Als je veel met RAW-foto’s werkt en misschien soms ook video monteert, dan heeft een ‘echte’ desktopcomputer (met een gekalibreerde monitor) nog steeds onze voorkeur om snel en efficiënt te werken. Je kunt zo’n kast zelf (laten) configureren en het is redelijk eenvoudig om in het verloop van de tijd te upgraden met meer geheugen of een andere videokaart.
Als je echter veel onderweg bent of bij klanten en je wilt dan serieus met foto’s of video aan de slag, dan ben je aangewezen op een mobiel apparaat, zoals een laptop. Je wint dan aan portabiliteit, maar levert vaak toch in op snelheid, opslag, videokaart en beeldscherm én je hebt nog een tablet nodig voor het echte mobiele werk. Microsoft heeft daarom een mobiele ‘desktoptablet’ ontwikkeld, Surface Book, waarmee je overal kunt werken als thuis en je bovendien een tablet bij de hand hebt voor snelle presentaties of andere mobiele taken.
Surface Book 2 | Concept
Vorige maand hebben we de Surface Studio van Microsoft besproken (klik hier). Een all-in-one computer voor artistieke grafici met een unieke combinatie van een speciaal tekentablet en een ‘gewone’ computer voorzien van een fenomenaal kantel 28”-touchscreen van 4500 bij 3000 pixels. Met alle pc-onderdelen in de voet van de Surface Studio bewijst Microsoft dat een grote desktopkast geen vereiste is voor een volwassen pc.
Dat bewijzen ze in 2018 nogmaals met de ontwikkeling van de Surface Book 2. Geen klassiek notebook, maar een zogeheten ‘convertible’ of ‘2-in-1’ computer, waarvan het toetsenbord (met onderdelen) en touch beeldscherm gescheiden kunnen worden of 180° gedraaid, zodat je het apparaat ook voor presentaties kunt gebruiken of als een tablet. Daarmee is de Surface Book 2 echter niet uniek, want dat segment van de computermarkt wordt steeds groter (PCMag.com).
Wat deze Surface wel enig in zijn soort maakt is de toepassing van componenten (processoren, geheugen en videokaarten) die ook in een desktop gebruikt worden en dat in combinatie met Windows 10, zodat je met de desktop-versies van Lightroom, Photoshop en Premiere Pro kunt werken. Dus een desktop, maar dan ondergebracht in een plat toetsenbord en plat touchscreen, die verbonden zijn door een ontkoppelbaar ‘scharnier’. Je kunt het scherm zo ook als stand alone gebruiken als tablet of 180 omgeslagen, zodat het dienst kan doen als tekentablet. Dus een multifunctioneel apparaat ter grootte van een glossy magazine met de kracht en mogelijkheden van een desktop zo groot als drie schoenendozen met nog groter scherm en het gewicht van een volle emmer water. Een prestatie van formaat door Microsoft, die daarmee de befaamde MacBook Pro’s van Apple naar de kroon steekt.
Uitvoering
Onze testversie van de Surface Book 2 is uitgerust met een i7-processor, Nvidea GTX 1050, 16 GB werkgeheugen en 1 TB SSD-opslag. Het IPS-aanraakscherm is 13,5” en heeft een verhouding van 3:2. De resolutie is 3000 bij 2000 pixels (3K) en het beeldscherm is ook van dichtbij haarscherp met 267 ppi. Dit ‘convertible’ notebook heeft dus alles aan boord voor snelle foto- en videobewerking (1080p, Adobe PP). Ook voor het spelen van een meer-eisende game draait deze laptop zijn hand niet om.
Wil je met benchmarks zien hoe de Surface Book 2 presteert, bekijk dan de review van Hardware Info:
Voor communicatie met de rest van de wereld heeft de Surface Book 2 natuurlijk wifi en Bluetooth. Het aantal stekkeraansluitingen is echter (te) beperkt. Links 2x USB 3 en 1x SD-slot en rechts een dedicate oplaadpunt en één USB-C, die echter geen Thunderbolt 3 ondersteunt. Dus geen DisplayPort, geen HDMI, geen LAN. En vooral dat laatste vinden we een gemis, want als je dit notebook als desktopvervanger gaat gebruiken, dan is een vaste internetverbinding onmisbaar om cloudbased te kunnen werken.
