Van de meeste foto's die je neemt, zul je later nog wel weten waar ze genomen zijn en is het vaak ook niet zo belangrijk wat de precieze locatie is geweest. Als je als reis- of natuurfotograaf echter tegen een uniek plantje of insect 'aanloopt', dan kan het van belang zijn in de communicatie met anderen, dat de exacte coördinaten en tijd bekend zijn. Een gps-tracker is dan een uitstekend hulpmiddel voor een EOS-fotograaf.
GPS algemeen
De afkorting GPS staat voor Global Positioning System en is een netwerk van satellieten voor plaatsbepaling, oorspronkelijk bedoeld militaire doeleinden. Het wordt nu ook voor civiele toepassingen gebruikt, zoals autonavigatie, landmeting en geocaching. Ook mobiele telefoons beschikken tegenwoordig over GPS en in combinatie met Google Maps weet je altijd met een nauwkeurigheid van 10 m waar je staat en ben je nooit meer de weg kwijt.
Ook in de fotografie vindt GPS zijn toepassing en wordt dan Geo-Imaging genoemd. Als je een gps-meting koppelt aan een foto en de exacte tijd en locatie worden in de Exif-gegevens gezet, dan weet je later altijd waar en wanneer de foto genomen is. Zeker voor registratie van dier- en plantensoorten levert dit waardevolle informatie op.
PANORAMIO Als je helemaal 'into' geo-imaging bent, kijk dan ook eens op www.panoramio.com. Je deelt je foto's dan met honderden andere liefhebbers en geen enkele uithoek van de wereld blijft zo ongezien.. |
GPS en EOS
Er zijn diverse GPS-appaartjes voor spiegelreflexcamera's. Velen werken als volgt. Je synchroniseert de tijd van de GPS-ontvanger met die van de camera. Als je je foto's op je computer hebt gezet en ook de gegevens van de GPS-ontvanger hebt ingelezen, dan zorgt een stukje software dat foto's en gps-data aan elkaar gekoppeld worden op basis van een gelijke tijd. Dit werkt dus met elke camera. Nadeel is dat de tijdsynchronisatie heel belangrijk is en dat de ontvanger altijd verbonden moet zijn met het satellietnetwerk en data moet inlezen. Dat kost veel energie en dergelijke apparaatjes moeten elke dag opgeladen worden.
Jobo, maker van onder andere fotoviewers, heeft een universele gps-ontvanger op de markt gebracht - Jobo photoGPS - die via het flitsschoentje communiceert met de camera en alleen coördinaten en tijd opvraagt als een foto genomen wordt. Ze gaat dus veel efficiënter om met voeding en kan zonder problemen een week zonder opladen gebruikt worden.
RAW De Jobo photoGPS werkt ook met RAW-bestanden. De data worden in aparte XMP-bestandjes opgeslagen en met de RAW-conversie in Lightroom of Photoshop mee-genomen. |
De praktijk
We hebben een Jobo photoGPS getest met een flitsschoentje dat pas op een EOS-camera. Voor andere cameramerken wordt een ander verloopstuk meegeleverd. Als we de gps-ontvanger aanzetten, dan gaat hij op zoek naar satellieten. De beste ontvangst heeft hij buiten zonder obstakels tussen camera en de open lucht. Als je een opname maakt, zie je een lampje groen oplichten ten teken dat de GPS data opgehaald heeft, behorend bij die bewuste foto. De data worden nog niet direct aan de opname verbonden. Dat gebeurt pas later op de computer. Eerst kopiëren we de foto's in een aparte map. Vervolgens installeren we de software en als we de GPS-ontvanger via usb aansluiten en het programma starten, dan halen we de data van de ontvanger op en vervolgens geven we aan waar de foto's van de betreffende sessie zich bevinden. Met een simpele klik op de knop Tag Photo worden de gegevens van plaats en tijd in de exif van de opname gezet. Je kunt de gps-data ook handmatig op een foto slepen. Het is tevens mogelijk om allerlei trefwoorden toe te voegen of te wijzigen. Een leuk aspect is dat de software bekend is met allerlei locatiegegevens, zoals restaurants en bezienswaardigheden. Wil je deze niet in je exif, dan kun je ze handmatig verwijderen. Tevens wordt er een kmz-bestand aangemaakt, wat geopend kan worden met Google Earth. Je moet dan wel eerst een Google account aanmaken en Google Earth op je computer installeren, maar daarna zijn de mogelijkheden ongekend. Je kunt zo snel je foto's met bijbehorende locatie met anderen delen door het kmz-bestand als bijlage te mailen. Heeft de ontvanger ook Google Earth, dan kan hij dit specifieke bestand hiermee openen en de foto's aanschouwen. Klik hier voor een voorbeeld.
Of de synchronisatie gelukt is en de gps-coordinaten en de tijd aan een foto gekoppeld zijn, dat kun je niet zien met de optie Eigenschappen van Windows Verkenner, maar wel met bijvoorbeeld een speciale exif-reader als Exif reader (download hier).
Bij de gps-ontvanger van Jobo wordt ook het programma iTag geleverd en daarmee kunnen de foto's worden georganiseerd en gepersonaliseerd en vervolgens gepubliceerd worden via Google Earth. Ook aanpassingen daarin kunnen weer worden opgeslagen als kmz-bestand.
Conclusie
Jobo levert met zijn photoGPS een compleet en gebruikersvriendelijk gps-systeem voor de EOS-fotograaf. Als gps een toegevoegde waarde is voor jouw fotografie, dan is deze gps-tracker van Jobo een zeer goede keuze.