Koopwijzer | Regenhoezen

Zoals je zelf een goede regenjas met capuchon opzet als je bij slecht weer het veld ingaat om te fotograferen, zo moet je ook je camera én lens beschermen tegen de nattigheid van regen en sneeuw. Hiervoor zijn zogeheten regenhoezen verkrijgbaar. Wij bespreken een paar verschillende modellen.

   
Eenvoudige plastic regenhoes van Op/Tech  Pro-regenhoes van LensCoat

Regen en sneeuw
Herfst en winter. Het kan in die seizoenen behoorlijk ‘spoken’ buiten en is het weinig uitnodigend om met de camera op pad te gaan. Toch zijn het vallen van het blad en een mooi - besneeuwd - winterlandschap fotogenieke onderwerpen. En net voor of na een hevige onweersbui kunnen licht en wolkenluchten spectaculair zijn. Reden genoeg om ook bij slecht weer de camera in de aanslag te houden. Maar dan wel goed beschermd, want regendruppels en sneeuwvlokken kunnen onder extreme weersomstandigheden het fotoplezier behoorlijk bederven. Vooral sneeuw is erg verraderlijk, want dit lijkt een ‘droge’ neerslag te zijn, maar als een vlokje op je camera of lens valt, wordt het bijna meteen een druppel en dringt het mogelijk via een knopje of klepje de camera in met alle gevolgen van dien. Maar ook met een stormwind op het strand of in de buurt van een waterval zweven er allemaal ongewenste waterdruppels in de lucht, die voor storingen aan camera en lens kunnen zorgen. Zelfs condens dat neerslaat in een dampig bos, kan in dat opzicht levensgevaarlijk zijn. En hoewel sommige camera’s en lenzen afgedicht zijn voor spatwater en stof, is het toch geen fijn idee om met je dure apparatuur onbeschermd in de stromende regen te staan.

Alternatieven
Heb je geen regenhoes bij de hand, dan kan een plastic zak met een elastiekje ook goede diensten bewijzen. Knip een hoek uit de zak, trek de zak over camera en lens en zet met het elastiek het zojuist geknipte gat vast op de lenskap. Wil je geen gedoe met hoezen of zakken over je camera, dan kun je je spullen (en jezelf) ook beschermen met een goede paraplu. Zorg dan wel dat je een assistent in de buurt hebt, die hem voor je vasthoudt, zodat je zelf beide handen vrij hebt om te fotograferen.

Uitvoeringen
Regenhoezen zijn er in vele soorten en maten. Van heel eenvoudig en voordelig tot heel uitgebreid en duur. Hoe een regenhoes ook uitgevoerd is, er zijn een paar belangrijke aspecten die bij gebruik in aanmerkingen genomen moeten worden.
Een regenhoes wordt veelal ‘vastgezet’ op het einde van de lens of liever de zonnekap. Dan heb je ook een bescherming tegen regendruppels op de frontlens. Pas wel op voor vignettering als de hoes over eventuele uitsparingen van de zonnekap valt. Gebruik een post-elastiek om het uiteinde extra goed vast te zetten.
Als je een zoomlens gebruikt die in de telestand uitschuift, let er dan op dat de hoes zo lang en ‘flexibel’ is dat het uitschuiven van de lens niet gehinderd wordt.
Let op dat de regenhoes ook in combinatie met een statief gebruikt kan worden en dat ze rondom vastgezet kan worden, zodat wind geen vrij spel heeft en de hoes wegblaast.
Natuurlijk is een regenhoes ondoorlatend voor een fikse regenbui of een zandstorm, maar dat moet niet betekenen dat je alle zicht op camera en lens kwijt moet zijn. Een geheel plastic hoes is in dat geval ideaal, maar mogelijk niet duurzaam genoeg. Een uitvoering in waterafstotend textiel kan tegen een stootje, maar moet wel een transparant kunststof achterzijde hebben om bedieningsknopjes bovenop en achterop de camera te kunnen zien en natuurlijk ook het lcd-scherm. Tevens mag de oogzoeker niet afgedekt zijn.
Meestal is een regenhoes zo uitgevoerd dat je met de handen onder de hoes zit. Er zijn hoezen die een soort armsgat(en) hebben, zodat camera en lens rondom volledig tegen regen- en spatwater zijn afgedicht.