USB-C dock en Bluetooth Het aantal aansluitingen op nieuwe notebooks wordt steeds minder. Soms zelfs maar één poort. Die kan dan wel alles verwerken, van monitor tot harde schijf of lan, maar toch onhandig dat er maar één stekker tegelijk in kan. Wij hebben voor deze Surface Book 2 dan ook een dockje aangeschaft, zodat we LAN aan konden sluiten en een extern beeldscherm. Een relatief kleine investering waarmee de functionaliteit van het Surface Book 2 behoorlijk verbeterd wordt. Ook met een Bluetooth muis kun je een poort uitsparen. |
De praktijk
We werken dagelijks naar volle tevredenheid aan een pc-werkstation van 50x45x20 cm (7kg) en een los 24”-beeldscherm (10 kg). Van surfen en tekstverwerken tot Lightroom en video monteren. Geen probleem. Maar ik kan alleen maar achter mijn eigen bureau werken. Even oppakken naar de woonkamer of meenemen op een fotosessie, is een probleem. Dan moet ik genoegen nemen met een laptop. Prima voor een presentatie, tekstverwerken of beperkt in Lightroom werken, maar toch minder krachtig dan mijn desktop. Wil of moét je mobiel zijn met je computer en niets willen inleveren in kracht en mogelijkheden, dan is een Surface Book 2 (slechts 31x23x2 cm en 1,6 kg) een schitterend gereedschap. En als toegift krijg je bovendien een aanraakscherm én een tablet, wat bijvoorbeeld bij een MacBook Pro ontbreekt. Een prestatie van formaat van Microsoft. Dat er ook een prijskaartje van formaat aanhangt is voor de gewone consument een behoorlijke drempel, maar voor iedere - creatieve - professional die veel onderweg is of geen vaste werkplek heeft en niet wil inleveren in computerkracht en -functionaliteit, is de Surface Book 2 een heel dankbare investering.
Plussen en minnen Bijzonder pluspunten zijn dat CPU in het scherm zit voor betere koeling en je tevens geen warme schoot krijgt. De stereospeakers naast het scherm zijn goed naar de gebruiker gericht voor een goede audio-ervaring. Je kunt zelfs een koptelefoon aansluiten. Verbeterpuntjes voor de Surface Book 3 zijn wat ons betreft: meer connectiviteit, een uitzetstand op het scherm zoals de Surface Pro, Thunderbolt 3, DisplayPort 1.3 en een ontspiegeld scherm. |
De Surface Book 2 is dus zowel een paradepaardje als werkpaard en daarmee bijzonder veelzijdig. Hoe deze ‘convertible’ werkt met Lightroom en Photoshop, kun je zien in onderstaande clip. Dan zie je ook hoe de snelheid van werken is en vergelijken met je eigen systeem.
Samenvatting
Met de Surface Studio (klik hier) heeft Microsoft bewezen buiten de ‘hardware’-box te kunnen denken en ze herhalen dat ‘kunstje’ nogmaals met de Surface Book 2. De componenten in deze ‘convertible’ zijn allemaal desktop-waardig, maar passen toch in twee compacte ruimtes van nog geen centimeter dik. Hiermee maak je de hele wereld tot je kantoor! Tel daar de tabletmodus bij op en het is het beste en meest veelzijdig 2-in-1 notebook anno 2018 op de markt met de - creatieve - professional als doelgroep.
Wat ons betreft is het concept van de Surface Book 100% geslaagd en is het een blijvertje. We kijken dan ook uit naar nummer drie in deze serie.
Productpagina: klik hier.
Thunderbolt 3: klik hier.
Review HITV: klik hier.