Stembesturing

door pjcdhaeze op dinsdag 03 december 2019

Soms zit ik wel eens te mijmeren over camera’s en fotografie, maar dan gaat dat in alle stilte en praat ik (nog) niet tegen mezelf. Er zijn echter momenten dat ik wél praat zonder dat er mensen in de buurt zijn. En wel in toenemende mate. Dat is dan niet tegen de spreekwoordelijke ‘tafelpoot’, maar tegen een slim apparaat.

Mijn eerste ‘gesprek’ met een niet-mens was in mijn auto toen ik mijn carkit woordelijk opdracht gaf iemand te bellen. Dat is lange tijd mijn enige digitale gesprekspartner geweest. Tot mijn telefoon een slimme assistent kreeg. Veel mensen zullen die niet gebruiken, maar ik ben duidelijk fan. Ik hoef dan niets in te typen in Google, maar kan fonetisch de naam van een popartiest of locatie inspreken. Spelfouten maken is verleden tijd. Zo’n virtuele assistent moet nog veel leren - zegt ze zelf ook - maar 90% van de gesproken opdrachten verstaat ze feilloos. Zowel in het Nederlands als in het Engels.
Onder het motto ‘gemak dient de mens’ is met de komst van een slimme speaker in onze woonkamer het praten met een apparaat een dagelijkse bezigheid geworden. Hey Google, speel Radio 1. Hey Google, hoe oud is Paul McCartney? Hey Google, speel een film op Netflix. Hey Google, stel een timer in van 1 uur. Hey Google, doe het licht uit. Hey Google, wat wordt het weer vandaag? Hey Google, ……

Tijdens een van mijn mijmeringen bedacht ik me ineens dat het eigenlijk ook wel handig zou zijn als ik mijn camera gesproken opdrachten kon geven. Hey EOS, neem een foto. Hey EOS, ISO 800. Hey EOS, stopje lichter. Hey EOS, zelfontspanner 2s. Hey EOS, stuur foto naar telefoon. Hey EOS, stel scherp op Jan.
Je hoeft dan de camera niet van je oog te halen (alle aandacht voor het onderwerp). Je hoeft niet meer door menu’s te bladeren (lekker snel). Je kunt zelf gezichten benoemen (handig). En je kunt je camera op afstand bedienen. Bijvoorbeeld bij een groepsselfie of zelfs nog wanneer de camera op je buik hangt of in je fototas zit.

Hoewel er aan stembesturing van camera’s waarschijnlijk diverse ‘haken en ogen’ zullen zitten, lijkt het me technisch toch geen ‘rocket science’ om een systeemcamera ‘oren’ te geven. Misschien een idee voor Canon? En wat vind jij ervan? Laat het ons weten.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.