Workshop | In-camera panorama-montage

door Pieter Dhaeze op woensdag 07 februari 2018

Er worden veel foto’s gemaakt met telefoons. Altijd bij de hand en de kwaliteit wordt steeds beter. Ook heb je op telefoons functies beschikbaar, die op ‘echte’ camera’s nog niet altijd vanzelfsprekend zijn, zoals in-camera panorama-montage. De PowerShot G1X mark III is de eerste camera van Canon, die deze optie ingebouwd gekregen heeft. Hoe werkt het en wat is de kwaliteit?

In-camera panorama-montage
Het principe van in-camera panorama-montage is eigenlijk heel eenvoudig. Terwijl je de camera in een redelijk vloeiende beweging van links naar rechts beweegt en daarbij de ontspanner ingedrukt houdt, worden snel achter elkaar foto’s gemaakt, die tevens direct tot één breedbeeld worden gemonteerd. Laat je de ontspanner los, dan zie je derhalve meteen het resultaat van je ‘veeg-beweging’: een naadloos panorama. Zo breng je snel een weids landschap of de skyline van een stad in beeld.

scene-stand-klein scene-modus-klein

Bij de PowerShot G1X mark III is de werking niet anders. Je zet de camera in de Scene-stand en kiest daarin de Panorama-modus. Je werkt dan volledig in de automaat, waarbij je alleen de belichtingscompensatie kunt aanpassen, wat overigens vaak de enige belangrijke parameter is. De montage resulteert in een JPEG-bestand van maximaal 2800 pixels hoog en meer dan 10.000 pixels breed. Je kunt de ‘veeg-beweging’ niet alleen van links naar rechts doen of van rechts naar links, maar ook van boven naar onder en van onder naar boven.

Maximale hoogte
Vind je 2800 pixels als maximale hoogte (70 cm printhoogte bij 100 dpi) niet voldoende, draai de camera een kwartslag, dus met een verticaal kader, en sleep dan een horizontaal panorama. De hoogte wordt dan 4200 pixels (en ook weer meer dan 10.000 pixels breed) en dat is prima af te drukken op 105 cm hoogte!

panorama_richtingen-klein

Kwaliteit
De kwaliteit van de montage is zeer acceptabel en slechts in sommige gevallen (bewegende onderdelen in onderwerp) zie je soms op een enkel punt dat de camera in de montage een steekje heeft laten vallen. Vaak is het in Photoshop mogelijk om de ‘schade’ redelijk eenvoudig te herstellen.

resultaat-g1x3-klein

De kwaliteit blijft vanzelfsprekend achter bij een handmatig gemaakte overlappende reeks opnamen in RAW, die je monteert in Lightroom. Je hebt dan veel beter het contrast en detail in de hand, maar je bent wel langer bezig en kunt het resultaat niet meteen delen. Dat is wel mogelijk als de panorama-montage in de camera wordt uitgevoerd.

Panoramaverhouding
Vaak zie je panorama’s die heel breed zijn met een geringe hoogte. Details in de verte zijn dan amper herkenbaar en wil je zo’n smal beeld presenteren op een beeldscherm of met print, dan is dat niet echt flatteus. Een redelijk standaard verhouding voor een panorama is 3:1. Dat is toch weids, maar je blijft wel detail zien. Wil je dat op de hoogste resolutie, maak dan een horizontaal overlappende reeks foto’s met een verticaal kader. Door de grote verticale beeldhoek kun je soms nog extra inzoomen, zodat detail nog meer herkenbaar wordt op het eindresultaat.

Panorama_Pont_dArc-klein

Samenvatting
Het is leuk om te zien dat ‘echte’ camera's functies overnemen van telefoons, zoals het geval is met in-camera panorama-montage. Voordeel is dat je als vrijetijdsfotograaf met zo'n nieuwe techniek meteen bekend bent en dat je dankzij de hogere beeldkwaliteit van die ‘echte’ camera, zoals de PowerShot G1X mark III, panorama’s kunt afdrukken op grootformaat. Prachtig als decoratie in de woonkamer.
Wil je zie hoe in-camera panorama-montage met de PowerShot G1X mark III in de praktijk werkt, bekijk dan de onderstaande video.

youtube_g1x3-panorama

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.