laatste noemen in een review, doen we dat nu bij de PIXMA G650 juist als eerste met onderstaande tabel, die wat ons betreft alleszeggend is.

tabel-kostprijs-a4-fotoprint-g650

In bovenstaande vergelijking gaan we uit van het voor ons nieuwe papier Glossy Photo Paper ‘Everyday Use’ 200 grams (GP-501), wat slechts 22 euro kost voor 100 vel A4. Dat is een duidelijk verschil met het gebruikelijke Photo Paper Plus II 260 grams (PP-201) dat voor 20 vel ongeveer 10 euro kost. Het professionele Photo Paper Pro Platinum 300 grams (PT-101) kost ‘zelfs’ € 17,50 (20 vel A4). Uiteraard geldt ‘alle waar is naar zijn geld’, maar voor het grote publiek zal het verschil tussen een afdruk op het gewone hoogglanspapier en de pro-versie amper zichtbaar zijn. En eerlijk gezegd kunnen we zelf ook het onderscheid van een foto-afdruk met de PIXMA G650 op de drie papieren nauwelijks onderscheiden. Het is vooral het verschil in papierdikte dat je beleeft, maar als een foto op geplakt is of ingelijst, dan is dat niet langer een relevant verschil.

Afdrukkwaliteit
Daarmee zijn we meteen gekomen bij een ander belangrijk punt van deze bespreking en dat is de afdrukkwaliteit. En daarvan zijn we ook behoorlijk onder de indruk. De komst van een grijze en rode inkt komen het contrast en kleuren ten goede. Iets wat een ‘gewone’ multifunctional met slechts vier kleuren C, M, Y en K minder geschikt maakt voor het afdrukken van foto’s. Het ziet er op de PIXMA G650 allemaal prima uit. Scherpte en kleuren zijn erg goed en natuur-, landschaps- en portretfoto’s (huistinten) zien er fantastisch uit op het 200 grams hoogglanspapier. Ook zwart-wit is goed, hoewel we in vergelijking met onze referentie (iPF PRO-2000 met 11 kleuren) een kleine verschuiving zien naar ‘koel’ grijs. Hoewel het een dye-printer is, kun je ook op fine art-papier afdrukken en de kwaliteit is dan heel acceptabel.

Verder hebben we tekst en zakelijke documenten op gewoon papier afgedrukt en daar is de printer ook goed geschikt voor, hoewel het geen ‘snelheidsmonster’ is met iets meer dan 10 seconde voor een A4 op standaardkwaliteit. Overigens duurt een A4 fotoprint op standaardkwaliteit ongeveer 2min 50s en op hoogste kwaliteit 4min 40s. Je moet echter met je neus op het papier om het verschil te zien tussen Standaard en Hoog.

Installeren
Als je even de Snelgids bekijkt en de aanwijzingen volgt op papier en later op computer of telefoon, dan is aansluiten van een multifunctional als de PIXMA G650 een fluitje van een cent (klik hier om te starten). Ook het vullen van de reservoirs en plaatsen van de printkoppen, wijst zichzelf. Bij het vullen is de kans op morsen heel klein en dankzij een slim ‘slotpatroon’ kun je ook de kleuren en betreffende reservoirs niet abusievelijk verwisselen. Omdat het systeem gevuld moet worden, duurt de eerste opstart circa 10 minuten. In die tijd heb je de inktniveaus van de reservoirs zien dalen. Geen paniek. Deze inkt zit in de printkoppen en leidingen en is dus niet verloren gegaan.

Ontwerp en mogelijkheden
De PIXMA G650 is een compact desktopmodel dat weinig ruimte inneemt en ook niet opvalt. De inhoud van de reservoirs is te zien, maar verstoort het uiterlijk van de printer niet. Het bedieningspaneel is uitgevoerd met knoppen en een twee-regelig lcd-scherm. Dat werkt prima, ook al omdat je veel instellingen vanaf je computer of telefoon kunt doen. Boven een klep naar de glasplaat om te scannen en te kopieren en aan de achterzijde de enige papierinvoer, voor zowel gewoon papier (ook enveloppen) als fotopapier (A6 tot A4). Onzichtbaar zit onderin een zogeheten onderhoudscartridge. Dit is een soort opvangbak voor inkt die gespild wordt bij randloos afdrukken.

printsysteem-klein

Tot zo ver de standaard multifunctional. Het bijzondere van deze refill-printer zit in de binnenkant. Bij een gewone inkjetprinter zitten de cartridges in de printkop en dat geheel gaat van links naar rechts v.v. over het papier. Lekker compact, maar deze mechanische beweging beperkt echter de grootte van de cartridges. Want als het gewicht van de inkt/print-unit te hoog wordt, dan verstoren de krachten bij versnelling en vertraging, de nauwkeurigheid tijdens het printen. De printsnelheid zou dan drastisch omlaag moeten. Bij de PIXMA G650 zit de inkt in stationaire inktreservoirs, die met afzonderlijke slangetjes verbonden zijn met een 2-hoofdige printkop (2x drie kleuren) die over het papier beweegt. Zo blijft het gewicht van de bewegende delen in een printer laag en de snelheid hoog. Dit principe van inkttoevoer wordt ook toegepast in grootformaat fotoprinters, zoals onze iPF PRO-2000. De techniek is iets gecompliceerder en maakt de printer daarmee iets duurder. Dit heb je overigens snel terugverdiend, dankzij de lage kosten per print.

PIXMA-G650-yt

Geen A3
Als je als vrijetijdsfotograaf zelf foto’s afdrukt, dan merk je al snel dat A4 mooi is, maar A3 nóg mooier. Helaas kan dat dus niet met de PIXMA G650, die echter wel randloos A4 kan printen. Toch zou een A3+ versie van de PIXMA G650 een interessante keuze zijn. Benieuwd naar het hele assortiment refill-inkjet: klik hier.

Zoals een goede multifunctional betaamt, haal je met de PIXMA G650 veel mogelijkheden en flexibiliteit in huis. Er zijn veel taken waarbij de printer je van dienst kan zijn en omdat hij draadloos van computer of telefoon te koppelen is, kun je hem van overal aansturen. Dus bijvoorbeeld ook handig om snel een foto van je camera of telefoon op 15 bij 10 cm te printen. Je moet natuurlijk wel vooraf even controleren of het juiste papier in de lade zit. Wil je alles weten van de mogelijkheden, dan heeft Canon een mooi overzicht gemaakt (klik hier).

Samenvatting
Blij. Dat zijn we naar een paar dagen printen met de PIXMA G650. Prachtige kwaliteit, veel mogelijkheden en flexibiliteit en voor de eerste keer de geruststelling dat de afdrukkosten geen argument meer hoeven zijn om het printen van je foto’s achterwege te laten. Doen dus!!

Meer informatie en specs PIXMA G650: klik hier.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.