Lightroom dilemma | 'Kopen of leasen'?

door pjcdhaeze op woensdag 29 november 2017

In oktober 2017 maakte Adobe bekend dat de nieuwste Lightroom, genaamd Classic, niet meer als koopversie beschikbaar zou zijn. Als je Lightroom Classis CC wilt gebruiken op je computer, dan kan dat alleen nog in licentie én in combinatie met Photoshop CC (Fotografieplan) voor de prijs van iets meer dan 12 euro per maand (incl. BTW, klik hier).

Deze nieuwe policy heeft behoorlijk veel stof doen opwaaien in fotografieland. Veel fotografen voelen niets voor deze vorm van softwaregebruik en overwegen over te stappen naar een andere RAW-converter (koopwijzer: klik hier). Voordat je dat gaat doen wil ik je deelgenoot maken van een bespiegeling ten aanzien van kosten van fotografie en natuurlijk ben ik ook weer benieuwd naar jouw mening.

Mijn workflow
Persoonlijk gebruik ik Lightroom en Photoshop vanaf het eerste CC-begin in licentie. Ik verwerk veel RAW-foto’s en Photoshop maakt nog een wezenlijk onderdeel uit van mijn workflow. Die €12,09 euro incl. 21% BTW (€9,99 ex. BTW) is dan een prima deal aangezien Photoshop 7 NL destijds 1000 euro kostte (klik hier). Met het Fotografie CC-plan van Adobe werk ik dus met software die normaal gesproken 1200 gekost zou hebben en dat is 100 maanden licentie-gebruik, zijnde ruim 8 jaar. En dankzij die licentie werk ik altijd met de nieuwste software. Bovendien heb ik met het Fotografieplan toegang tot een cloudbibliotheek, fonts en stock en is Lightroom CC voor mobiele apparaten in het abonnement inbegrepen. 

Niet-pro
Wanneer je echter niet professioneel met Lightroom (en Photoshop) werkt, dan lijken de zaken heel anders te liggen. Je bent dan helemaal niet gewend aan licenties voor software. Je koopt een programma en daarmee klaar. Is die 12 euro per maand voor professionele software dan echter onredelijk en schromelijk overvraagd?

Misschien moeten we daarvoor eens een eenvoudig rekensommetje maken om te zien wat voor een vrijetijdsfotograaf de maandelijks kosten zijn van zijn hobby.

• Inventariseer wat je allemaal aan fotogereedschap in je bezit hebt: een camerabody, een paar lenzen, een statief, een fototas, batterijen, geheugenkaartjes, een computer, een monitor en misschien ook nog een flitser, diverse filters, een printer en andere kleine accessoires. Zet hiervan de afzonderlijke aanschafprijs onder elkaar.
• Probeer van elke stuk ‘gereedschap’ de gebruiksduur in te schatten. Een camera ruil je na een jaar of vier in en een lens vervang je misschien pas na zes jaar.
• Schat per artikel een reële inruil- of tweedehandsprijs in.
• Deel vervolgens het verschil tussen aanschaf- en inruilprijs door het aantal jaren van de verbruiksduur en deel dat weer door 12, zodat je per onderdeel weet wat het per maand aan afschrijving kost.
• Tel dat laatste rijtje bij elkaar op en je weet de ordegrootte van je maandelijkse fotografiekosten.

Hieronder tref je een overzichtje van twee verschillende scenario’s en in het gematigde geval ben je dus al bijna 50 euro per maand kwijt aan vrijetijdsfotografie. Dat bedrag voel je fysiek niet in je portemonnee, maar de kille cijfers zeggen iets anders. Toch? Hoe duur is na dit rekensommetje die 12 euro nog voor de licentie van Lightroom én Photoshop, professionele software?

Als ik bovenstaande als vrijetijdsfotograaf zou lezen, dan zou ik meteen in de verdediging springen. Want mijn auto wordt ook niet bekostigd door private lease en kunststof kozijnen schaf ik ook niet aan op afbetaling. Gewoon ‘boter bij de vis’! En dat wil ik met Lightroom ook.

We eindigen deze blog dan ook weer in een spagaat voor de vrijetijdsfotograaf met het dilemma: Lightroom/Photoshop kopen of leasen? Laat jouw argumenten horen waarom ik er compleet naast zit met mijn getalsmatige bespiegeling. Of schuilt er toch wel een kern van waarheid in?

Wil je niet leasen of gebruik je te zelden Lightroom voor een abonnement, lees dan onze koopwijzer over alternatieve RAW-converters: klik hier.

Wil je met ons Excel-bestand uitrekenen wat jouw maandelijkse kosten zijn, download dan hier de zip van het worksheet.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.