Een van de voordelen van APS-C boven full-frame is dat de lenzen kleiner en lichter kunnen zijn. Voordeel van spiegelloos ten opzichte van spiegelreflex is dat het lensontwerp compacter kan zijn. Combineer je die twee ‘slankheidsgegevens’ dan hoeft een standaardzoomlens van 18 tot 150mm voor de EOS R7 of R10 niet zwaarder te zijn dan slechts 305 gram en zijn diameter en lengte respectievelijk 69 x 84mm (filtermaat: 55mm). We hebben het over de RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (klik hier). Een echte ‘walk around’-lens als onopvallende reispartner bij dagjes uit. Onze bevindingen.
Ontwerp en uitvoering
Meer ‘basic’ dan de RF-S 18-150mm kan een lens niet zijn. Geen knopjes, geen schaal, nauwelijks tekstaanduidingen. Bijzonder is dat de diameter van de lens kleiner is dan de buitenrand van de lensvatting van het EOS R-systeem 62mm vs. 69mm. Dat valt niet zo op als de lens op de camera zit, maar wel als je hem apart ziet.
De materialen zijn degelijk en de lensvatting is van metaal. De ringen voor zoomen en scherpstellen draaien vloeiend. De scherpstelring kan ook gebruikt worden als de bekende Control-ring op lenzen voor het EOS R-systeem. Dit kan in de camera worden ingesteld.
Het zoombereik van de RF-S 18-150mm is ideaal voor reizen en reportages (28 tot 240mm), al zou 15-135mm (24 tot 216mm) misschien nog iets beter zijn geweest.
Voorbeeldfoto's genomen met de RF-S 18-150mm op een EOS R7
|
Prestaties
Het is een snelle en stille zoomlens. In alle opzichten een ‘stealth’, waarmee je visueel en qua geluid niet opvalt en die snel het houvast vindt bij dat wat de autofocus ziet.
In de autofocus kan bij 150mm scherpgesteld worden tot 45cm. Je hebt dan een behoorlijke vergroting van 1:3 en dat is prima voor close-ups van bloemen en insecten. Je kunt de scherpstelling echter ook handmatig doen en dan kun je dichter bij het onderwerp komen. De grootste vergroting van 1:1,7 krijg je dan bij een brandpunt van 35mm. De frontlens zit dan echter bijna tegen het onderwerp aan, wat moeilijk is voor belichting en nauwkeurigheid.
De beeldstabilisatie is prima. En zeker bij 18mm kun je zonder statief met enige oefening lange sluitertijd opnames maken (1 á 2 seconden) van bewegende luchten en golvend water. Het aan- en uitzetten van de beeldstabilisatie (IS + IBIS) doe je in het menu van de camera. Je kunt IS en IBIS niet onafhankelijk van elkaar activeren. Tip: zet de menu-optie IS in je eigen My Menu. Persoonlijk zien wel liever lenzen met knopjes voor AF/MF en voor IS, maar dat is zeker geen dealbreaker. Het is misschien wel raadzaam om de handleiding (EN) van deze lens bij de hand te hebben (klik hier).
De lenskwaliteit van de RF-S 18-150mm is gezien zijn zoombereik, lichtsterkte en prijs (ca. 550 euro) heel acceptabel. De scherpte is het hoogst bij 18mm en die wordt dan al bereikt bij f/3.5, zijn maximale diafragma. Ga je inzoomen, dan neemt de beeldscherpte geleidelijk iets af en bij 150mm is het raadzaam om voor het scherpste beeld een stopje te diafragmeren naar f/9. De vervorming is minimaal gezien het zoombereik en hoeft niet extreem gecorrigeerd te worden, zoals we bijvoorbeeld bij de RF 24-240mm zagen. Ook vignettering, hoekonscherpte en chromatische aberratie blijven binnen de perken. Lightroom Classic beschikt over een lensprofiel, dus al deze kleine foutjes worden gladgestreken zonder merkbaar kwaliteitsverlies. In DPP kun je de Digital Lens Optimizer (DLO) aanzetten. Voor JPEG’s kun je die optie in de camera activeren.
Samenvatting
RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM is een uitstekende allround reportagelens, waarmee je een breed scala van onderwerpen perfect in beeld kunt brengen. Het is dan ook dé ideale kitlens bij de EOS R7 en ook op de EOS R10 is de RF-S 18-150mm een erg goede keuze. Als je een dag (stad, pretpark, natuur) met zo’n set rondloopt, dan zul je geen last van hand, pols of schouder hebben en met prachtige foto’s thuiskomen.