De vakanties zijn (helaas) weer achter de rug. En, zijn de vakantiefoto’s geslaagd? Heb je twee weken lopen sjouwen met je systeemcamera, lenzen en camcorder of heb je je telefoon het foto- en filmwerk op laten knappen? In het eerste geval is je mobiliteit met al die spullen vermoedelijk behoorlijk beperkt geweest en met je smartphone zag het er misschien op het beeldschermpje allemaal nog wel leuk uit, maar bij thuiskomst was de kwaliteit waarschijnlijk toch behoorlijk teleurstellend. Dus twee goede redenen om de volgende keer als je op vakantie gaat of een dagje uit hebt, een alleskunner mee te nemen, zoals de nieuwe Canon PowerShot SX280 HS.
Uitvoering en bediening
De PowerShot SX280 HS is de opvolger van de SX260 HS en het concept van een dergelijke reiscamera is niet veranderd. Compact met toch een redelijk goede handligging. Niet te zwaar (233g met accu en SD) en de lens trekt helemaal in de camera, zodat hij zonder problemen in een jaszak of handtas past. Je zou hem zelfs in een broekzak mee kunnen nemen.
De SX280 heeft een mooi, groot lcd-scherm met een grote kijkhoek en resolutie, die creatieve standpunten mogelijk maakt en ook bij veel zon goed afleesbaar is. Het scherm heeft helaas geen aanraakfunctionaliteit en dat zou wel een pluspunt geweest zijn, gezien onze gewendheid met smartphones. De functie van alle knopjes is in één oogopslag duidelijk en de belangrijkste instellingen zijn snel te vinden en uit te voeren. Wel moet af en toe opgepast worden dat niet abusievelijk een knopje wordt ingedrukt, maar gezien de compactheid van de camera is dat bijna niet te voorkomen.
Mogelijkheden
Als we de specificaties van de PowerShot SX280 HS en zijn voorganger naast elkaar zetten, dan zijn de verschillen klein. Het aantal megapixels en het zoombereik zijn gelijk gebleven (12 Mp, 20x van 25-500mm). Wel is het ISO-bereik uitgebreid naar ISO 6400. Canon acht dit verantwoord gezien de nieuwe Digic 6 processor waarmee de SX280 als eerste Canon-camera is uitgerust. Deze zorgt er tevens voor dat de camera supersnel is en dat filmen in 1080p én 60 fps en High Speed burst mogelijk zijn.
Ondanks dat gemak voorop staat bij deze SX-serie compactcamera’s, is het toch mogelijk om als EOS-gebruiker de baas te blijven over je camera, dankzij de basisinstellingen in de P-, T-, A- en M-stand. Zo kun je met eigen instellingen en belichtingscompensatie ook moeilijke lichtsituaties tot een goed einde brengen of kun je creatief aan de slag met langere sluitertijden of silhouetfoto’s. Ben je wel creatief, maar dan liever met effectfilters, dan biedt de PowerShot SX280 je voldoende handvatten en heb je een Fisheye of Softfocus ter beschikking. Bovendien kun je uitgebreid spelen met allerlei kleuropties.
Dankzij een goedwerkende GPS weet je altijd waar je je foto’s gemaakt hebt en zelfs hoe je route geweest is. En moet je ‘bewegende emotie’ vastleggen dan heb je met een druk op de knop 1080p HD-video (mét IS, 20x zoom en AF, 60 fps) onder de duim.
Wifi De PowerShot SX280 is uitgerust met Wifi, maar niet op de manier zoals de EOS 6D of EOS 70D als een Wifi-hotspot. Het geeft de gebruiker wel de mogelijkheid om draadloos een printer aan te sturen of foto’s van de camera rechtstreeks op een tablet te laten zien, maar je kunt geen live-zoekerbeeld oproepen op je telefoon of tablet en ook kun je de camera niet bedienen vanaf die apparaten. |
Prestaties
Aanzetten, scherptellen en een foto nemen. In de tijd dat je dit leest, heeft de SX280 HS dit gedaan en je hoeft dus geen fotomoment te missen. Het in- en uitzoomen gaat redelijk vlot en nauwkeurig. Met 20x zoom haal je een onderwerp heel erg dichtbij en dankzij de prima beeldstabilisatie staat het zoekerbeeld bij 500mm nog behoorlijk stil. Het heeft dan wel de neiging het kader te laten verspringen als de camerabeweging te heftig is. De groothoek van 25mm mag niet vergeten worden voor prima landschap-, architectuur- en interieurfoto’s. Ondanks het grote zoombereik blijven de lensafwijkingen (vervorming, chromatische aberratie, hoekonscherpte, vigenettering) binnen de perken en zijn ze zelden storend aanwezig.
De DIGIC 6 zorgt niet alleen voor een hoge snelheid bij opname of verwerking van beeld, maar laat ook zijn kracht zien bij de beeldvorming. De belichting is zelden fout (met iContrast) en de witbalans geeft zelfs onder kunstlicht geen krimp. Schroeven we de ISO op, dan worden wel de gevolgen van ruisonderdrukking zichtbaar, maar de kleuren en het contrastbereik blijven goed. Bij vertoning op Full-HD (1920x1080) of afdruk op 30 bij 20cm in een fotoboek zijn goed belichte foto’s van ISO 800 uitstekend te gebruiken. Overigens zijn de gevolgen van ruisreductie al wel vanaf ISO 80 te zien bij 100% in Photoshop, maar desondanks bij bovengenoemde 'kleine' publicatieformaten visueel afwezig.
De videofunctie kan voor een groot deel die van een echte camcorder vervangen. Belichting en scherpstelling passen zich voldoende snel aan bij wijziging van het kader en dankzij de beeldstabilisatie (twee modi) is het filmbeeld erg rustig, zelfs als je met de camera loopt.
GPS-log Met de PowerShot SX280 kun je een GPS log-bestand laten maken van de route die je aflegt (track). Om dit bestand te kunnen gebruiken in Lightroom 4 of 5, moet je het omzetten naar een gpx-bestand. Met de zoekopdracht ‘convert log to gpx’ zijn hiervoor diverse programma’s te vinden op internet, zoals deze van GPS visualizer (klik hier). Canon levert overigens het gratis programma Map Utility mee, waarmee je je foto’s letterlijk op de kaart kunt zetten van Google Maps. |
Conclusie
Na de PowerShot SX230 en SX260 laat ook deze keer de nieuwe SX280 een goede indruk bij ons achter. De verschillen zijn klein met zijn voorgangers en niet echt een reden om te upgraden, maar voor nog geen 270 euro kun je in veel gevallen je dure en zware fototas thuislaten en met minder ‘last’ - en toch hoge kwaliteit - meer genieten van je vakantie of uitstapje.
Onze wensenlijst bij deze SX-serie blijft onveranderd, want net als bij de SX230 en SX260 zouden we bij de opvolger van de PowerShot SX280 graag een instelbare ruisonderdrukking willen hebben en de mogelijkheid om in RAW te fotograferen.
Specificaties PowerShot SX280 HS: klik hier.