Orbis ringdiffusor

door Pieter Dhaeze op woensdag 01 september 2010

Om betere flitsfoto's te maken moet je niet alleen inzcht hebben in de variabelen die een rol spelen bij de controle over flitsbelichting, maar ook de beschikking hebben over het juiste gereedschap. Een Speedlight is een eerste stap in de goede richting, maar gecombineerd met de ringdiffusor van Orbis worden je geflitste opnamen nog mooier

Ringflitser
Bij het horen van de aanduiding ringflitser is de eerste vraag die we moeten beantwoorden wat de functie van een dergelijke flitser is. Van groot belang bij het maken van goede flitsfoto's is dat we als gebruiker controle hebben over kracht, richting en verdeling van het flitslicht. Bij een interne flitser hebben we zeker op die laatste twee aspecten weinig invloed. Dat wordt al een stuk beter als we een Speedlight-opzetflitser op onze EOS gebruiken. We kunnen dan indirect flitsen en ook het oppervlak van de flitslichtbron is groter. Het onderwerp kan zo met 'zachter' licht worden ingevuld. Toch heeft ook een opzetflitser zijn beperkingen. Bij korte voorwerps-afstanden (afstand camera-onderwerp), zoals bij macrofotografie, gaat het flitslicht over het onderwerp heen. En in situaties waarbij het hoofdonderwerp vlak voor een muur staat, ontstaan harde slagschaduwen. Ook is de plaats van een opzetflitser gebonden aan de boven-zijde van de camera en wordt het onderwerp dus altijd frontaal aangelicht. Een klassieke ring-flitser, zoals de Speedlight MR-14EX of MT-24EX, lost de eerste twee problemen op. De flitskoppen zitten daarbij aan de voorzijde van de lens en kunnen van een korte afstand elk onderwerp egaal belichten, wat ideaal is voor macro's en close-ups. Omdat het een relatief grote cirkel is waarin de flitskoppen liggen, is ook de flitsbron groter. En hoe groter dit opper-vlak, des te breder de aanlichting van het onderwerp en dus minder harde schaduw. In de studio wordt dit bereikt met softboxen met een groot frontoppervlak.

MODEL
Een ringdiffusor levert niet alleen goede diensten voor de persoon áchter de camera. Ook vóór de lens is het zachte licht van de Orbis voor het model veel prettiger dan de harde flits-straal direct uit de Speedlight.

Orbis uitvoering
Een echte ringflitser is een heel specifiek stukje gereedschap bedoeld voor de specialist met een behoorlijk prijskaartje. Heb je een gewone Speedlight opzetflitser en wil je toch over de genoemde functionaliteit van een ringflitser beschikken, dan kun je een ringdiffusor over de flitskop schuiven. In de uitvoering van Orbis is dit een los opzetstuk op de kop van de Speedlight, waarbij de flitser met een flitskoord verbonden is met de flitsschoen op de camera (of draadloos: EOS 60D en EOS 7D). Zo kan de diffusor als een 'echte' ringflitser om de voorkant van de lens gebruikt worden, maar ook op elke willekeurige positie binnen het bereik van het flitskoord (tot 50 cm) of van de draadloze aansturing (tot vele meters). De binnenzijde van de diffusor is bekleed met een sterk reflecterende glanslaag en het licht uit de flitskop van de Speedlight wordt via drie inwendige reflectoren over de gehele cirkel zoveel mogelijk gelijkmatig verdeeld. Het diffuse deksel zorgt voor een verdere homogenisering van het flitslicht.

Praktijk
De Orbis ringdiffusor is relatief groot met een diameter van 22 cm (binnendiameter: 9 cm) en een dikte van 4 cm. Het gewicht (ca. 460 gram) is zodanig dat ze redelijk eenvoudig via een flitskoord met één hand vast te houden is, maar zeker niet op de Speedlight geschoven kan worden als de flitser direct op de camera staat. De flitsschoen is daarvoor niet stevig genoeg. De koppeling van de Orbis met de opzetflitser is universeel, maar daardoor is de bevestiging met een Speedlight niet geborgd. Je moet tijdens gebruik goed opletten dat de flitser niet onverwacht uit de ringdiffusor glijdt.
De lichtverdeling van de Orbis is duidelijk beter dan direct vanuit de flitskop van een Speedlight. We gebruiken een extra stopje flitsbelichtings-compensatie om lichtverlies in de diffusor te voorkomen. Voor close-ups doet de Orbis wat ze doen moet en belicht een nabij onderwerp homogeen. Nadeel is wel dat het licht rondom frontaal is, dus detaillering door contrast gering is. We hebben zelf een kartonnen vorm gemaakt, waarmee we de ring gedeeltelijk kunnen afdekken en zo de richting van het licht op het onderwerp kunnen bepalen. Werk bij voorkeur vanaf statief, ook bij portretten. Bij gebruik voor portretten geeft de Orbis zachte schaduwen en omdat je hem niet per se rond de lens hoeft te gebruiken, maar ook vanuit andere posities (schuinboven) het model kunt aanlichten, kun je redelijk eenvoudig een natuurlijke belichting bewerkstelligen. De witbalans wordt niet sterk beïnvloed door het diffuse deksel van de Orbis en wordt iets warmer. Een eigen witbalans of opnemen in RAW lost dit desgewenst op.

Conclusie
Het idee van een ringdiffusor op een opzetflitser is een redelijk goed alternatief voor een echte ringflitser, vooral bij gebruik voor portretten. Orbis heeft er met zijn uitvoering (flitskabel-verbinding) een eigen draai aan gegeven, waarmee vooral de positie van de flitser heel flexibel kan worden gekozen. Het gebruik is even wennen, maar de resultaten zijn bevredigend en rechtvaardigen voor de doelgroep zeker de investering van 140 euro.

Met dank aan Foto Konijnenberg

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.