Fotolocatie Apenheul

Pieter Dhaeze maandag 28 juli 2014

Een dagje naar de Apenheul met je kinderen of met vrienden staat garant voor veel gezelligheid en verwondering. Want in de prachtige natuur van dit mooie park zorgt de confrontatie met het herkenbare gedrag van onze voorvaderen regelmatig tot een brede glimlach.

Maar ook voor de enthousiaste vrijetijdsfotograaf is er op de Apenheul veel te beleven. De apen zijn schitterende modellen voor karakteristieke portretfoto’s en ook de andere dieren, hun leefomgeving en zelfs de bezoekers kunnen leuke en onderscheidende plaatjes opleveren.

Waar en wanneer
De Apenheul ligt aan de Wilslaan in Apeldoorn (contact en route: klik hier) en grenst aan het park Berg en Bos. Het is een prachtig en ruim natuurgebied waar een grote verscheidenheid van apen in een veelal natuurlijke leefomgeving verblijven. De Apenheul is toegankelijk van begin april tot eind oktober en is in de zomerperiode geopend van 10.00u tot 18.00u. In het voor- en naseizoen sluit het park om 17.00u (precieze data en tijden: klik hier). Er is aan de Wilslaan voldoende parkeergelegenheid (€6,60 per dag), maar je moet er wel rekening mee houden dat het nog ongeveer 750 meter lopen is tot de kassa en de feitelijke ingang van het apenpark. Om lang wachten bij de kassa te voorkomen is het raadzaam om vooraf via internet e-tickets te kopen (klik hier).

Minder drukte
Als je in het hoogseizoen de Apenheul bezoekt, dan is de kans groot dat het eigenlijk te druk is om redelijk ongestoord de apen te fotograferen. Wil je minder drukte, ga dan niet in het weekend en vermijd de openingsdrukte om 10.00u. Net na de lunch kan het zeker in het begin van het park een stuk rustiger zijn dan net na opening. De meeste bezoekers volgen namelijk de vaste looproute en als je iets later komt, loop je achter de grote drukte. Wil je toch om 10.00u beginnen, loop de route dan in tegenovergestelde richting.

Indeling
De Apenheul is een prachtig natuurpark met een redelijk dichte begroeiing. Zo hebben alle delen van het park hun eigen intieme beleving, maar is het overzicht bij een eerste bezoek minder duidelijk. Er is daarom een soort looproute in kaart gebracht, zodat je geen onderdeel van de Apenheul hoeft te missen en zodat je weet waar je op een zeker moment bent. Deze route aangevuld met andere nuttige informatie (o.a. tijden van presentaties) wordt bij aankomst overhandigd. Je kunt natuurlijk ook een pdf op je telefoon zetten (download hier), dan heb je de route tijdens je bezoek altijd binnen handbereik.

Op diverse plaatsen in het park kun je iets eten of drinken (en bij regen schuilen) en zijn er toiletten aanwezig. Dit is ook aangegeven op de plattegrond. Eten en roken buiten de aangegeven gebieden is niet toegestaan.

Bij de uitvoering van het park is rekening gehouden met een goede bereikbaarheid voor buggy’s en rolstoelen, zodat niemand een locatie of presentatie hoeft te missen.

Foto's: Pieter Dhaeze    

Activiteiten
De meeste (kleinere) apen hebben een open leefgebied, waarbij contact met de bezoeker mogelijk is. Vooral de Doodshoofdaapjes in het begin van het park zijn daarin niet terughoudend en in hun zoektocht naar eten, zitten ze al snel op schouders en buggy’s van verbaasde bezoekers. Zorg dat je een aapveilige tas hebt (afgesloten met rits, eventueel verkrijgbaar bij de ingang), zodat de grijpgrage apenvingertjes er niet met de inhoud van je tas vandoor gaan. De grotere apen leven op eilanden en worden van het publiek gescheiden door water. Wil je ze van dichterbij zien, dan kan dat in één van de binnenverblijven.
De activiteit van de bewoners van de Apenheul is onder andere afhankelijk van het weer. Staat de zon te bakken en is het heel warm, dan zijn de meeste apen niet echt actief. Ook aan regen hebben ze een hekel. Op dat punt zijn het net mensen. Om de apen toch aan de gang te krijgen, zijn er op vaste tijden zogeheten presentaties gepland. De apen worden dan gevoederd en dat leidt niet zelden tot interessante en grappige taferelen. Tevens krijg je van de verzorgers veel interessante weetjes over de apen te horen. Zorg wel dat je op tijd aanwezig bent voor een goed plaatsje.

