Helgoland & Düne

Pieter Jongenelen vrijdag 05 april 2013

Helgoland is een klein rotseiland met een oppervlak van slechts 1,7 km2 en telt ongeveer 1250 inwoners. Het is gelegen in de Duitse Bocht op circa 70 kilometer afstand van de Duitse kust en is per boot gemakkelijk te bereiken vanuit diverse Duitse havens: Cuxhaven, Wilhelmshaven of Büssum (Google Maps). Het hoogste punt van Helgoland is 61 meter boven de zeespiegel. Naast Helgoland ligt een nog kleiner zandig eiland genaamd Düne. Düne is onder meer bekend om zijn Gewone- en Grijze Zeehonden.

Een foto-excursie naar Helgoland & Düne (www.helgoland.de) is een mooie meerdaagse trip. Vanuit Utrecht is het bijna 400 km naar Cuxhaven in Noord-Duitsland. Vanuit Cuxhaven is het zo’n 2,5 uur met de boot (www.helgoline.de) naar Helgoland. Een verblijf op Helgoland kan in één van de vele hotels of pensions of op de camping op het eiland Düne. Er rijden geen auto’s en fietsen is verboden. Dus blijft lopen over als de enige manier voor verplaatsingen op het eiland.

Helgoland & Düne
Op de noordwestelijke punt van Helgoland ligt het kleinste natuurgebied ter wereld. Lummenfelsen  is  1 hectare groot en biedt bescherming aan duizenden broedende zeevogels (o.a. Drieteenmeeuwen, Jan-van-Genten en zeekoeten). In de ochtend komt de zon achter je op, ‘s avonds gaat de zon onder in het verlengde van de westelijke kust. In juni heb je echter het nadeel dat de zon zeer vroeg opkomt, met circa 25 minuten stevig doorlopen betekent dat dat je ‘s ochtends om ongeveer 04.00 uur je bed uit moet om op tijd te zijn voor de eerste zonnestralen. Dit nadeel heeft ook een voordeel, want het betekent ook dat je ‘s avonds tot laat kunt genieten van het strijklicht van de ondergaande zon.
Düne, bereikbaar via een shuttledienst, bestaat uit zandstranden en duinen en heeft dan ook geen kliffen of rotsstranden. Er is een camping met eenvoudige winkel, 'hotel & restaurant' en een vliegveldje. Naast de relatief makkelijk te benaderen vogels, zoals meeuwen, scholeksters en diverse soorten strandlopers heeft Düne een aanzienlijke populatie zeehonden.
Begin jaren 90 hebben de zeehonden zich gevestigd op Düne. Omdat ze zich gevestigd hebben terwijl beide stranden al gebruikt werden voor recreatie (zonnen en zwemmen) zijn ze 'gewend' geraakt aan de nabijheid van mensen. Dit betekent echter niet dat ze makkelijk te benaderen zijn. Respect voor hun leefgebied en voorwaarden blijven belangrijk voor hun welzijn.

Periode
Vanaf half mei tot half juli er veel activiteit op de kliffen. Het baltsen, paren, broeden en jongen grootbrengen van diverse soorten kan nauwlettend gevolgd worden! Van half oktober tot en met december is Düne een mooie fotolocatie voor het fotograferen van de  Grijze Zeehonden met hun jongen.

Apparatuur
Afhankelijk van wat voor soort foto’s je wilt gaan maken zoals, portretten, habitat, vliegen of andere onderwerpen moeten er objectieven en een camera mee. Minimaal één body, groothoek-zoom (EF 17-40mm of vergelijkbaar), tele-zoom (EF 70-200mm of vergelijkbaar) en voldoende geheugenkaarten of een back-up systeem. Als je over een lichtsterk objectief beschikt kun je met een converter (1.4 of 2.0 x) uitstekend uit de voeten op Helgoland en Düne. Als je niet kunt/wilt beslissen neem je gewoon alles mee wat je kunt/wilt dragen. Meer mm’s betekent meer kilo’s, maar ook de mogelijkheid tot meer detailopname’s. Verder is het belangrijk om een goed statief en statiefkop mee te nemen (er staat altijd wind boven op de klif).

Onderwerpen
Naast de fauna, vele vogels en twee soorten zeehonden en flora zijn beide eilanden ook geschikt om strand- (zand, kiezel en rotsen) en landschapsfoto’s te maken. Opkomende en ondergaande zon, bewegend water, duinen met helmgras zijn enkele van de vele mogelijke onderwerpen.

Afsluitend
Een meerdaagse trip naar Helgoland & Düne is zeker de moeite waard. Het 'plezier' is afhankelijk van de gekozen periode en het weer. Natuurlijk kun je makkelijk meer dan vier dagen doorbrengen op één van de twee of op beide eilanden. Door meer dagen op de  eilanden door te brengen, krijg je natuurlijk meer tijd om het ritme van het eiland en haar bewoners (mensen, vogels en zeehonden) te leren kennen. Op deze manier is er ook meer te genieten van de rust op de eilanden.
Afhankelijk van het soort hotel dat je kiest, hoe je in de middag/avond gaat eten, boottocht, brandstof voor de auto bedragen de kosten tussen de 500 en 800 euro. Veel hotels bieden internet en ontvangst voor mobiele telefonie is op beide eilanden uitstekend.
Belangrijk, zoals zo vaak in natuurfotografie, is dat je op het juiste moment op de juiste plaats bent en een beetje geluk hebt. Respect voor de natuur spreekt voor zich.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.