Pieter Dhaeze

  • Beeldbedrog geplaatst op zondag 5 oktober 2014 07:40:15 door pjcdhaeze

    Een ondergaande zon, sluierwolken, vogels en een PowerShot SX60 ingezoomd tot 1365mm. Dat zijn de ingrediënten voor onderstaande foto. Toen ik trots aan mijn dochter vroeg wat ze er van vond, zei ze meteen „heb je dat gephotoshopt?”. Ik voelde me betrapt, want de foto is eigenlijk een soort filmpje van wat ik gedurende één minuut van die bewuste zonsondergang had beleefd, maar dan samengevat in een stilstaand beeld.

    Wat ging hier aan vooraf? Ik had de PowerShot SX60 van Canon in bruikleen voor een review op EOSzine en had de camera meegenomen tijdens een blokje om in de buurt. Ik had de rode lucht al opgemerkt, maar de bebouwing van de stad hield de zon verscholen. Toen ik bijna thuis was, zag ik ze echter plotseling verschijnen boven een stuk lage bebouwing tussen twee huizen. Ik aarzelde geen moment, want ik zag dat de zon weer snel achter wat sluierbewolking zou gaan verdwijnen. Dus snel helemaal ingezoomd en gekaderd. Bij de eerste foto werd de zon voor de helft afgedekt. Mooi. Nog geen tien seconden later maakte ik de tweede foto. De zon was toen al bijna driekwart achter de wolken - jammer -, maar ik zag links op die foto wel het silhouet van een vlucht vogels in de verte. Terwijl ik deze foto terugkeek, zag ik rechts op 200 meter twee vogels voorbijvliegen. Ik was helaas te laat met de derde foto. De vogels waren letterlijk al gevlogen toen ik door de zoeker keek.
    Met de beleving van dat moment ben ik thuis meteen achter mijn computer gaan zitten. De vlucht vogels van de tweede foto heb ik in Photoshop links naast de halfbedekte zon van de eerste foto gezet. Zo, dat was een betere verbeelding van de werkelijkheid dan de twee losse foto's. Maar ik miste nog iets rechts in het kader. De twee vogels die ik wel gezien had, maar niet gefotografeerd. Google Afbeeldingen 'to the rescue', waar ik mooie vogelsilhouetten vond, die prima het gat in mijn beleving konden vullen. Tevreden leunde ik achterover. Ja, dit was het beeld zoals ik dat gezien had. Dit was mijn waarheid.

    De opmerking van mijn dochter bracht mij daarom terug naar de harde werkelijkheid. De vraag "Heb je dit gephotoshopt?" kan ik als waarheidsgetrouw persoon natuurlijk niet ontkennen en dat is een ongemakkelijk gevoel. Want ben ik daarmee een fotofraudeur, een beeldbedrieger? Het spontane antwoord daarop zal bij veel mensen bevestigend zijn. Want dat wat je op de foto ziet, is nooit op enig moment ook zo in de werkelijkheid geweest. Dus 'bedrog'. Toch heb ik als maker van dit beeld sterk de neiging om de 'beschuldiging' te ontkennen. Het beeld is inderdaad niet een momentane registratie van de werkelijkheid, maar het is wel de juiste afspiegeling van drie afzonderlijke momenten die echt gebeurd zijn tijdens die ene minuut beleving. Daar is niets aan gelogen.

    Hoe ver je kunt gaan in het samenstellen van je eigen belevingswerkelijkheid, is niet eenvoudig. Hoezeer is 'De Nachtwacht' de waarheid of heeft Rembrandt er zijn eigen 'ding' aan toegevoegd? Die vraag is helemaal niet relevant. Het is gewoon een prachtig schilderij en daar gaat het om. En dat is misschien wel de scheidslijn: dat je publiek je foto's mooi vindt. Of ze nu wel of niet uit Photoshop  komen.
    Want toen mijn schoonmoeder van 84 de foto aan de muur zag hangen en zei "goh, wat een mooie foto", voelde ik me namelijk helemaal geen beeldbedrieger en was ik blij dat ik iemand een plezier gedaan had met mijn 'fotografie'.


