Review | ASUS PA278CFRV-monitor

Pieter Dhaeze vrijdag 09 augustus 2024

Een goede monitor is vaak een sluitpost in het budget van een vrijetijdsfotograaf. Want werk je op een laptop, dan wordt veelal het ingebouwde beeldscherm gebruikt en als je op een desktop werkt, wordt soms wel de computer vernieuwd, maar blijft de monitor hetzelfde.
De vanzelfsprekendheid dat elk beeldscherm wel gebruikt kan worden voor beeldbewerking is jammer, want een monitor bepaalt voor een groot deel hoe je foto’s eruit zien én in welke mate ze bewerkt kunnen worden. In dit artikel een pleidooi voor een goede monitor en misschien is dat wel de ProArt PA278CFRV van ASUS. Mijn bevindingen met deze monitor.

Asus PA278CFRV-groot

Specificaties en ontwerp
De PA278CFRV is onderdeel van de ProArt-serie van Asus en gepositioneerd als een monitor voor creatieve prosumer gebruikers, zoals de enthousiaste vrijetijdsfotograaf.

ProArt-productgroep

Dat kun je ook zien aan de prima specificaties van dit 27-inch beeldscherm: een resolutie van 2560 x 1440 pixels (QHD), een pixeldichtheid van 109ppi (klik hier), een IPS-paneel met grote kijkhoek, een verversingsgraad van 100Hz, een kalibratiecertificaat van Calman met ∆E <2 (klik hier), een kleurruimte van 95% DCI-P3, een anti-spiegeling en anti-glans schermoppervlak en ondersteuning van HDR 10/VESA 400 (klik hier). Als je dat combineert met alle mogelijke aansluitmogelijkheden en de grote verstelbaarheid van het beeldscherm, dan weet je dat deze monitor aan de belangrijkste technische wensen van een vrijetijdsfotograaf kan voldoen.

aansluitingen

Videokaart
Ik heb de monitor via Display-poort aangesloten aan een Windows 10 desktopcomputer (i7) met een NVidea GTX1060 6GB. Deze al wat oudere videokaart stuurt de monitor perfect aan. In Lightroom Classic merk ik echter wel dat wanneer je intensieve HDR-bewerkingen doet, aanpassingen en inzoomen niet vloeiend verlopen. Een actuele videokaart is dus aan te bevelen als je veel in HDR-gaat werken. Video in HDR weergeven levert overigens geen enkel probleem op, dus prima voor HDR-video kijken.

Ervaringen
De verwachtingen zijn dus hooggespannen als ik dit slanke scherm uit de doos haalt en voor de eerste keer aansluit. En de PA278CFRV stelt niet teleur. Het beeld is super strak bij 109ppi en 100Hz, de kleuren en helderheid zijn heel natuurlijk en de kijkhoek is perfect. Een heel prettige kijk- en werkervaring dus. In Photoshop en Lightroom Classic zijn de menu’s (zonder schalen van OS of in-app) goed leesbaar, zijn foto’s haarscherp zijn en is er een goed evenwicht tussen werkruimte en gereedschapsvensters. Toch wel een behoorlijk stap vooruit ten opzichte van een 24-inch monitor met Full-HD (95ppi).
Bovendien is het scherm goed te positioneren in kantelhoek en hoogte en kun je zonder je hoofd te moeten draaien, vanaf 60 à 65cm het hele scherm goed overzien.

Calman-certificaat DCI-P3 kleurruimte

De verlichting van het scherm is heel homogeen en er zijn geen kleurzwemen te zien in een grijsverloopbalk. De monitor ondersteunt 95% van de DCI-P3 kleurruimte. Die is even groot als AdobeRGB, maar dan iets verschoven van groen naar rood. Beide kleurruimtes worden in Photoshop goed weergegeven en ook foto’s afgedrukt op mijn PRO-2000 van Canon laten goede, heldere kleuren zien en veel detail in verzadigde kleuren.

HDR
De PA278CFRV ondersteunt DisplayHDR 400. Dit geeft aan dat het dynamisch bereik van de monitor hoger is dan van een gewoon scherm (Standard Dynamic Range, SDR). Als je HDR-video afspeelt (YouTube), dan kun je dat zien aan het hoge contrast en helderheid van het beeld, waarbij een soort diepte wordt gesuggereerd omdat zowel in hooglichten als schaduwen meer detail te zien is, als ook meer vloeiende gradaties. DisplayHDR 400 is volgens de Vesa-standaard
(klik hier) een lagere HDR-modus, waarbij DisplayHDR 1400 momenteel het grootste dynamische bereik heeft. De HDR-modus van de PA278CFRV heeft eigenlijk alleen praktisch nut voor het bekijken van HDR-video’s. Om foto’s te bewerken in Lightroom Classic, dat HDR ondersteunt, kun je alleen zelf het HDR-resultaat zien. Als je foto’s gaat exporteren, printen of delen met derden, dan wordt het grotere dynamische bereik vaak niet ondersteunt en wordt SDR weergegeven.
lightroom-hdr

Eigen profilering
De PA278CFRV komt met een kalibratie-certificaat van Calman wat aangeeft dat de kleuren ‘rechtstreeks uit de doos’ al heel goed zijn. En dat zijn ze ook. Toch is het altijd zinvol om voor je eigen systeem een eigen beeldschermprofiel te maken met een colorimeter zoals een Spyder van Datacolor of een i1 Display van X-Rite. Ik zag dat na profilering de weergave van verzadigd rood naar een iets warmere tint rood verschoven was. Dit kwam beter overeen met mijn referentiekaart.

Luidsprekers
Het enige punt waarop de PA278CFRV niet kan overtuigen, is de geluidsweergave via de ingebouwde speakers. Die zijn zeker niet bedoeld om Dolby audio ten gehore te brengen, maar kunnen toch van pas komen als je een instructie op YouTube bekijkt of wanneer je systeemberichten wil horen.

Samenvatting
De uitgebreide specificaties van de PA278CFRV en de daaruit volgende hoge verwachtingen worden mijns inziens in de praktijk grotendeels waargemaakt. Als vrijetijdsfotograaf werk je met deze monitor van nog geen 430 euro (aug. 2024) met veel plezier in Lightroom Classic en Photoshop dankzij een optimale schermdiameter (27”) en ideale pixeldichtheid (109ppi). Het schermoppervlak is prachtig dankzij anti-glans en anti-spiegeling en de kijkhoek is groot. De verlichting van het scherm is egaal, de kleuren zijn natuurgetrouw, de detailweergave is hoog. Fijn is ook dat de monitor een breed scala aan aansluit-mogelijkheden heeft en goede bediening.
Dat je er HDR-video op kunt kijken is een bonus, maar beslist geen ‘must’ voor de vrijetijdsfotograaf.

Meer info op ASUS NL: klik hier.

EIZO Beeldscherm

Heb jij een EIZO beeldscherm?

Prijs beeldscherm

Hoe duur is het beeldscherm waarop je je foto's beoordeelt en bewerkt?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.