Was je in 2003 een van de DSLR-pioniers met een EOS 10D of EOS 300D, dan was het niet eenvoudig om hier een standaardzoomlens bij te vinden die je een beeldhoek gaf van 28 tot 90mm op kleinbeeld. Daar kwam in augustus 2004 verandering in met de introductie van de nieuwe EF-S lensvatting voor APS-c en van drie nieuwe lenzen in deze categorie, waaronder de EF-S 17-85mm 1:4-5,6 IS USM. Na vijf jaar trouwe dienst heeft Canon nu zijn opvolger op de plank liggen: de EF-S 15-85mm 1:3,5-5,6 IS USM.
EF-S 15-85mm 1:3,5-5,6 IS USMDestijds waren we superblij met de EF-S 17-85mm IS. Maar liefst 5x optische zoom, startend bij een redelijke ruime groothoek van 27,2mm op kleinbeeld. Ook de beeldstabilisatie was natuurlijk van harte welkom en maakte de lens, ondanks zijn beperkte lichtsterkte (bij 17mm: f/4 en bij 85mm: f/5,6) ook geschikt om bij minder licht langer scherpe foto's uit de hand te kunnen maken. Dankzij zijn goede constructie en relatief lichte gewicht is het nog steeds voor veel fotografen een prima 'allround'-lens voor dagelijkse onderwerpen en voor op reis. Gezien zijn prijs is de beeldkwaliteit heel acceptabel, hoewel hoekonscherpte en chromatische aberratie bij de maximale diafragma's zichtbaar aanwezig zijn.
De techniek staat niet echter niet stil. Dat geldt niet alleen bij de ontwikkeling van camera's, maar ook bij die van objectieven. Betere en meer nauwkeurige slijptechnieken, meer hoogwaardige materialen en nieuwe coatings zorgen ervoor dat nieuw ontwikkelde lenzen hun voorgangers in kwaliteit en duurzaamheid overtreffen. En dat moet ook wel, want de nieuwe EOS-camera's met sensors van 12 miljoen pixels of meer leggen elke fout van een lens onverbiddelijk vast.
LET OP Beeldstabilisatie is een grote hulp om beweging van de camera te compenseren en zo langer scherp uit de hand te kunnen fotograferen. Bij de 15-85mm zou dit volgende de 'regeltjes' tot kunnen 1/2s (f=15mm) en 1/15s (f=85mm). Bij deze lange sluitertijden gaat ook de beweging van het onderwerp een rol spelen en moet ze volledig stil staan om een scherpe opname te kunnen maken. |
De komst van de opvolger van de 'oude' EF-S 17-85mm is dan ook niet onverwacht. Verrassend is wel zijn nieuwe zoombereik van 15 tot 85mm. Dat verschil lijkt niet groot, maar aan de groothoekkant ga je met deze lens van een beeldhoek van 27,2mm kleinbeeld naar 24mm. Je ziet dus bij 15mm net zoveel als met een 24mm op een EOS 5D markII en dat is een prachtige wijde groothoek. De EF-S 15-85mm is daarom ideaal voor landschaps- en architectuur-fotografie en ook voor een bruidsreportage komt deze lens goed van pas en schakel je eenvoudig tussen een overzichtelijke groepsfoto en een intieme close-up.
Niet alleen de beeldhoek is verbeterd, maar ook de constructie van de lens is duidelijk beter. De brede zoomring laat je nooit misgrijpen en heeft een prettige slag van 15 naar 85mm. Als minpuntje mag zijn smalle scherpstelring genoemd worden. Hoewel de AF 95% van de tijd aan zal staan, is handmatig scherpstellen met deze lens minder vanzelfsprekend.
Met zijn afmetingen en gewicht zit hij 'als gegoten' op een EOS 7D of EOS 50D. Een dergelijke combinatie is perfect in balans. Verder is ook het rendement van de beeldstabilisatie met een stop verbeterd ten opzichte van de EF-S 17-85mm tot drie stops. Dat betekent dat je bij 85mm (136mm kleinbeeld) met 1/20s of zelfs 1/15s nog scherp uit de hand kunt fotograferen.
Praktijk
We hebben de EF-S 17-85mm en de EF-S 15-85mm beide in de studio aan de tand gevoeld. Met onze standaard testopstelling hebben we opnamen gemaakt en we zijn met de EF-S 15-85mm natuurlijk ook het veld ingegaan.
'Lensfouten' manifesteren zich vooral bij de uiterste brandpunten en bij de grootste diafragma's. We waren dan ook heel benieuwd naar de prestaties van deze nieuwe lens bij f=15mm en f/3,5. De EF-S 15-85mm overtrof daarbij onze stoutste verwachtingen: minder tonvervorming, scherper beeld (vooral in de hoeken) en minder chromatische aberratie dan de EF-S 17-85mm. Kijken we naar de testopnamen bij f=85mm (dus helemaal ingezoomd) en f/5,6 dan zijn de verschillen kleiner tussen de 'oude' en nieuwe lens, maar zeker in de hoeken presteert de EF-S 15-85mm beduidend beter. Bij f=85mm hebben we het diafragma een stopje geknepen naar f/8 en dan blijkt wederom de grote klasse van deze EF-S 15-85mm: veel detail en prachtige kleuren en contrast. De prestaties in de studio weet de EF-S 15-85mm zonder probleem voort te zetten in het veld. Veel detail bij elke brandpunt en elk diafragma, mooi contrast en natuurlijke kleuren.
Conclusie
We zijn onder de indruk van de prestaties van de nieuwe EF-S 15-85mm en ook een klein beetje verliefd. Op welke EOS-camera je deze lens ook plaatst, het is een genot om er mee te werken en je hebt de zekerheid dat de kwaliteit van je foto's niet bepaald wordt door de beperkingen van de lens, want die heeft de EF-S 15-85mm eigenlijk niet. En met een kortste scherpstelafstand van 35 cm zijn prachtige close-ups te maken. Is de prijs van circa 700 euro een drempel, bedenk dan dat je van die investering jarenlang elke dag plezier zult hebben.
Technische vergelijking lenzen |
|
Wil je de technische beeldkwaliteit van deze lens vergelijken bij andere diafragma's en/of brandpunten of met andere lenzen, kijk dan eens op de volgende website(s) >> Kijk ook eens naar gebruikerservaringen op FredMiranda.com. |
|