    • beeldbedrog zaterdag 25 oktober 2014 17:37:33
      Geplaatst door: Mat Kessen
      punt een: de onbewerkte foto is voor mij mooier. punt twee: hoever ga je met "beeldbedrog"bij het fotograferen, want dit is volgens mij niet het doel van fotografie,dan ga je jezelf voor de gek houden.Ik hoef dan geen rekening te houden met de situaties (schrijven met licht) op het moment dat ik ga fotograferen want dit kan ik altijd "bedriegen"als ik de foto niet mooi vindt.
    • Digitaal = 'bewerkt' maandag 27 oktober 2014 08:29:21
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Bedankt Mat. Ieder bepaalt uiteraard voor zichzelf hoe ver hij gaat met zijn bewerkingen. Overigens is volgens mij elke digitale foto 'bewerkt'. De kleuren, contrast en scherpte van een JPEG direct uit de camera worden bepaald door de instellingen in de camera (Beeldstijl) en bij een RAW gooit Lightroom er een Adobe-sausje overeen (DPP gebruikt Beeldstijl). Bedoelen we met 'onbewerkt' misschien: zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid? Is dat dan de echte werkelijkheid of zoals jij hem ziet? Wat het ook is, het moet ons niet weerhouden lekker met de camera op pad te gaan. Veel fotoplezier.
    • onbewerkt = lelijk vrijdag 12 december 2014 20:34:45
      Geplaatst door: Jaap Meijer
      Als je een digitale foto maakt in RAW is die per definitie heel vlak en grauw en toont zelden het beeld dat jij in werkelijkheid zag en de beleving die jij op dat moment had. Fotografeer je in JPG, dan doet je camera al een stuk voor-de-vuist-weg fotobewerking. Als je dus een onbewerkte jpg hebt, is het stiekem toch een bewerkte foto, alleen heb jij er geen invloed op gehad. En hoe intelligenter je camera, hoe beter het automatische resultaat. Maar mag je camera jouw beeld wel bewerken en jijzelf als creatief persoon niet? Ik schiet 100% in RAW en probeer dan een zo mooi mogelijk beeld te maken. Waarom heb je een foto gemaakt? Vaak omdat het licht en het spel met licht en schaduw je aansprak, en bijvoorbeeld de warmte van de laagstaande zon. Je camerasensor brengt alles terug tot gemiddelde tinten en grijswaarden. Vaak zit er bv geen diep zwart en tegelijk ook echt wit bij, terwijl een echt beeld wat jij ziet vrijwel altijd beide heeft. Wat een genot dat je met RAW in Lightroom weer de sfeer terug kunt brengen in de foto. Fotograferen betekent letterlijk: schilderen met licht. Dus ik voel me vrij om dat te doen. Maar gelukkig: iedereen kan hiermee omgaan zoals hij of zij wil.
    • Mee eens dinsdag 16 december 2014 14:15:12
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Hallo Jaap, Helemaal mee eens.
    • Beeldstijl woensdag 17 december 2014 19:50:59
      Geplaatst door: Barry
      IK kom van de Point en shoot SX40 en sx50 en nu tijdje over op eos gestart met 1200 d, gelijk naar een 700 d en nu de 70D. Ik vind het moeilijk de keuze, ik kan nog niet een lekkere beeldstijl vinden (zit op landschap of autumn hue) in JPEG. Raw met lightroom heb ik ook nog niet het sausje gevonden. zo veel keuzes.
    • Komt goed donderdag 18 december 2014 08:01:07
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Het vinden van je persoonlijke kleuren, contrast en helderheid komt vanzelf. Gewoon veel foto's maken. Belangrijk is dat je beeldscherm de kleuren goed weergeeft (kalibreren) en dat foto's die je af laat drukken, overeenkomstig je verwachting zijn. Succes.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.