Zestien maanden na de introductie van de EOS 600D heeft Canon 8 juni 2012 alweer een opvolger aangekondigd voor deze camera: de EOS 650D. Voor ons reden om deze nieuwe boreling eens nader te bekijken en praktisch aan de tand te voelen.
Ontwerp en uitvoering
Canon heeft aan het ontwerp van de EOS 650D weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Het formaat past keurig in de xxxD-serie en is dus relatief compact en licht. De body weegt, met geheugenkaart en accu, 575 gram (EOS 600D: 570g). Dat is bijna 200 gram lichter dan een EOS 60D (755g) en dat kun je toch goed merken. De behuizing is van roestvrij staal en hars van polycarbonaat met glasvezel met op diverse plaatsen een stroeve rubber bekleding voor extra grip. Het geheel maakt een degelijke indruk en de handgreep is zodanig gevormd dat de camera goed in de - ook wat grotere - hand ligt.
Als we de camera rondom goed bekijken, zien we hier en daar kleine verschillen met de EOS 600D. De DISP-knop is verdwenen en zijn functie is overgenomen door de INFO- en Q-knop. Ook zien we tussen de flitsschoen en de opklapflitser twee clusters van gaatjes voor de interne, stereo microfoon. De EOS 600D heeft alleen aan de voorzijde een mono microfoon. Beide camera’s hebben overigens een aparte aansluiting voor een externe, stereo microfoon.
De filmfunctie wordt bij de EOS 650D niet meer geactiveerd met het Programmakeuzewiel, maar is nu een aparte stand van de Aan/uitknop.
Verder zijn alle knopjes en klepjes nagenoeg hetzelfde gebleven, hoewel sommige knopjes iets minder plat zijn uitgevoerd om ze gemakkelijker te kunnen bedienen.
Mogelijkheden en bediening
Moderne camera’s hebben een lange lijst met specificaties en dat geldt ook voor de EOS 650D. Relevant zijn echter de zaken die in het ‘hart’ van de camera zijn veranderd: sensor, autofocus en processor. Deze drie onderdelen zijn allemaal behoorlijk op de schop gegaan ten opzichte van de EOS 600D. Hoewel het aantal pixels gelijk gebleven is (18Mp, 5185x3456px) is de sensor bij de EOS 650D van het type Hybride CMOS. Dat heeft vooral betekenis voor de snelheid van de autofocus tijdens Live view en filmen. Normaal gesproken kan in die gevallen alleen met contrast-AF gewerkt worden, maar nu is er ook een gebied waar met de normale Fase detectie-AF scherpgesteld kan worden. De combinatie van deze twee AF-systemen zorgt voor een snellere (en continue) AF in Live view of tijdens filmen. De normale autofocus (fase detectie) is net als bij de EOS 600D werkzaam op negen scherpstelpunten, maar zijn nu allemaal kruisvormig, zoals bij de EOS 60D, waardoor de AF weer sneller geworden is. Een niet onbelangrijk verschilpunt met zijn voorganger en ook de EOS 60D, is dat de EOS 650D uitgerust is met een DIGIC 5 processor. Deze zorgt voor nog betere resultaten als het gaat om kleuren en belichting, maar is bovendien zo snel dat nog meer correcties op het JPEG-beeld uitgevoerd kunnen worden. Ruisonderdrukking en lenscorrecties zijn daarvan de belangrijkste, maar er kunnen uit een serie opnamen zelfs direct montages gemaakt worden ten behoeve van het verminderen van ruis, het overbruggen van hoog contrast (HDR) en het maken van nachtopnamen zonder statief. Omdat tevens de buffer is vergroot, kun je dankzij de DIGIC 5 op volle resolutie gedurende langere tijd met vijf beelden per seconde fotograferen.
De verbeterde sensor en de nieuwe processor hebben het ISO-bereik een stop groter gemaakt. Is op de EOS 600D ISO 12.800 nog een High-setting, bij de 650D is deze als reguliere ISO te gebruiken en komt de H1-instelling nu overeen met ISO 25.600.
