09 Flitsen, Draadloos

door Pieter Dhaeze op dinsdag 01 maart 2011

In de afgelopen artikelen zijn we uitvoerig ingegaan op het fenomeen flitsen, waarbij de flitser zich altijd op de camera recht boven de lens bevindt. Met een off-shoe koord kun je een metertje naar links of rechts, maar de echte vrijheid ontstaat pas als we de flitser(s) draadloos aansturen. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Je eerste stapjes op weg naar strobisme.

Strobisme
Voordat we aan de slag gaan met draadloos flitsen, staan we even stil bij het fenomeen strobisme. Het is een actueel onderwerp in fotoland en lijkt een 'must do' voor iedereen die met de laatste ontwikkelingen in de pas wil blijven. Strobisme is echter al redelijk oud en het is eigenlijk niet meer dan 100% controle over de belichting van het onderwerp met behulp van flitslicht, ook overdag. Vaak wordt met de instellingen van de camera de invloed van het bestaande omgevingslicht bijna geheel uitgesloten en het onderwerp met meerdere flitsers  - geholpen door een veelheid aan accessoires - uitgelicht, leidend tot heel dramatisch beeld. Iedere strobist werkt dus met draadloos aangestuurde flitser, maar niet iedereen die draadloos flitst is meteen een strobist. En voor die laatste groep is dit artikel bedoeld.

Draadloos
In principe kan vanaf elke EOS een Speedlite draadloos worden aangestuurd. Een Speedlite 580EX (II) kan als master dienen voor een andere Speedlite op afstand (slave). Je kunt die slave ook activeren met de Canon ST-E2 (trigger, ca. 220 euro) op je camera. Sinds de introductie van de EOS 7D is het echter ook mogelijk de interne flitser te gebruiken als master of trigger. Deze functionaliteit is later toegevoegd aan de EOS 60D en zelfs aan de EOS 600D.
Het principe van draadloos flitsen is eenvoudig. Een (licht)bron op de camera stuurt een signaal naar een compatibele Speedlight (270EX II, 320EX, 430EX (II), 550EX of 580EX (II)) en laat daarmee de flitser afgaan. Er zijn zelfs kleine flits-adapters verkrijgbaar die gemonteerd onder een losse flitser dienst doen als ontvanger van flitslicht en daarmee dus op een afstand gebruikt kunnen worden. Voordeel van het systeem met de genoemde Speedlites is dat deze niet alleen het signaal van de master herkennen, maar gewoon mee blijven doen in het gehele E-TTL-systeem van je EOS. Het instellen van een goede belichting is daarmee relatief eenvoudig en kan vanaf de camera gebeuren.

DRAADLOOS BEREIK
De afstand tussen camera en draadloze flitser is afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht en kan tot 20 meter zijn. De slave moet het licht van de master kunnen zien. Het is dan ook verstandig de ontvanger van de slave richting master te plaatsen en de flitskop te draaien.

 

   

Wat zijn eigenlijk de voordelen van draadloos flitsen? Allereerst is de hoek waaronder het flitslicht op het onderwerp valt niet meer evenwijdig aan de as van de lens, maar bijvoorbeeld van schuin boven. Dat zorgt voor meer contrast en meer flatteuze portretten. Vanaf de zijkant inflitsen voorkomt tevens een harde slagschaduw en rode ogen en je kunt er obstakels mee omzeilen. Bovendien kun je met de flitser los van de camera ook onderwerpen van heel dichtbij 'beflitsen', zoals bij macro. Je hebt dat niet per se een ringflitser nodig.
Tenslotte kun je het bereik van het flitslicht danig uitbreiden. Staat je model op 20 m bij een boom en wil je de voorgrond niet belichten met de flits, dan zet je de flitser op een statief op een meter of drie van het model, zodat alleen zij belicht wordt. Met één Speedlite op de camera en een andere een tiental meters verderop, zou je bijvoorbeeld een grote ruimte of een lange spelonk homogeen kunnen belichten. Met meerdere losse flitsers kun je een onderwerp ook langs meerdere zijde belichten.  Omdat de Speedlites klein zijn met relatief veel vermogen en een eigen stroombron kun je je met draadloos flitsen behoorlijk creatief uitleven en ga je het pad bewandelen van de strobist.

STUURFLITS
Kies je voor de draadloze optie dat de flitser op de camera niet bijdraagt aan de belichting van het onderwerp, dan zul je deze flitser toch zien flitsen. Geen paniek. Dit flitslicht stuurt alleen de andere flitser(s) aan, maar laat het onderwerp letterlijk buiten schot.


Instellen EOS 60D
De eerste stap maken in draadloos flitsen is niet moeilijk. Klap de interne flitser op en zoek in het menu van je EOS 7D, EOS 60D of EOS 600D in P-, A- of M-stand via Flitsbesturing de optie Func.inst. interne flitser en activeer de optie Draadloze func.. Je kunt kiezen uit drie mogelijkheden: (1) alleen de draadloze flitser flitst, (2) master en slave flitsen samen in bepaalde verhouding en (3) master en slave flitsen samen elk met eigen instelling. Plaats de Speedlite op het bijgeleverde voetje of op statief. Zet hem op slave (zie handleiding) en kies Channel 1 en Slavegroup A. Het spelen kan nu beginnen. Neem een geduldig onderwerp en varieer naar hartenlust de instellingen. De invloed van diafragma en ISO is zoals bij normaal flitsen en let ook op de afstand tussen flitser en onderwerp.

Conclusie
In dit artikel hebben we je even laten proeven van draadloos flitsen en smaken de eerste ervaringen naar meer.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.