De EOS RP in de handen van ...... Teuni Stevense

door pjcdhaeze op donderdag 29 augustus 2019

Van EOSzine kreeg ik de mogelijkheid om met de Canon RP op stap te gaan met in de tas bovendien de EOS RF 24-105mm 4L IS en de EOS R EF-adapter om mijn eigen lenzen, EF- én EF-S, te kunnen gebruiken. Een kort verslag van mijn ervaringen als EOS 80D-gebruiker.

Algemeen
Als ik de camera vergelijk met mijn Canon EOS 80D voelt hij een stuk lichter en ligt goed in de hand met de extra extensiongrip. Met de RF 24-105mm 4L IS er op heb ik foto's gemaakt in Rotterdam. De autofocus werkt prima, is snel en goed scherp. Ook heb ik via het schermpje het scherpstelpunt verschoven met mijn duim (Touch AF) wat ook goed werkt en heel handig is als je snel een ander focuspunt wilt hebben. In de zoeker zie je het focuspunt gelijk terug.
De ISO heb ik ingesteld van 100 tot 1600 en was blij verrast dat ruis bijna niet aanwezig is in vergelijking met de EOS 80D. De instellingen kan je gemakkelijk wijzigen op het touchscreen schermpje en de belichtingscompensatie kan je snel aanpassen met de ring aan de voorzijde van de lens.

Macro
Het meest benieuwd was ik naar hoe de camera presteert samen met mijn EF 100mm f/2.8 USM. Full-frame is voor mij erg wennen, omdat ik dichter op mijn onderwerp moet zitten en als dat een actieve vlinder is, is dat een echte uitdaging. Omdat ik een vaste hand heb, doe ik dat het liefst al kijkend door de oogzoeker met handmatige scherpstelling. Het is me wel gelukt en ik denk dat het altijd wel heel lastig blijft zo ook met mijn EOS 80D.
Ook heb ik geprobeerd te volgen via het LCD-scherm, maar is moeilijk omdat het zo snel gaat en je onderwerp uit het beeld vliegt. Je bent dan ook je compositie kwijt en die vind ik minstens zo belangrijk.

Als het gaat om een stilzittende libel gaat dat feilloos met de digitale zoeker (EVF) en ook via je schermpje met uitvergroten. Omdat ik vaak met tegenlicht fotografeer, valt het licht er niet zo op. Ook met statief geen probleem net zoals met live-view op de spiegelreflexcamera. Daarbij is het kantelbare schermpje ideaal. In het geval van bewegende onderwerpen is het heel fijn dat je gemakkelijk een hogere ISO kan gebruiken met korte sluitertijden om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Meervoudige belichting in EVF
Wat super handig is dat je met meervoudige belichting door de zoeker gelijk ziet hoe de beelden over elkaar heen komen in plaats van alleen op het schermpje zoals bij de DSLR. Je kan het dan zo uit de hand doen. Heb ik ook gedaan met de foto van de libel.

Conclusie
Mijn conclusie is dat ik heel tevreden ben over de resultaten en het werken met de EOS RP went snel. Wat het aantrekkelijk voor mij maakt voor macro, is het grote verschil in ruis bij hogere ISO-waarden. En lichter in gewicht is ook heel prettig. Ik heb er wel over gedacht om de overstap te maken naar full-frame toen de EOS R uitkwam, maar die ga ik op dit moment nog niet maken, omdat ik voor macro liever toch géén full-frame wil gebruiken. Daar komt bij dat aan de lenzen toch een behoorlijk prijskaartje hangt en ik met mijn huidige lenzen EF-S 10-22 mm, EF 24-70 mm 4L IS, EF 70-200mm 4L IS II, EF 100mm 2.8 en de EF 100-400mm 4-5.6L IS nog prima uit de voeten kan samen met de Canon EOS 80D.
Misschien dat ik de nieuwe EOS M6 mark II overweeg. Die is spiegelloos (met optionele EVF), is compact, is APS-C, heeft meer pixels (32 Mp) en interessant geprijsd. Dus het beste van twee werelden. Of misschien eerst een nieuwe macrolens? De EF 100mm 2.8L IS is momenteel een heel interessant alternatief voor mijn aloude EF 100mm 2.8. Het wikken en wegen is dus nog niet voorbij 😉

Graag wil ik Pieter Dhaeze nog hartelijk bedanken voor de mooie kans om met de EOS RP te werken en ook een dagje op pad te gaan met de EF 100mm 2.8L IS.

Teuni Stevense
https://500px.com/teuni

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.