Fotografie door én samen met kinderen

door pjcdhaeze op maandag 16 december 2019

Als leerkracht in een zesde leerjaar (groep 8) van het Belgische basisonderwijs heb ik 10 jaar geleden besloten me te engageren voor een opleiding fotografie van drie jaar. Op dat moment had ik nooit durven dromen dat dit voor mijn job als leerkracht ook een meerwaarde zou zijn. Ik geef tijdens de lessen muzische vorming namelijk met veel plezier les over fotografie, vooral als ik kijk naar de beelden die de leerlingen maken. Het geeft een enorme voldoening om je passie door te geven op je leerlingen. Enkele van mijn oud-leerlingen zijn zelfs fotografie gaan studeren. Ondertussen geef ik ook fotokampen en workshops.

Belangrijke reden om fotografie in mijn lessen te betrekken, is dat het niet alleen de creativiteit van de kinderen prikkelt en ze beter naar de wereld om hen heen laat kijken, maar ook omdat het de onderlinge samenwerking en communicatie stimuleert. Kinderen zijn snel weg met smartphones, tablets en multimedia. De handelingen lijken de dag van vandaag wel mee aangeboren. Waarom hen dan niet stimuleren om al deze media op een creatieve manier te leren gebruiken? Creativiteit draagt bij tot een toekomst met een groter doorzettingsvermogen en meer durf. Creatieve mensen vinden gemakkelijker oplossingen bij bepaalde problemen. Ze hebben doorgaans ook een groter inlevingsvermogen.

Kinderen zijn van nature zeer creatief, want alles wat ze doen en zien is nieuw. Ze gaan onze wereld tegenaan vol nieuwe ideeën. Maar jammer genoeg worden ze tegenwoordig afgeremd in deze creativiteit, omdat we hen onvoldoende stimuleren en ze overlaten aan individueel ‘kant-en-klaar’-vermaak op telefoon en tablet. We moeten kinderen en jongeren dus uitdagen in dat creatief aan de slag gaan.
Samen met kinderen en kleinkinderen foto’s maken is daarvoor een goed instrument en zorgt tevens spelenderwijs voor meer begrip en voor een sterkere onderlinge band. Om onderwijskrachten, ouders en grootouders daarbij te helpen heb ik twee boeken geschreven: ‘Zeg eens cheese’, de beste fotografietips voor kinderen en het boek ‘Fotogenie’, tips voor magische fotografie.

In het boek ‘Zeg eens cheese, de beste fotografietips voor kinderen’ wordt op een eenvoudige manier uitgelegd want composities zijn. Je ontdekt hoe leuk fotografie is, maar vooral hoe mooi de wereld om je heen eigenlijk is. Met handige tips, leuke opdrachten en geheime trucjes kan jezelf aan de slag. Voor wie zich helemaal kan vinden in het uitleven en experimenteren met een fototoestel, is ‘Fotogenie, tips voor magische fotografie’ een echte aanrader. Je gaat op avontuur in je eigen creativiteit. Je ontdekt de magie van de natuur en de magie van je eigen verbeelding. Je leert het wonderbaarlijke zien in alledaagse dingen. Je zet je eigen wereld op z’n kop, je maakt je eigen cameralenzen, je ontdekt niet alleen hoe mooi muziek klinkt maar ook hoe mooi muziek eruitziet, je speelt met een glazenbol en nog veel meer.

Meer informatie en bestellen: klik hier. Meer informatie en bestellen: klik hier.

Dankzij deze boeken kan je als leerkracht samen op avontuur met je leerlingen. Ouders en grootouders kunnen met de kinderen experimenteren tijdens leuke gezinsuitstapjes en creëren de mooiste herinneringen. Ontwikkel samen een oog voor detail en laat jullie verbazen hoe mooi de wereld er door de ogen van een kind uitziet.

Ellen de Decker

December 2019

Meer info op: www.ellendedecker.com

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.