Omdat flitsen met Speedlites van Canon (270EX II en 320EX) steeds eenvoudiger wordt en dus ook binnen het bereik komt van de beginnende fotograaf, is de EOS 650D uitgerust met de functionaliteit om Speedlite flitsers op afstand draadloos aan te sturen. Dat werkt heel eenvoudig en kan de creativiteit van de opnamen aanzienlijk verhogen.
Dé highlight van de EOS 650D is echter zijn unieke kantel- en draaischerm met aanraakfunctie. Wij zijn al sinds de EOS 60D (of liever: de PowerShot G2) groot fan van de mogelijkheid om het lcd-scherm te kantelen en te draaien, aangezien ze ons in staat stelt om vanaf haast onmogelijke standpunten foto’s te maken. Ook voor macrodoeleinden, productfotografie en filmen bewijst een kantel- en draaischerm elke keer zijn diensten. Nu het scherm ook aanraakgevoelig (capacitief én multi-touch als modern tablet of smartphone) is én Live view een snelle AF heeft, worden we nog enthousiaster. Met Touch Shutter kunnen we zo vanuit de meest vreemde posities kaderen, scherpstellen én opnames maken met één enkele vingertip.
Mensen die al geruime tijd alleen met hun smartphone foto’s maken en naar een hogere kwaliteit willen overstappen, zullen zich snel thuisvoelen op de EOS 650D dankzij zijn Live view met snelle AF én de bediening van de camera met een multi-touch lcd-scherm. |
Ten aanzien van de bediening is de EOS 650D een klassieke EOS, waarbij Canon veel aandacht heeft besteed aan de gebruikersvriendelijkheid en snelle bediening. De knopjes zitten op de juiste plaats en hun functie is duidelijk. Nieuwe gebruikers zullen snel de belangrijkste instellingen kunnen vinden en de papieren handleiding helpt je verder op weg op zoek naar ‘verborgen’ en nieuwe functies. Je kunt op de EOS 650 geen eigen set met instellingen opslaan, zoals bij de EOS 60D, maar hij kent wel het bekende My Menu om daarin een aantal veelgebruikte menu-opties onder te brengen. Heel handig.
Om je foto’s te beschermen tegen ongeoorloofd gebruik, maar ook om ze terug te vinden in een groot arsenaal van foto’s van diverse fotografen, is het mogelijk om in de EOS 650D copyrightgegevens in te voeren die direct worden toegevoegd aan de foto’s die worden genomen. |
Prestaties en beeldkwaliteit
Met het toenemen van de snelheid van de processor wordt ook de responsiviteit van de camera’s steeds beter. Er is zelden een moment in het traject van kaderen tot terugzien van de foto, dat de EOS 650D je laat wachten. Het lcd-touchscreen speelt hierin een belangrijke rol, omdat het door zijn eenvoud en snelheid soms taken van de klassieke bediening overneemt en sommige fotomomenten kan vastleggen, die door meer professionele camera’s gemist worden.
Ook het terugkijken van foto's is met het touchscreen een feest der herkenning en bladeren we door foto's, zoomen we in en uit en spelen we filmpjes af alsof we met een smartphone of tablet aan het werken zijn.
Met de ‘motordrive’ en Ai Servo kan met 5 opnamen per seconde beweging worden gevolgd. Als de opties Lichte tonen prioriteit, Auto optimalisatie helderheid en vooral Lenscorrecties zijn gedeactiveerd, dan kan deze opnamesnelheid bij lage ISO’s en een snelle geheugenkaart gedrurende enkele seconden worden gecontinueerd tot reeksen van 30 tot 40 JPEG-foto’s.
Als je in de ‘motordrive’ werkt dan zet je de optie Lenscorrecties uit, maar in alle andere gevallen is het raadzaam deze te activeren. Vignettering en chromatische aberraties zullen dan bij de ondersteunde lenzen bijna volledig afwezig zijn in de JPEG-foto’s. De instellingen hebben geen invloed op RAW-opnamen, die met Lightroom worden verwerkt. |
Als we niet meteen naar scherpte of ruis gaan kijken, is het eerste wat opvalt aan de foto’s van de EOS 650D dat de belichting zonder al teveel ingrijpen van de fotograaf bijna altijd perfect is. Tegenlicht, schemering en felle zon zorgen niet voor echt grote problemen. Ook de kleuren zijn indrukwekkend, wat vooral opvalt bij kunstlicht (veel betere automatische witbalans) en bij zeer hoge ISO (prima verzading).
