Wij mensen bekijken de wereld van een hoogte van anderhalf tot twee meter en dat is dus ook vaak het standpunt van de fotograaf. In bepaalde gevallen is dat echter weinig onderscheidend en levert het slechts een ‘standaardkiekje’ op. We weten namelijk al decennia dat een hoger of lager standpunt meer onderscheidende foto’s op kan leveren, wat we kikker- en vogelperspectief noemen. Door de knieën of op je buik voor een laag standpunt is (meestal) niet z’n probleem, maar wat als het standpunt veel hoger dan stahoogte moet zijn? De oplossing is eenvoudig: gebruik een hoogtestatief.
Hoogtestatief
Als we zonder hulpmiddelen de hoogte in moeten, dan komen we - letterlijk - niet verder dan gestrekte armen. Een klein krukje in de studio is een veel gebruikt accessoire (pas op met vallen), maar een keukentrap buiten wordt onhandig in gebruik en heeft een beperkte reikwijdte. Veelal wordt voor een hoger standpunt een drone ingeschakeld, wat echter een behoorlijke investering is als ze een relatief zware systeemcamera met een lens in de lucht moet kunnen houden. Ook kunnen de weersomstandigheden spelbreker zijn en tenslotte wordt de regelgeving voor het gebruik van drones steeds verder aangescherpt.
Dé oplossing voor fotografie op een hoger niveau van 2 tot 10 meter is dan een hoogtestatief, bijvoorbeeld van het merk PicPole (klik hier). Het principe van een hoogtestatief is relatief eenvoudig en afgeleid van een monopod: inschuifbare segmenten met een knelkoppeling. Bij een monopod zijn die segmenten in aantal en lengte redelijk beperkt, maar bij een hoogtestatief zijn 5 of 6 segmenten van 1 tot 1,5 meter verenigd tot een supermonopod met een hoogtebereik van 10 meter. Het gekozen materiaal is altijd lichtgewicht en sterk (carbonvezel, aluminium of glasfiber), zodat het totaal gewicht tussen 3 kg en 5 kg is en bij maximale hoogte de stabiliteit voldoende is voor nauwkeurige kadrering en goede beeldscherpte.
De voet kan een driepoot zijn, maar ook een rubberen voetsteun. Met zo’n steun kun je heel soepel de stand van het hoogtestatief nog iets veranderen en zelfs relatief ver naar voor laten hellen. Er kunnen verschillende statiefkoppen gebruikt worden. Standaard is het een kantelkop met een Manfrotto snelsluiter. Handig is ook dat op de bovenzijde een beugel geplaatst is, waarop het statief stabiel kan liggen als je even beide handen vrij moet hebben. Deze beugel kun je ook gebruiken om je camera extra te borgen met de halsriem.
De bediening van het hoogtestatief is vanzelfsprekend en je kunt zo’n statief snel opzetten. Voor camera’s met wifi kan je telefoon of tablet als bedieningspaneel dienen met de app van de camerafabrikant. Je hebt dan vanaf de grond zicht op het kader en je kunt scherpstellen en de opname maken vanaf telefoon/tablet. Onze PicPole heeft een beugel waarop je de telefoon/tablet kunt plaatsen, zodat je beide handen vrij hebt voor het statief en het instellen.
Onderwerpen
Een hoogtestatief wordt vaak gebruikt voor architectuur. Je krijgt een beter overzicht van een perceel en je kunt perspectivische vervorming bij hoge gebouwen voorkomen. Maar ook in landschap en natuur is een hoogtestatief inzetbaar. Je kunt veel meer aandacht geven aan de voorgrond en zo bijvoorbeeld een smal of onzichtbaar wateroppervlak veel breder in beeld brengen. Tevens kun je creatief aan de slag met een hoogstatief door hem naar voor te laten hellen en de camera sterk te kantelen, zodat je recht naar beneden kunt fotograferen. Dat kan heel verrassende foto’s opleveren.
Hieronder zie je enkele voorbeelden en als je geïnteresseerd bent in een hoogtestatief, bekijk dan ook onze clip (klik hier) of bezoek de website van Megaview en PicPole (klik hier).
Samenvatting
Veel accessoires passeren de burelen van EOSzine en vaak weten we vooraf al wat de invloed zal zijn op onze fotografie. Een reflectiescherm, tussenring of flitser zijn bekende accessoires met bekende mogelijkheden. Bij het hoogtestatief van PicPole werden we echter aangenaam verrast. We wisten natuurlijk wel dat we op grotere hoogte konden fotograferen, maar dat het ons fotografisch blikveld zo zou verruimen, was ongedacht. Ook de eenvoud van werken en de duurzame uitvoering waren daarbij welkome pluspunten en ideaal voor architectuur- of landschapsfotografie.
Een hoogtestatief heeft natuurlijk ook enkele beperkingen. Zo is het lastig om het kader zo stil te houden dat je met lange sluitertijden kunt werken of belichtingstrapjes kunt maken.
Wil je als architectuur- of landschapsfotograaf je fotografie - letterlijk - naar een hoger niveau brengen en niet aan de slag willen of kunnen met een drone, overweeg dan eens een hoogtestatief. PicPole heeft een mooi assortiment in alle prijsklassen. Van 6 meter glasfiber (gebruikt in dit artikel) tot 13 meter carbonfiber (klik hier).
Met dank aan Megaview/PicPole.