Photokina 2012

Pieter Dhaeze dinsdag 18 september 2012

Elke twee jaar beleeft de wereld van fotografie zijn hoogtepunt: de Photokina in Keulen. In 2012 van 18 t/m 23 september. Maandag voor het begin van deze grootste fotobeurs ter wereld is de journaille altijd exclusief uitgenodigd om een rondje perspresentaties bij te wonen van de bekende merken. Wij gingen natuurlijk naar Canon.

Perspresentatie
Alles in Keulen is groot: de Dom, de Rijn, de Photokina. En de perspresentatie van Canon past keurig in dat rijtje. Zijn bij een Nederlands event een twintigtal perscollega’s aanwezig, bij deze mondiale meeting zijn het er ruim over de 500. Nog opvallender is echter de grootte van de Japanse delegatie met meer dan twintig personeelsleden, waaronder een van de hoogste bazen van Canon.

Na een verfrissend drankje of een kopje koffie werden we door de verschillende brandmanagers (EOS, PIXMA, SELPHY, POWERSHOT) gedurende een uur bijgepraat over de introductie van een groot aantal nieuwe Canon-producten. Hoewel we vooral gekomen waren voor een nieuwe EOS, waren er veel meer verrassingen, die misschien nog wel interessanter waren. Een persoonlijk overzicht.

EOS 6D
Een nieuwe EOS. Daar worden we natuurlijk altijd blij van. De EOS 6D is dan ook een welkome aanvulling in de EOS-familie en kan geplaatst worden tussen de EOS 7D en EOS 5D mark III. Je zou bijna zeggen dat het de opvolger is van de EOS 5D mark II, hoewel die nog enige tijd leverbaar zal zijn.
De EOS 6D heeft een volbeeldsensor - dus geen cropfactor - met ruim 20 miljoen pixels en verder allerlei specificaties die we al van andere EOS-modellen kennen (specs: klik hier). Opvallend zijn de ingebouwde GPS en Wifi. De nadruk van fotografie ligt tegenwoordig op waar je geweest bent en op snel delen. De EOS 6D speelt hierop in en wordt dan ook neergezet als dé camera voor de actieve en mobiele wereldreiziger. Een positionering die we van harte toejuichen.
Toch hebben we wel een kleine kanttekening bij de EOS 6D. Voor veel gevorderde APS-C fotografen zou dit het moment én het model geweest moeten zijn om over te stappen naar een volbeeldcamera (FF). Zij hebben echter twee drempels: budget én EF-lenzen (zie poll op homepage). Op beide punten komt Canon deze doelgroep momenteel niet (meteen) tegemoet. De adviesprijs van de EOS 6D ligt net boven de 2000 euro en de eerste maanden zal deze niet echt dalen, ook al omdat de EOS 6D pas in december in de winkels zal liggen. Bovendien is in Keulen geen betaalbare EF standaarzoomlens aangekondigd. Je bent nu verplicht een EF 24-105mm aan te schaffen (prachtlens, maar wel 1000 euro) of naar een standaardzoom van een ander merk uit te kijken. Een prijs- en brandpunttechnisch interessant Canon-alternatief, de EF 24-85mm f/3.5-4.5 uit 1996 is niet meer verkrijgbaar - en optisch ook niet geschikt voor deze EOS 6D. Je zou ook nog aan de EF 28-135mm IS (450 euro) kunnen denken, maar dat is ook niet meer het jongste objectief (1998) en is kwalitatief afgestemd op analoge film. Beide lenzen zouden nu met de introductie van de EOS 6D in het komend half jaar wel een opvolger mogen krijgen. Als dan ook de prijs van de EOS 6D gedaald is tot 1500 euro, dan zijn beide drempels overwonnen en is de overstap van APS-C naar FF voor veel gevorderde EOS-fotografen een reële optie. En als groot liefhebbers van fotograferen met volbeeld (EOS 5D markIII) zeggen we dan: DOEN! Persbericht.

PowerShot G15, S110 en SX50
Hoewel blij met de EOS 6D, kregen we pas echt kippenvel bij de presentatie van drie nieuwe PowerShots: de G15, de S110 en vooral de SX50.

PowerShot G15
De PowerShot G15 is technisch een logische opvolger van de G12 (13 en 14 zijn blijkbaar ongeluksgetallen en dus overgeslagen). Ze heeft alles aan boord om als tweede camera van de professional dienst te doen. Opvallend is de lichtsterkte van de lens, die begint bij f/1.8 (28mm), maar ook bij 140mm nog f/2.8 is. Samen met de verbeterde beeldstabilisatie en processor (DIGIC 5) zullen opnamen (foto en video) bij weinig licht nog beter zijn. Ook kan met deze grote diafragma’s gespeeld worden met de scherptediepte. Voor de doelgroep is RAW aanwezig. Zelf zouden we toch graag een draai- en kantelscherm hebben gezien met aanraakfunctionaliteit.

PowerShot S110
Ook de PowerShot S110 is een nieuwe telg in een succesvolle reeks. Want wil je als meer-eisende fotograaf ‘the complete package’ in een nog compactere behuizing, dan neem je letterlijk de S110 mee op zak. Veel handmatige instellingen, 5x groothoekzoom (24-120mm), Wifi, GPS via GSM én RAW. Deze kleine gigant is wel uitgerust met een multi-touchscreen, helaas niet kantelbaar, wat waarschijnlijk technisch niet mogelijk is.

