In deze blog vertel ik het hoe en waarom ik de overstap gemaakt heb van mijn vertrouwde EOS 5D mark IV naar de EOS R. De invalshoek die ik beschrijf in deze blog is hoe ik tegen camera’s aankijk en hoe ik mijn camera gebruik. Zoals jullie weten ligt mijn specialisatie op het gebied van landschapsfotografie, en terwijl ik hier op mijn hotelkamer zit in een hotel bij het Speulderbos, begin ik inspiratie te krijgen om mijn gedachten aan het papier toe te vertrouwen.
Mijn interesse in de EOS R speelt al vanaf het moment dat deze geïntroduceerd werd. Op dat moment begon ik meteen een mail wisseling met Canon Nederland om zoveel mogelijk informatie los te peuteren over de EOS R en hoe deze in de markt is/wordt gezet. Tot mijn grote verbazing kwamen de specificaties met de EOS 5D mark IV qua sensor verrassend overeen. Er werd me op het hart gedrukt dat de EOS R geen vervanging was van de EOS 5D mark IV.
Licht teleurgesteld heb ik een paar maanden lang niet aan de EOS R durven denken, totdat ik na een gesprek met Bas Meelker toch weer twijfels kreeg. Bas was enthousiast over de RF-lenzen, en ook enthousiast over de EOS R. Man, weer die twijfels. Na dit gesprek heb ik de stoute schoenen aangetrokken en Canon Nederland gevraagd of ik de EOS R een dagje mocht testen. Het antwoord wat ik terug kreeg, maakte me blij. Het werd een week met een aantal RF-lenzen erbij. De woorden die ik meekreeg, Arjen, leef je uit en behandel de camera zoals je je eigen camera gebruikt.
Na een week intensief fotograferen, en weer de specificaties induiken met betrekking tot de sensor, heb ik met moeite de camera weer ingeleverd. Ik was er voor mezelf uit, hoe goed de EOS 5D mark IV ook is, de EOS R is voor landschapsfotografie gewoon beter. Niet zozeer het aantal pixels of het aantal frames per seconde. Nee, de combinatie van de EOS R met de RF-lenzen maakt de combi toch beter dan de EOS 5D mark IV met EF-lenzen. Ik wil scherpte! Ik wil een toekomst in fotografie die me niet laat nadenken over of het allemaal scherper kan. Canon investeert in de RF lijn, dus de toekomst ligt daar. Je ziet het aan alles. De mount is groter dan welke concurrent dan ook. De EF-lenzen verliezen het qua scherpte ten opzichte van de RF-lenzen. Dit is de toekomst.
Dat de sensor van de EOS R overeenkomt met die van de EOS 5D mark IV is niet helemaal waar. In de EOS R zit een geüpgraded sensor van de EOS 5D mark IV en dat tezamen de DIGIC 8 processor zorgt ervoor dat het weer een stapje beter is. Maar wat is voor mij het belangrijkste om nu toch de overstap te maken? Voor 99% van de mensen is het verschil tussen de EOS 5D mark IV en de EOS R nauwelijks zichtbaar, zelfs niet bij 100% inzoomen. Ik zie dat verschil ook niet bij elke foto. Dat is dus niet de hoofdreden geweest. Voor mij is dat gebruikersvriendelijkheid en de kleine, maar de o zo fijne hulpmiddelen bij het nemen van de foto. Daarnaast heeft de combinatie EOS R en RF-lenzen en de toekomst mij over de streep getrokken.
Een van die fijne hulpmiddelen in het veld is focus peaking en de afstandsmeter. Ik stel elke foto handmatig scherp, en hou daarbij rekening met de hyperfocale afstand. In Jip en Janneke taal, focus peaking is een hulpmiddel die op het scherm of de EVF laat zien voor het nemen van de foto waar de scherpte komt te liggen in je foto. Als ik dan inzoom op het punt in mijn compositie waarvan ik vind dat het scherp moet zijn, dan hoef ik alleen nog maar te finetunen. Dat is nou gebruikersvriendelijkheid. Je bent minder bezig met het zoeken naar scherpte, je bent meer bezig met genieten. Dat willen we toch?
Is de EOS 5D mark IV in combinatie met de EF-lenzen een slechte combinatie? Totaal niet. Deze combinatie heeft me veel plezier en resultaten gebracht, maar ik kijk naar de toekomst. Deze ligt bij de spiegelloze systeemcamera en de RF line-up voor landschapsfotografie! Het hoge woord is eruit 😉.
Arjen Noord
8 november 2019
www.arjennoord.nl