Geheugenkaarten

Pieter Dhaeze zaterdag 01 augustus 2009

Door de toename van het aantal pixels en de grotere bitdiepte worden de JPEG- en RAW-bestanden van digitale foto's steeds groter. Ook hebben we geen angst meer vaker de ontspanner in te drukken en een paar honderd opnamen van een familie-uitstapje naar een pretpark is geen uitzondering. Hoe krijg je die vele megabytes het snelst op je pc? Wij deden een praktijktestje.

Flessenhals
Het overzetten van digitale foto's naar de harde schijf van je computer is net zo iets als met de auto van A naar B rijden. De tijd dat dit in beslag neemt is van verschillende factoren afhankelijk en wordt veelal bepaald door de flessenhals in het hele traject. In principe zul je met een Ferrari sneller op de plaats van bestemming zijn, dan met een 'eend', maar heb je onderweg files of moet je over een stuk ruw terrein, dan zal de reistijd wel eens heel anders kunnen worden. Zo is het ook met geheugenkaartjes en het transport van de foto's naar de computer. Je kunt wel een supersnelle geheugenkaart aanschaffen, maar als je dan via een bejaarde interne kaartlezer met de snelheid van USB 1.0 de data gaat overzetten, dan zul je nauwelijks tijdwinst boeken. En schaf je een snelle kaartlezer aan, maar werk je met een simpel SD-kaartje klasse 2, dan is het rendement van je investering ook niet wat het had kunnen zijn.

LET OP
Als je aan het kopiëren bent vanaf een externe kaartlezer, dan geeft Windows netjes de downloadsnelheid aan in MB/s. Deze is altijd redelijk optimistisch en 'vergeet' de opstart- en afsluittijd. Bij een gemeten snelheid van 17 MB/s geeft Windows een waarde van 19 tot 20 MB/s aan.

Theorie en praktijk
We houden hier geen uiteenzetting gehouden over de theoretische lees- en schrijfsnelheden van geheugenkaartjes van de verschillende merken en modellen, omdat voor ons de praktijk telt. Op de sites van Lexar en Sandisk worden deze snelheden van de verschillende kaarttypen keurig vermeld. Lexar geeft de snelheid aan met 133x of 300x en dat laatste komt overeen met de Extreme IV serie van Sandisk met een leessnelheid van 45 MB/s.
Firewire en USB zijn twee interfaces om data uit te wisselen. Standaard is de theoretische transfersnelheid respectievelijk 400 Mb/s en 480 Mb/s ( ca. 50 MB/s). Deze wordt in de praktijk voor het uitlezen van geheugenkaartjes echter zelden gehaald. Er bestaat ook Firewire 800, op de pc te verkrijgen door een Firewire800-kaart in een vrij pci-slot te plaatsen. Nu zou theoretisch 80 tot 100 MB/s gehaald worden. 

Test
We hebben een simpele praktisch test gedaan met de beschikbare middelen op de redactie en de verschillen in downloadsnelheid bleken te zijn zoals verwacht. Een SDHC-kaart (klasse 6) en gewoon SD-kaartje (klasse 2) hebben we in een EOS 1000D en een EOS 1D mkIII gestopt en deze camera's via usb2.0 aangesloten op de pc. We zien twee verschillen in downloadtijd. Het kopiëren van 1 GB vanaf het SDHC-kaartje gaat ongeveer anderhalf keer zo snel als van het gewone SD-kaartje. Ook zien we dat downloaden vanaf de EOS 1D mkIII ruim anderhalf keer zo snel gaat als van de EOS 1000D. Het is dus niet alleen de snelheid van het kaartje dat de downloadtijd bepaalt, maar ook de snelheid van de usb-interface van de camera.
Vervolgens hebben we een externe kaartlezer aangesloten op de pc en daarmee de twee SD-kaartjes uitgelezen en tevens een CF Ultra II (langzaam) en CF UltraDMA (snel). Het downloaden gaat beduidend sneller dan met de usb-interface van de EOS 1D mkIII. De snelste kaartjes geven weer de kortste tijden, waarbij de SDHC en CF UltraDMA elkaar niet veel toegeven: 1 GB in ongeveer 1 minuut (17 MB/s). Deze snelheid ligt ver onder wat de fabrikant opgeeft voor CF UltraDMA (45 MB/s) en blijkbaar is de usb2.0-interface van de pc de beperkende factor. Sluiten we een FireWire800-kaartlezer aan op een Firewire pci-kaart in de pc, dan is het mogelijk om 1 GB van het CF UltraDMA kaartje te downloaden in slechts 26s (!) en dat is bijna 40 MB/s.

 Tijden (en snelheden) download 1 GB fotobestanden
 Vanaf EOS 1000D SD: 180s (5,6 MB/s) SDHC: 137s (7,3 MB/s)
 Vanaf EOS 1D mkIII SD: 120s (8,3 MB/s) SDHC: 71s (14 MB/s)
 Kaartlezer USB 2.0 SD: 97s (10,3 MB/s) SDHC: 57s (17,5 MB/s)
 Kaartlezer USB 2.0 CF UII: 88s (11,4 MB/s) CF UDMA: 61s (16,4 MB/s)
 Kaartlezer FW800 CF UII: 75s (13,3 MB/s) CF UDMA: 26s (38,5 MB/s)

 

Conclusie
Wil je dus zonder al teveel investeringen een redelijke downloadsnelheid om foto's te kopiëren van geheugenkaart naar pc, gebruik dan in ieder geval een goede, externe usb-kaartlezer aangesloten via een usb 2.0 hi-speed poort, bij voorkeur met een snelle geheugenkaart (SDHC- of CF-ExtremeIII). Je bereikt dan gemiddelde snelheden van ongeveer 15 to 20 MB/s (1 GB in circa 1 minuut). Pas als je de snelste kaartjes gaat gebruiken (SDHC ExtremeIV of CF UltraDMA/Extreme Pro) in combinatie met een losse Firewire 800 lezer aangesloten via een Firewire800 pci-kaart, dan kun je flink tijd besparen met gemeten downloadsnelheden van 30 tot 40 MB/s. Een dergelijke kaartlezer en pci-kaart kosten samen ongeveer 150 euro. Dat is een behoorlijk investering, maar geeft een grote tijdwinst, zeker als je vaak veel foto-gygabytes naar je computer moet kopiëren. En omdat tijd geld is, is dat dan snel terugverdiend.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.