Fotograferen
De bewoners van de Apenheul zijn zoals gezegd prachtige portretmodellen en met het juiste gereedschap, flexibele camera-instellingen en een paar compositietips kun je met mooie foto’s thuiskomen.
Gereedschap
Omdat de afstand soms redelijk groot is, is een telezoomlens onmisbaar. Een EF-S 18-135/200mm is bijvoorbeeld een prima lens, omdat je behalve close-up dan ook een behoorlijke groothoek ter beschikking hebt, zodat je ook overzichtsfoto’s kunt maken van de apen in hun leefomgeving. Beeldstabilisatie is altijd handig om bij ver inzoomen uit de hand toch scherpe foto’s te kunnen maken. Een statief gebruiken in de Apenheul is niet handig. Een flitser heeft gezien de grote afstand tot het onderwerp en de vele obstakels (takken, touwen, glas) geen echt toegevoegde waarde. Voor hoog contrast bij overzichtfoto’s kan soms een grijsverloopfilter uitkomst bieden.
Instellingen
Werk in de Av-stand (grootste diafragma) met Meervlaksmeting en Auto ISO. Corrigeer de belichting met Belichtingscompensatie. De witbalans staat op automatisch (AWB), als beeldstijl kies je Standaard (eventueel met verlaagd contrast) en scherpstellen doe je met de Autofocus. Gebruik het middelste scherpstelpunt (meest gevoelig) en One Shot (stilstaand onderwerp) of Ai Focus (bewegend onderwerp). In de motordrive neem je snel meerdere foto’s achter elkaar. Handig bij bewegende onderwerpen, maar ook bij een portret, want de mimiek en pose van een apenmodel verandert per fractie van een seconde.
Om veel contrast te overbruggen (heldere luchten en donkere voorgrond) is het raadzaam om in RAW te fotograferen en met Lightroom te ontwikkelen. Je hebt dan ook de mogelijkheid om de witbalans eenvoudig te corrigeren.

Herkaderen in Photoshop
Als je het middelste scherpstelpunt gebruikt, dan staat het hoofdonderwerp dus in het midden van het kader. Over het algemeen is dat minder aantrekkelijk voor een goede vlakverdeling en wordt geadviseerd te herkaderen. In het geval van bewegelijke apen kan herkaderen direct bij opname echter achterwege blijven en kun je beter herkaderen in Photoshop door de foto bij te snijden. Omdat de sensor voldoende pixels heeft (20 Mp: ca. 5400x3600 pixels), kun je dan toch nog op een redelijk formaat afdrukken (A4: 2400x1600 pixels) of presenteren (Full-HD: 1920x1080 pixels). Als je niet te ver ingezoomd bent, blijven met de centrale plaatsing van het onderwerp alle ledematen van de apen binnen het kader, kun je de plaatsing nauwkeurig kiezen en ook nog zonder problemen wisselen tussen een liggend, staand of vierkant kader en heb je voor een fotoboek dus altijd de juiste oriëntatie.

Compositie en algemene tips
• Maak een chronologisch of thematisch fotoverslag.
• Zoom niet altijd maximaal in (zie tip Herkaderen in Photoshop).
• Let op de achtergrond. Die is vaak net zo belangrijk als het hoofdonderwerp. Doe een stapje naar links of rechts of kies een iets hoger of lager standpunt om de relatie tussen hoofdonderwerp en achtergrond sturen.
• Neem de tijd bij een portret tot je de gewenste pose, actie of mimiek ziet.
• Maak bij één fotomoment meerdere foto’s.
• Maak liever tien foto’s teveel, dan één te weinig. Dan heb je achteraf iets te kiezen.
• Als je na een dag met 500 opnamen vijf perfecte foto’s overhoudt, dan heb je het goed gedaan.
• Zet je foto’s niet allemaal ongezien op Flickr of Facebook, maar maak een kritische selectie (maximaal 15). Dan houd je de aandacht van je toeschouwers vast.
• Doe iets met je mooiste foto’s! Druk er één af op groot formaat of maak een fotoboek.

Samenvatting
Naar de Apenheul met je kinderen is leuk, maar alleen met je camera kan het ook een bijzonder aangename en inspirerende verpozing zijn. De bewoners van dit mooie natuurpark zijn verrassende modellen en staan garant voor leuke fotomomenten en prachtige portretfoto’s. Veel plezier.

Workshop Apenheul ‘Perfect Summer’
In het kader van de promotie-actie Perfect Summer van Canon is Pieter Dhaeze zaterdag 26 juli met 21 enthousiaste vrijetijdsfotografen de Apenheul in geweest. Na een korte praktische inleiding onder het genot van koffie en thee is het hele gezelschap welgemoed op pad gegaan. De deelnemers hebben bij de diverse locaties en presentaties met hun camera kunnen genieten van de grimassen en capriolen van verschillende soorten apen en konden ondertussen al hun vragen laten beantwoorden door Pieter. Hoogtepunten waren de voedering van de gorilla’s en de presentatie van de orang-oetans. Aan het eind van de workshop had iedereen nog ruim de gelegenheid om ervaringen van de dag te delen en ook om vragen te stellen, waarna de mogelijkheid bestond om tot sluitingstijd alsnog die ene perfecte foto te gaan maken. Het was een erg leuke en inspirerende dag, waarbij iedereen tevreden en met een vol geheugenkaartje de thuisreis kon aanvaarden.
Een extra vermelding verdient het spontane meedenken van het vriendelijke en behulpzame personeel van de Apenheul. Grote klasse.
Boven: Selectie van foto's van deelnemers 26 juli 2014
Onder: Selectie van foto's van deelnemers 16 augustus 2014
 
Onder: Foto's van de workshop door Frans Peeters

TV of YT

Er moet een leuk televisieprogramma komen over fotografie. Dat is niet eenvoudig. Is YouTube een goed alternatief? Lees eventueel eerst onze blog van 30 juni 2014. Dus wil jij tv-kijken op YouTube?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.