Long Exposure Photography

door pjcdhaeze op dinsdag 21 juni 2016

Na de vele mooie beelden die we op het internet zien, heb je alvast ook de foto’s zien langs komen met lange sluitertijd. De frequente vragen die ik krijg zijn de volgende, hoe beginnen we er nu aan? Wanneer passen we deze toe? Wat hebben we zoal nodig?
Ik kan alvast een groot deel van deze vragen beantwoorden.

Na vele jaren ervaring heb ik een eigen methode ontwikkeld die voor mezelf het best werkt, dit kan verschillen van persoon tot persoon. Je kan deze toepassen in kleur of zwart wit fotografie. Ik wil alvast een deel van mijn ervaring delen in deze blog.

Wanneer gaan we deze vorm van fotografie gebruiken?
Dit is de gemakkelijkste vraag om te beantwoorden, als je dit mooi vindt!
Heel simpel antwoord meer moet je er ook niet achter zoeken. Dit Is een vorm van fotografie die heel rustgevend kan werken, maar het moet je ook aanspreken.


Hoe gaan we te werk?  
Tevens zoals bij elke andere vorm van fotografie met vallen en opstaan. Persoonlijk gebruik ik niet veel materiaal: een zwaar en stevig statief, mijn trouwe Canon EOS 5D mark III met de daarbij horende Canon EF 16-35mm objectief en enkele andere Canon-objectieven. Voor mijn fotografie gebruik ik Canon, omdat dit merk voor mij de beste kwaliteit heeft en ook het meest betrouwbaar is, na de vele jaren Canon nog niks op aan te merken.
De filters zijn een groot onderdeel van deze vorm van fotografie, je kan niet zonder. Ik heb vele merken van filters geprobeerd, enkele beter dan de andere, maar dit is ook een voorkeur die kan verschillen van persoon tot persoon. Ook niet onbelangrijk is het budget, je kan starten van 50 euro en je evengoed 500 euro spenderen of zelfs meer.
Nee, niet noodzakelijk elke fotograaf heeft zijn noden en wensen. Zeker niet vergeten, bouw het rustig op en geef het de tijd om te groeien. Start simpel en koop enkel wat je nodig hebt zo vermeid je onnodige kosten. Een vaste 10 stop ND-schroeffilter is een mooie start.

ND Filter
Op de eerste plaats staat voor mij de ND-filters (Neutral Density, grijsfilter). Je zal ook wel de woorden Big Stopper, Little Stopper, variabele ND-filter gehoord hebben. Dit zijn allemaal termen voor ND-filters. Deze komen in verschillende sterktes van 1 stop tot 16 stops en  kunnen we gebruiken in combinatie met elkaar. 

Hier zie je mooi het verschil tussen de beide beelden.  De hoeveelheid van beweging dat je in je beeld wenst, is puur smaak en soms ook afhankelijk van beeld tot beeld.

Verloopfilters
Ook belangrijk bij beelden zijn grijsverloopfilters. Deze komen ook in verschillende afmetingen, sterktes en kleuren. Je hebt de zachte verloopfilters (soft grad) en je hebt de harde verloop filters (hard grad). Hier een voorbeeld welk resultaat dit geeft op een beeld.

We hebben de ND-filters en grijsverloopfilters, maar ook de polarisatiefilters. De polarisatiefilter is een must als ik spiegeling wil wegwerken in mijn beeld. Dit is een iets duurdere filter maar het geeft mooie resultaten weer.

Polarisatiefilter
Wat doet deze filter nu juist? Deze neemt spiegelingen weg en kan ook wat diepte geven aan kleuren. Dit is een donkergekleurde filter, dit wil zeggen dat hij licht tegenhoudt. Het filter dat ik gebruik houd 1,5 stops aan licht tegen. Ik moet dus mijn sluitertijd verlengen met 1,5 stop of je kan deze compenseren met de ISO.
Hier heb je ook verschillende modellen van circulaire en vaste die je in een filterhouder kan steken. Ook de prijs kan enorm verschillen van filter tot filter.
Waarom we de polarisatiefilter gebruiken zie je op de beelden hieronder. Je kan nu door het water kijken en geeft een meer levendige foto.



Alvast enkele tips:
• Blijf rustig en neem uw tijd om de beelden vast te leggen.
• Maak gebruik van draadontspanner of zelfontspanner.
• Een stevig statief is een groot pluspunt.
• Maar vooral geniet van het fotograferen.

Groetjes,

Steve De Waele
www.stevedewaele.com
Facebook: Steve De Waele

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.