Overstappen naar EOS R7 | Hennie Lammers

Pieter Dhaeze dinsdag 18 juli 2023

De laatste jaren staan bij Canon in het teken van de ontwikkeling van hun nieuwe spiegelloze systeemcamera’s in het EOS R-systeem. Sinds de introductie van de EOS R in september 2018 is het ondertussen een redelijk volwassen systeem geworden met veel camera’s in alle prijsklassen en een groeiend segment RF- en RF-S lenzen voor elk onderwerp. En dat voor zowel de professional als de enthousiaste vrijetijdsfotograaf.

Veel fotografen hebben al afscheid genomen van hun vertrouwde DSLR en zijn aan de slag gegaan met hun spiegelloze camera. Zo ook Hennie Lammers. Hij fotografeert al decennia met Canon en heeft een groot archief opgebouwd als ervaren vogelfotograaf (klik hier). In 2022 is Hennie van de EOS 1D mark IV en EOS 7D mark II overgestapt naar de EOS R7 en ik heb hem gevraagd wat zijn ervaringen zijn na een jaar vogelfotografie met deze camera.

voorbeeldfoto-hennie

1. Welke onderwerpen fotografeer je?
Ik fotografeer hoofdzakelijk vogels en af en toe libellen en vlinders. Deze laatste twee gaat ook uitstekend met deze camera (snel en scherp).

2. Van welke camera ben je overgestapt?
Ik heb mijn oude EOS 7D mark II en mijn EF 500mm f/4L IS verkocht en vervangen door de EOS R7 met de RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS. Deze combinatie is licht en scherp en doet tot nu toe niet onder voor mijn oude combinatie.

3. Wat vind je van?

• Scherpstelling en snelheid:
De scherpstelling van de EOS R7 is uitstekend. Als je de opties Servo, Volgen, Onderwerpherkenning en het grote aantal schepstelgebieden goed combineert, dan kun je elk onderwerp (stilstaan of bewegend) scherp in beeld krijgen én houden. Bij stilzittende vogels gebruik ik 1-punt AF (enkele keer spot AF ), voor vogels in vlucht stap ik over op Flexibele zone-AF 3 en voor groepen vogels kies ik soms het volledig AF-gebied.

Ik gebruik zelf de snelle transportmodus Hoge snelheid+ samen met Mechanische sluiter of Elektr. 1e gordijn. Daarmee schiet ik 15 foto’s per seconde. Dat is voor mij voldoende snel. De Elektronische sluiter geeft met 30 fps wel heel erg veel beelden (soms vervormd, veel uitzoeken) en dat heb ik met redelijk wat ervaring niet echt nodig (is persoonlijk).

• Beeldkwaliteit
De foto’s van de EOS R7 hebben goede details en kleuren. Bijna geen ruis tot ISO 800. Alleen met hogere ISO van >1600 is een korrel te zien. In RAW en met een goede ruisfilter (DxO) is alles dan echter nog prima aan te passen.

• Lichtmeting en belichting
Ik gebruik beeldstijl Natuurlijk, AWB, AdobeRGB, Meervlaksmeting.  Meestal wat onderbelichten, omdat ik de beelden wat fel vind, wat ik dan later nog wat kan aanpassen. ISO meestal tussen 800 en 1600 wat voldoende is voor mij. Wordt het te donker en dus hogere ISO’s, dan stop ik meestal.

• Bediening
De camera is klein en dus zit alles dicht bij elkaar en dat is echt wennen met de bediening. Het scherpstelpunt verspringt soms door aanraking van de joystick tijdens de bediening van de camera en dan is dat lastig als je dat later merkt.  In het begin zit je met alles nogal eens verkeerd, maar dat is wennen. Het menu is met wat hulp (EOSzine) goed te leren. Kijken door het oculair is ook wennen. Het geeft een ander beeld als vroeger.