PowerShot SX50
Dé ‘jaw dropper’ van de dag was voor ons echter de bekendmaking van de PowerShot SX50 HS met een optische zoomlens van 24 naar 1200mm (f/3.5-f/6.3) met 4.5 stops beeldstabilisatie!!! Op fotosafari betekent dat vanaf dezelfde positie een zonsondergang boven de savanne (24mm) gefotografeerd kan worden, maar ook een close-up van een leeuw met een prooi in zijn bek (1200mm).
Bovendien zijn RAW, DIGIC 5, flitsschoen, kantel- en draai lcd-scherm (helaas geen touchscreen) aanwezig en is hij desgewenst volledig stil. En dat alles in een camera van 12 bij 8,6 bij 10,4cm en nog geen 600 gram voor ruim onder de 500 euro. Waarom wil iemand dan nog een spiegelloze camera? Voor die drie foto’s die hij maakt bij ISO 3200, die uiteindelijk alleen op Facebook belanden of hooguit op een HD-televisie of -monitor bekeken worden? Wij kunnen niet wachten deze enige echte alles-in-één camera in de studio te mogen verwelkomen voor een uitgebreide review.
Bij al dit PowerShot-geweld mogen we ook niet vergeten dat ze alle drie Full HD-video (1080p) kunnen opnemen met behoud van zoom en beeldstabilisatie. Persbericht.

PIXMA en SELPHY
Wij zijn grote voorstanders van het afdrukken van foto’s en spitsen dan ook de oren als de subbrands PIXMA en SELPHY worden genoemd.

PIXMA Multifunctionals
In de studio hebben we een PIXMA MG6150 staan, die ons elke dag weer versteld doet staan door zijn veelzijdigheid, snelheid en kwaliteit. Het nieuwe topmodel, de PIXMA MG6350, troeft zijn voorganger echter op alle fronten af - ook esthetisch met een diep witte uitvoering - en stelt je in staat om vanaf elk (mobiel) apparaat overal ter wereld draadloos (Wifi en Cloudprinting) afdrukken te maken op fotokwaliteit. Met scannen naar e-mail en pdf (het nieuwe faxen), dubbelzijdig kopiëren in kleur en zwartwit is hij bovendien in een kantooromgeving 100% functioneel en nagenoeg onmisbaar. Omdat Canon ook ‘op de centjes let’ zijn optioneel XL-catridges verkrijgbaar resulterend in een kostenbesparing van circa 30% op een A4-fotoprint. De PIXMA MG6350 kost nog geen 200 euro en heeft in de PIXMA MG5450 en de PIXMA iP7250, weliswaar minder gespecificeerde, maar ook goedkopere broertjes. Persbericht.

PIXMA fotoprinters
Aan de fotoprinterkant van de PIXMA-range zijn de PIXMA Pro 9000 mkII (inkt) en de 9500 mkII (pigment) vervangen door respectievelijk de PIXMA Pro 100 (inkt) en Pro 10 (pigment) en completeren daarmee de lijn naar de professionele A3+ PIXMA Pro 1. De printkwaliteit van de nieuwe printers in onveranderd hoog, maar beide zijn nu voorzien van Wifi voor nog flexibeler afdrukken. De PIXMA Pro 10 (9 kleuren, waarvan 3 grijs/zwart) heeft bovendien een Chroma Optimizer (10e cartridge) voor meer consistente glans op glossy fotopapier. Persbericht.

SELPHY kaartprinter
Laatst hebben we de SELPHY CP810 getest (klik hier) met een zeer positief eindoordeel, waarin echter als minderpuntje het ontbreken van Wifi werd genoemd. Ze hebben ons waarschijnlijk gehoord in Japan, want op de Photokina is de SELPHY CP900 met deze draadloze connectiviteit aangekondigd. Zeker met de S110 en EOS 6D in het assortiment wordt draadloos printen binnen een wifi-netwerk nu wel heel toegankelijk. Voor telefoon en tablet zijn speciale apps ontwikkeld. Ambulante fotografen die op hoge kwaliteit met ‘polaroid’-snelheid een afdruk willen kunnen overhandigen, kunnen wat ons betreft niet meer om de CP900 heen. Persbericht.

Project 1709
Behalve deze interessante producten had de Europese baas van Consumer Imaging, de heer Rainer Fuehres, nog een kleine ‘verrassing’ in petto. Hij maakte het bestaan van Project 1709 bekend, Canons eigen cloudsharing service. Project 1709 komt begin 2013 voor iedere Canon gebruiker beschikbaar en moet er voor zorgen dat al je foto’s én veilig én vindbaar worden opgeslagen in de cloud. Of het een echte wolk of een luchtkasteel is, weten we niet. Als pers worden we binnenkort wel uitgenodigd de beta-versie aan de tand te voelen. We zijn benieuwd. Canon denkt in ieder geval mee met zijn gebruikers en hopelijk is de ‘teaser’ die Fuehres ons presenteerde inderdaad ‘mind blowing’.

Voor de volhouders die de moeite genomen hebben het hele artikel te lezen, hebben we nog een kleine verrassing. Tijdens de 'Touch & Feel', na afloop van de presentatie, ontmoetten we een onverwachte gast, de EF 200-400mm 1.4x 4L. Deze revolutionaire - en reeds lang aangekondigde - lens lag binnen handbereik op een tafel te pronken. Een zware jongen (kilo of drie). We mochten hem niet op onze EOS zetten en al onze vragen werden vaagjes afgedaan met "EOS Pro's still giving feedback", maar hij bestaat dus echt. We hebben er zelfs stiekem een foto van gemaakt.

 

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.