Kijken we vervolgens naar de scherpte, dan registeren de 18 miljoen pixels veel detail en profiteert de beeldkwaliteit van een goede lens. Hoewel de nieuwe EF-S 18-135mm op de EOS 650D goede prestaties zal leveren, zal een L-objectief of een lens met vast brandpunt het meeste halen uit de nieuwe sensor.
De grote pixeldichtheid van 18 miljoen pixels op een APS-C sensor vraagt om ruisonderdrukking (NR, noise reduction). Op de EOS 650D is deze in te stellen in verschillende sterktes. Normaal gesproken staat deze op Standaard, maar uit ervaring worden tot ISO 3200 betere resultaten bereikt met de waarde Zwak. Dan zie je misschien wel iets meer korrel, maar houd je ook meer detail in de JPEG’s. De instelling van de NR heeft geen invloed op RAW-opnamen die verwerkt worden met Lightroom. |
Uiteraard zijn we ook benieuwd naar de ruisniveaus bij hoge ISO en eigenlijk zien we daarin geen verrassingen. Dankzij de DIGIC 5 met betere ruisonderdrukking is de beeldkwaliteit van de EOS 650D in JPEG beter dan van de EOS 600D, de EOS 60D en EOS 7D (allen 18 Mp, DIGIC4). Kijken we naar RAW ontwikkeld in Digital Photo Professional (DPP), dan is deze kwaliteitsstap ook te zien, maar in beide gevallen zien we 1 op 1 in Photoshop ook bij ISO 100 al teveel de gevolgen van ruisreductie.
Maatgevend voor de RAW-beeldkwaliteit is voor ons de output van Lightroom. Dat zijn beelden zonder enige vorm van helderheidruisreductie, waarmee de ‘echte’ kwaliteit van de pixels wordt getoond. In Lightroom zien we tussen de genoemde 18 Mp EOS-modellen bij hoge ISO’s geen significante verschillen in de aanwezige hoeveelheid ruis. En dat is eigenlijk goed nieuws, want de beeldkwaliteit van camera’s als de EOS 7D en EOS 60D is in RAW en Lightroom volledig bruikbaar tot zelfs ISO 3200, mits geen intensieve kleur- of belichtingscorrecties uitgevoerd worden.
|
|
|
EOS 650D • ISO 100 • JPEG |
EOS 650D • ISO 100 • RAW LR4 |
EOS 650D • ISO 3200 • JPEG |
|
|
|
EOS 650D • ISO 3200 • LR4 |
EOS 650D • ISO 3200 • LR4 NR |
EOS 60D • ISO 3200 • LR4 |
Samenvatting
In zijn basis is de EOS 650D voor zowel de nieuwe als de gevorderde vrijetijdsfotograaf gewoon een erg goed stuk gereedschap om de meest uiteenlopende onderwerpen op kwalitatief hoog niveau te fotograferen. Hij presteert daarmee als zoveel andere EOS-camera’s. Wat hem echter zo bijzonder maakt, is zijn snelle autofocus in Live view gekoppeld aan de aanraakfunctionaliteit van zijn kantel- en draaischerm. Dat maakt het mogelijk om met de EOS 650D foto’s (en ook video) te maken, die met zelfs professionele modellen niet gemaakt kunnen worden. En dat is in deze tijd van een oververzadiging van standaardfotografie een heel belangrijk onderscheid en dus een ‘unique selling point’.
Wij zijn blij met de komst van de EOS 650D en hopen dat we ‘karaktertrekjes’ van deze camera terug gaan zien in toekomstige EOS-modellen.
Wist je trouwens dat het eerste EOS model in 1987 de EOS 650 was? Vijfentwintig jaar later heeft hij een digitale naamgenoot gekregen - EOS 650D - en wij denken dat dat in dit jubileumjaar geen toeval is. |
Wil je de specificaties van de EOS 650D vergelijken met de EOS 600 en de EOS 60D, klik dan hier. Het duurt even voordat de vergelijkingstabel is opgebouwd. Dus graag even geduld.
Met dank aan Foto Konijnenberg voor de snelle levering van de EOS 650D.