Bloedmaan: Bloed, zweet en.... glimlach

door pjcdhaeze op donderdag 09 augustus 2018

De afgelopen weken was de bloedmaan van 27 juli volop in het nieuws. Het zou een goed zichtbare en mooie bloedmaan worden. De bloedmaan is genoemd naar de oranje/rode kleur die de maan heeft door de volledige maansverduistering. Oftewel, de aarde staat precies tussen de zon en de maan waardoor de maan niet beschenen wordt door de zon.

Voorbereiding
Een week voor de bloedmaan waren we al op zoek naar een mooie locatie om het tafereel vast te leggen. De weersvooruitzichten waren zeer positief gestemd om het proces van de bloedmaan mee te kunnen maken. Geen bewolking, heldere luchten en een aangename temperatuur.
De locatie werd de Zaanse Schans. Mijn fotomaat, Marcel van Someren, heeft contacten met molenaars, zodat we op het terrein van een molen alle rust en ruimte hadden om goed van positie te kunnen wisselen met een mooi uitzicht op verschillende molens. Met behulp van de app Sun Surveyor konden we al van te voren bepalen hoe de baan van de maan zou lopen in de compositie die we gekozen hadden. De maan zou rond 21.33 uur opkomen en hij zou voor ons zichtbaar moeten zijn rond 21.55 uur. 

Die vrijdag gingen we dus vol goede moed naar de locatie om alles op te stellen. Ik had een beeld in mijn hoofd van hoe ik het traject van de maan van begin tot eind in één foto zou vast gaan leggen. De teleurstelling was dan ook groot toen er een gigantisch wolkencluster aan kwam drijven. Een week van voorbereiden, toestemming vragen en voorpret ging in rook op. Je zal begrijpen, vrolijk werden we er niet van. De bloedmaan komt niet vaak voor en nu de voorbereiding zo uitgebreid was, mocht het toch niet fout gaan?

Rond 22.30 uur, toen de tassen al bijna werden ingepakt en we stonden te praten met de molenaar kregen we een telefoontje met de vraag of wij hét ook zagen...... De bloedmaan? Ja, de bloedmaan. Inderdaad, na goed speuren aan de hemel zagen we vaag een roodachtige bol door wat bewolking heen prikken. Aangezien het nog niet volledig donker was, was de bloedmaan nog niet helemaal zichtbaar voor het oog. Snel de camera’s weer opgezet en vanaf dat moment zijn we tot 0.00 uur bezig geweest met fotograferen.

Instellingen
Welke instellingen heb ik daarbij gebruikt? Waar je op moet letten bij de maan is dat deze relatief snel beweegt. Een sluitertijd van 5 tot 6 seconden is het maximum om de maan scherp te hebben. Fotografeer je alleen de maan dan zou je met een snelle sluitertijd uit de voeten kunnen met een ISO van 100. In dit geval kon dat niet. Ik moest en zou een molen in de compositie gaan betrekken om een aantrekkelijke foto te krijgen. Daarnaast wilde ik gebruik maken van een telezoom objectief om de maan groter te laten lijken. De ISO ging naar 640 met een diafragma van f/6.3 om op een sluitertijd van 5 tot 6 seconden uit te komen. Al met al gingen we met een goed gevoel terug naar huis. Het eerste idee van het traject van de bloedmaan vast leggen is helaas niet gelukt door de lage bewolking, maar het resultaat met een molen in het beeld stemde toch tevreden.

Nu maar hopen dat de maansverduistering van 21 januari 2019 nog mooier en beter zichtbaar gaat worden. Hij staat in mijn agenda. Nu ook in die van jou?

Arjen Noord

9 augustus 2018

www.arjennoord.nl

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.