Ervaringen
We hebben verschillende merken (Op/Tech, Storm Jacket, Tenba, Canon, Stealth Gear en Lens Coat) en modellen op de camera gehad en het eerste dat opvalt is dat je goed moeten letten op het formaat van de hoes en op welke camera/lenscombinatie je ze gaat gebruiken. Te klein is natuurlijk niet handig, maar een veel te grote hoes werkt ook niet prettig. Een bezoekje aan de camerawinkel is in dat opzicht zeker niet onverstandig.

Van alle modellen zijn er eigenlijk maar drie waarvan de functionaliteit en het praktisch gebruik echt goed overdacht is. Dat is de plastic hoes van Op/Tech, de regenhoes van Canon en de RainCoat Pro van LensCoat.
De regenhoes van Op/Tech blinkt uit in eenvoud én prijs. Voor nog geen tientje heb je twee exemplaren. De hoes schuif je over camera en lens en omdat er een ‘knik’ inzit, schuift ze ook over de statiefkop. De hoes is van doorzichtig plastic, zodat camera en lens volledig in beeld blijven en omdat het plastic redelijk dun is (maar wel stevig), kun je alle knopjes vanaf de buitenzijde bedienen. Ook zoomen en scherpstellen is niet echt problematisch.
Hoewel een plastic hoes dus veel voordelen heeft, is ze toch redelijk kwetsbaar. Canon heeft zelf een regenhoes in het assortiment die een stuk duurzamer is uitgevoerd van soepel regenjasmateriaal. Het is eigenlijk een grote doek die om camera en lens wordt heengeslagen en met klittenband vastgezet. Er is echter een soort raam in gemaakt, zodat je de boven- en achterzijde van de camera kunt blijven zien. Tevens zit er een ‘eye cup’ in verwerkt die voor de oogzoeker kan worden geschoven, zodat je 100% zicht houdt bij het kaderen van je onderwerp. Heel handig. Je handen hebben via de onderzijde van de hoes toegang tot camera en lens.
LensCoat heeft over het ontwerp van zijn regenhoes goed nagedacht en zelfs een soort mouw toegevoegd, zodat de regenhoes op de camera en lens geen open verbinding met de omgeving heeft. Ook heeft hij een mooie camouflageprint. Helaas zijn ze ‘vergeten’ om in de regenhoes een venster te maken. Die is van LensCoat echter wel los verkrijgbaar en op maat gemaakt voor de verschillende cameramodellen (Body Guard Clear Back). Zonder zo’n losse vensterhoes is het instellen van de camera en het kaderen/terugkijken praktisch ondoenlijk.

Johan van de Watering heeft twee regenhoezen meegehad tijdens een gemzensessie in de Vogezen. Hier volgen kort zijn bevindingen.
Storm Jacket Pro
+ Goed op statief te bevestigen
+ Zwart goed geschikt voor wildlife fotografie
+ Maat voor EF 70-200mm met EF 2x III is goed
+ Bij harde wind zit hoes stevig.
- Achterkant van de camera is niet beschermd
- Bevestiging bij camera werkt niet echt handig (schuift)

Canon
+ Erg handig dat je de hoes vast kunt maken over het oogkapje
+ Je kunt dan door het plastic het scherm goed zien!
+ Handen vrij om alles te bedienen
+ Achterzijde van de camera is erg goed beschermd
o Prima op statief te plaatsen (eigenlijk; werkt alleen goed met statief!)
- Veel te groot voor EF 70-200mm met EF 2x III (wapperen, lensbevestiging te ruim)
- Lichtgrijze kleur te opvallend in natuur

Samenvatting
Is het slecht weer buiten en wil je toch met je camera op pad om in regen en sneeuw of op een stormachtig strand mooie - en onderscheidende - foto’s te maken, zorg dan dat je camera en lens goed beschermd zijn door middel van een regenhoes. Het voorkomt storingen en je kunt je aandacht tijdens het fotograferen volledig richten op het onderwerp. Ga eventueel naar een camerawinkel om het juiste formaat en een geschikte uitvoering te kiezen.

Ken jij Xpozer?

Ken je Xpozer? En heb je wel eens zo'n vergroting laten maken?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.