Extra unieke mogelijkheden
De EOS R7 is gebouwd rondom een goede APS-C-sensor cropfactor van 1,6x en dus meer tele-bereik  en met een goede bewerking doet deze niet veel onder als met een full-frame camera is mij opgevallen. Het kleinere sensorformaat zorgt voor een kleinere bouw en dus minder gewicht, wat ik in het veld erg prettig vind. Het vastleggen van actiebeelden (vogels in vlucht) wordt daardoor ook wat makkelijker.

4. Kun je nu foto’s maken die vroeger moeilijk of onmogelijk waren?
Ja, de trefkans is groter door razendsnelle autofocus, stabilisatie en snelheid (15-30 fps). Door het gewicht heb ik nu minder mijn statief nodig. Met de scherpere beelden hou je nu meer goede foto’s over. Uitmuntende beeldkwaliteit: 32 megapixel APS-C sensor. Kantel- en draaibaar touchscreen, waardoor je ook uit moeilijke hoeken kunt fotograferen en filmen.

5. Wat zijn eventuele verbeterpunten?
Canon zou de camera iets groter kunnen maken met bijvoorbeeld een batterijgrip. Als ik nu mijn camera met de RF 100-500mm op mijn bureau leg, dan rust de het gewicht op de onderkant lens en hangt de camera eigenlijk los van de grond. Leg je deze wat hard neer, dan krijgt de (dure) lens telkens een flinke tik!

6. Hoe bewerk je jouw foto’s?
Ik bewerk mijn foto’s nog steeds in Photoshop Elements 2022 en dit naar volle tevredenheid. Misschien later eens wat anders, maar dan moet ik ook weer cursussen gaan volgen denk ik. Allemaal nieuwe foefjes die bij een goed gemaakte foto niet snel nodig zijn.

Mijn bewerking: Start met DxO pure RAW (alleen Prime en geen Deep Prime) daarna naar RAW-bewerking. Daar doe ik alleen de belichting wat terug halen of soms de witten, omdat deze camera best fel licht in de foto brengt. En de rest niets of minimaal (als de foto goed gemaakt is!). Zeker niet de kleurtemperatuur en contrast  veel schuiven, want daar worden veel foto’s meestal mee verknalt (te geel enz.). Daarna naar de Photoshop bewerking. Uitsnede maken en afbeeldingsgrootte daarna wat bewerken met minimale waardes. Soms een takje wegklonen.

7. Extra opmerkingen
De Canon EOS R7 biedt een indrukwekkende autofocus, snelle opnamen, uitstekende kleurweergave en solide stabilisatie. En dat alles voor een redelijke prijs. Met adapter zijn oudere lenzen ook goed te gebruiken. De batterij  LP-E6NH heeft een behoorlijke batterijduur. Ook het oudere type batterij (LP-E6/E6N) kun je nog goed gebruiken. Als ik op dit moment een camera zou kopen, dan zou ik weer deze camera nemen.

Algemene indruk
De EOS R7 is dus de opvolger van mijn Canon EOS 7D mark II en daarmee mijn overstap van spiegelreflex naar het spiegelloze EOS R-systeem. De EOS R7 ligt goed in de hand en is snel, heeft een uitstekende autofocus die met allerhande onderwerpen overweg kan, maakt uitstekende beelden en dat allemaal voor een degelijke prijs. Het enige ‘nadeel’ voor mij is dat het systeem relatief nieuw is en het aantal native APS-C lenzen dus nog beperkt is, maar met een adapter werken oudere lenzen prima.

De elektronische zoeker en een iets slankere behuizing zijn even wennen. Het kleine formaat is voor mij prima (kleine handen), maar voor wat grotere handen kan het lastig zijn. Ook omdat de knoppen en wielen op een andere plaats zitten dan bij een DSLR. Ben je er eenmaal aan gewend (duurt even), dan gaat het prima.

Spiegelloos

Ga jij binnenkort overstappen naar een spiegelloos camerasysteem?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.