Pim Ras | Sportzomer 2024

Pim Ras dinsdag 24 september 2024

Het is een drukke sportzomer geweest met het EK-voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Parijs. Van het EK heb ik al eerder verslag gedaan (klik hier) en in deze blog wil ik graag mijn ervaringen en foto’s delen van de Olympische Spelen.

Als Canon-influencer kreeg ik bij aankomst in het perscentrum de nieuwe Canon EOS R1 in handen en mocht deze camera gedurende de hele Olympische Spelen gebruiken/testen. Wat gelijk opvalt als je de EOS R1 voor het eerst in handen krijgt is, dat de body robuuster oogt en voelt als de EOS R3. Hij ligt lekker in de hand en als je zoals ik altijd met de EOS R3 werkt, zijn er weinig aanpassingsmoeilijkheden. De menu's zijn redelijk hetzelfde. Alleen de AF-cases zijn anders. Bij de EOS R3 kun je uit vier AF-cases kiezen . Bij de EOS R1 zijn dat er maar twee. Ofwel een AF-case die Auto heet en die dus zichzelf aanpast aan de actie of wel een AF-case die jezelf qua trackingssnelheid kunt instellen.

EOS R3 R1

Omdat het bij een Olympische Spelen, waar je op je veilige gevoel van je eigen camera vaart, best tricky is om de EOS R1 als hoofdcamera te gebruiken, heb ik de belangrijkste sportmomenten waarop Team NL goud zou kunnen winnen, gewoon met de EOS R3 gefotografeerd. Maar verder heb ik de EOS R1 best veel gebruikt, omdat hij plezierig werkte. Erg goede autofocus, gewoon gebruik gemaakt van 1 AF-punt, een erg mooi file-output (beeldkwaliteit) dat tot hoge ISO’s kan worden opgeschroefd. Ik heb om sluitertijden tot 1/8000ste te kunnen gebruiken, ISO-waarden tot 10.000 ISO gebruikt, waarbij weinig ruis te zien was en waar je nog heel goed in kunt croppen, terwijl de kwaliteit intact blijft. De AF-Action priority die deze camera ook biedt heb ik niet getest.

Voor fotografen blijven de Olympische Spelen een visueel hoogtepunt. De diversiteit aan sporten die je dagelijks voor de lens krijgt, maken de Spelen het mooiste sportevenement om als sportfotograaf bij aanwezig te zijn. Zeker als de Nederlandse sporters zo goed presteren als dat ze in Parijs deden. Ik was bij vele gouden momenten en was bevoorrecht om van zo dichtbij de gouden prestaties van de estafette-lopers met slotloopster Femke Bol, de gouden zwemtocht door de Seine van Sharon van Rouwendaal en als kers op de taart Sifan Hassan te zien. Kippenvel op de armen, toen ik het rode AF-Punt op Hassan richt net toen zij in een pose als het Vrijheidsbeeld de finish passeert.

PR Sportzomer 2024

Kortom, na een prachtige EK voetbal en deze mooie Olympische Spelen kan ik zeggen dat de sportzomer van 2024 een van de mooiste is geweest die ik voor mijn lens heb gehad. En dankzij de EOS R3 en ook al deels de EOS R1 kan ik de die historische momenten delen met de rest van de wereld. Want daar doe je het vooral voor.

EOS systeem

Hoe tevreden ben jij momenteel met jouw EOS-systeem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.