Peiling | Photoshop voor Lightroomers

Pieter Dhaeze woensdag 23 maart 2022

Veel gevorderde vrijetijdsfotografen fotograferen in RAW en gebruiken Lightroom Classic om hun foto’s te archiveren, bewerken en publiceren. Als je de laatste versie van Lightroom Classic dan heb je dus een licentie voor het Fotografieplan van Adobe (klik hier) en dus ook de beschikking over Photoshop. We horen echter van veel Lightroomers dat ze zelden tot nooit iets met Photoshop doen.

En dat is jammer. Want in Photoshop kun je taken uitvoeren die in Lightroom (nog) niet mogelijk zijn, zoals luchten vervangen of een focus stack maken, en je kunt in Photoshop veel nauwkeuriger – tot op de pixel – selecties maken en retoucheren. En dan hebben we het nog niet over composities maken, filters toepassen, tekst toevoegen en de hoge mate van personalisering en automatisering.

Lightroom-Photoshop-visual

Doorstappen met videotutorials
Hoewel Lightroom Classic tegenwoordig uitgebreide mogelijkheden heeft, kan Photoshop toch nog steeds een toegevoegde waarde hebben om je fotografie naar een nog hoger niveau te tillen. Als Lightroomer is het dus misschien best zinvol om enige kennis van Photoshop in je ‘fototas’ te hebben. We zouden daarvoor kunnen verwijzen naar onze playlist op YouTube (klik hier), maar dat zijn vaak redelijk complexe en uitgebreide tutorials. Daarom willen we een serie maken van zes of zeven videotutorials die de basis van werken met Photoshop behandelt en vervolgens uitleg geeft bij functionaliteit die niet (of beperkt) in Lightroom Classic aanwezig is. 

Hieronder alvast een eerste opzet van de inhoud van de serie. Hierin ontbreken dus het aanpassen van belichting en kleuren, want dat is wat ons betreft echt Lightroom-werk.

Aan jou nu de vraag wat je in dit overzicht belangrijk vindt en of we nog andere zaken moeten behandelen. Laat het onder dit artikel weten. Doe ook mee aan de enquête in de rechterkolom.

0. Verschillen tussen Lightroom en Photoshop
    - Pixels, historie, opslaan
    - Formaat, retoucheren, nauwkeuriger maskers, composities

1. Inleiding
    - Interface
    - Sneltoetsen
    - Lagen

2. Formaat wijzigen
    - Afbeeldingsgrootte
    - Canvas
    - Transformatie

3. Retoucheren
    - Kloonpenseel
    - Snel retoucheerpenseel
    - Reparatie
    - Vullen met behoud van inhoud

4. Selecties
    - Toverstafje
    - Snel selectiegereedschap
    - Auto selectie
    - Laagmaskers

5. Compositie
    - Kopiëren/Plakken
    - Vergroten/verkleinen
    - Focus Stack

6. Opslaan
    - Kleurruimte, bitdiepte en compressie
    - JPG/TIFF
    - PSD
    - PNG

Gebruik je Photoshop ná Lightroom?

Je ontwikkelt je RAW--foto's in Lightroom. Gebruik je daarnaast ook nog Photoshop?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.