Het lezersonderzoek in zake het 15-jarig bestaan van EOSzine heeft een respons opgeleverd van 300 abonnees, zijnde 3% van het totaal. En dat is prima voor zo’n algemene enquête. Hieronder een korte samenvatting van de resultaten.
De abonnee
Al snel sinds de start van EOSzine bleek dat het platform - en de informatie daarop - vooral de vrijetijdsfotograaf van 50 jaar en ouder aansprak. Dat is nog steeds het geval, al zijn die ook allemaal 10 tot 15 jaar ouder geworden. De oudste respondent komt uit 1936, de jongste uit 1985. Ook de verdeling man/vrouw is amper gewijzigd en is met de huidige 10% vrouw en 90% man een redelijk bekende afspiegeling van eerdere cijfers. Een andere verdeling die in de loop der jaren wel verschoven is, is het werken op PC of Mac. Nog steeds werkt de meerderheid (72%) met Windows (60% desktop, 40% laptop), maar Mac wint terrein en stijgt van minder dan 20% naar 28% aandeel (60% ‘desktop’, 40% MacBook).
Wat me zeer verheugd is dat EOSzine een grote schare trouwe volgers heeft (ca. 10.000). Ondanks de woelige jaren van de overgang van DSLR naar spiegelloos is meer dan 50% langer dan 10 jaar abonnee. 75% zelfs langer dan 5 jaar. En dat weerspiegelt mijn doelstelling achter EOSzine ‘continuïteit boven groei.’ De artikelen in de maandelijkse nieuwsbrief worden goed gelezen, aangezien ruim 75% van de abonnees meer dan 50% van de artikelen leest.
Het EOS-systeem
Gedurende de ontwikkeling van EOSzine is er een transitie geweest van DSLR (EOS D-systeem) naar het spiegelloze EOS R-systeem. Toch heeft 48% nog een spiegelreflex in het EOS D-systeem (56% APS-C en 44% Full-frame). 52% is al wel overgestapt naar een camera in het EOS R-systeem (35% APS-C en 65% Full-frame). Hoewel er nog een kleine groep fotografen is die over wil stappen op een spiegelloze full-frame camera, ziet 82% zich de komende twee jaar niet overstappen naar een ander systeem.
De informatievraag
Op EOSzine vind je een breed scala van onderwerpen. Gevraagd werd, voor welke vier doeleinden de lezer hier gebruik van maakt.
• Koopwijzer t.b.v. aankoop camera of lens
• Werking van camera of lens
• Algemene kennis fotografie
• Inspiratie
Respectievelijk 71%, 58%, 54% en 42% van de lezers bezoekt de website Altijd of Vaak voor deze vier onderwerpen. Dat betekent dat de REVIEWS en CLASSROOM prima aansluiten bij de behoeften van de lezer.
Een onverwacht resultaat was de uitslag op de vraag of de lezer van EOSzine ook geabonneerd is op mijn YouTube-kanaal. 41% bleek dat niet te zijn en bij deze dan ook het verzoek om je ook daar op EOSzine (https://www.youtube.com/@pieterdhaeze) te abonneren. Je mist dan nooit meer een videotutorial.
De lezers die wel EOSzine wel op YouTube volgen doen dat voor 56% voor de tutorials over het EOS-systeem (D of R, DPP en Connect-app) en voor 44% om beter te leren werken in Lightroom Classic en Photoshop. Ten aanzien van dat laatste gebruikt 85% software van Adobe.
De opmerkingen
1. De meest gehoorde opmerking is “Prima, gewoon zo doorgaan” en dat doet me deugd, want tevreden lezers zijn sinds mijn eerste artikel in 1995 dé belangrijkste drijfveer achter mijn werk. “Doorgaan” is ook mijn plan, maar bijna dertig jaar achter een computer educatieve informatie delen via boeken, magazines, EOSzine en YouTube begint zijn tol te eisen.
2. “De website moderner maken en responsive”. Dat is ook al jaren mijn grote wens, maar daar is helaas het budget niet voor beschikbaar. Ook is de vraag of de 'formule' van EOSzine (lange artikelen en dito video's) anno 2023 geen verjonging behoeft in een compleet andere verschijningsvorm.
3. “Meer aandacht voor andere software dan van Adobe”. Dat zou ik graag doen, maar ik heb de afgelopen 25 jaar geleerd dat verdieping in één programma handiger is dan voor elke taak een ander appje. Destijds heb ik voor Adobe gekozen en daarmee kan ik élke visuele taak snel en goed uitvoeren. Ook is er veel informatie over te vinden, dus ook mijn leercurve groeit nog elke dag! Gelukkig gebruikt 85% van mijn lezers ook die software en moet ik die overige 15% helaas teleurstellen.
4. “De laatste jaren teveel informatie over het EOS R-systeem”. Voor degenen die hun vertrouwde DSLR trouw blijven, zie je inderdaad veel nieuwe camera’s, lenzen en functies voorbijkomen. Als je echter in de Sitemap (klik hier) van EOSzine kijk, zul je merken dat het overgrote deel van de artikelen in de Classroom en de van de reviews betrekking hebben op het EOS D-systeem. Dus neem daar eens een kijkje (klik hier). Wil je er op trefwoord in zoeken, gebruik dan de algemene zoekbalk van een browser die je oproept met Ctrl/Cmd-F.
5. “Aanwezigheid op Instagram”. Ik bevind met als EOSzine op Twitter (X) en op Facebook, waar ik me beperk tot het plaatsen van berichten dat ik nieuwe items heb geplaats op EOSzine of op YouTube. Meer social media gaat het niet worden, want om dat goed te doen is een dagtaak, die ik liever besteed aan het maken van informatieve content over fotografie en beeldbewerking.
De tevredenheid
De opmerking van veel lezers “Gewoon zo doorgaan” zegt genoeg over de tevredenheid van de respondenten, waarbij ik meteen iedereen wil bedanken voor de geuite waardering. Graag gedaan! Zoals gezegd “tevreden lezers” is mijn belangrijkste drijfveer om kennis te delen.
Een paar ‘kippenvel’-quotes:
• Zeer fijne site met passie gemaakt. Deskundig en prettig. Voel mij er thuis.
• Lekker Brabants accent wat de uitleg geeft op het niveau van een gebruiker en er geen ‘showtje’ van maakt.
• Gewoon helpen en to-the-point. Bovendien altijd persoonlijk antwoord op een vraag op YouTube.
• Duidelijk, helder, gemoedelijk, no nonsense....
• Dik tevreden. Ik kan via e-mail (info@eoszine.nl) een vraag stellen en krijg zelfs telefonisch antwoord. Super!
Samenvatting
Na 15 jaar kan EOSzine blijkbaar nog steeds in de informatiebehoefte voorzien van veel enthousiaste vrijetijdsfotografen in het EOS-systeem van Canon en dat doet me deugd. Blijkbaar geldt ook voor EOSzine “Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder”. Alle reden om EOSzine ook de komende jaren in de lucht te houden. Of dat in dezelfde vorm blijft als de afgelopen 15 jaar weet ik niet, maar dat is wel het streven. In ieder geval mijn oprechte dank aan degenen die de enquête hebben ingevuld en hun waardering hebben geuit. Succes met je fotografie!