Pieter Dhaeze

  • Het einde van de fotografie geplaatst op zaterdag 4 maart 2017 12:22:06 door pjcdhaeze

    Laatst was ik bezig met een artikel over StyleShoots Live (klik hier), een geautomatiseerde fashion studio. Een interessante ontwikkeling, waarbij de factor mens bij dergelijke productfotografie en -video minimaal is. In het extreme geval zou een model met behulp van StyleShoots Live zonder hulp van anderen een eigen modesessie kunnen fotograferen en filmen, als een soort high-end selfie-shoot.

    Een fascinerend concept dat me aan het denken gezet heeft. Welke rol speelt de mens - voor en achter de camera - nog in de toekomst van fotografie en film? Die gedachtes namen helemaal de vrije loop na het zien van de film The Jungle Book. Een film met slechts een menselijke acteur, maar waarbij alle dieren en het landschap toch levensecht waren. Letterlijk ongelooflijk waar we tegenwoordig met virtual reality toe in staat zijn. En dat wordt alleen nog maar levensechter. Het zal niet lang meer duren of we kijken naar films met alleen digitale acteurs en decors, waarbij er geen verschil meer te zien is met het echte acteerwerk van ‘vlees en bloed’.

    En wat met film mogelijk is, is natuurlijk ook mogelijk met stilstaande beelden. Twee extreme voorbeelden.

    Portretshoot
    Je wilt een model portretteren en in plaats van een camera, licht, locatie, model, styliste en visagie te regelen, ga je achter je computer zitten. Klik: je hebt een model. Klik: ze heeft blond krullend haar. Klik: hoge jukbeenderen en vollere lippen. Klik: zachte huidstructuur. Klik: make-up. Klik: blauwe jurk. Of T-shirt met print. Klik: mooie ketting. Slepen: kader buste-shot en pose half gedraaid. Klik: ogen naar de camera. Klik: donkere achtergrond. Of toch liever een oude muur? Scherp of onscherp? Klik: iets meer hoofdlicht. Klik: een klein haarlichtje. Klik: ronde catchlights. Slepen: beetje in- of uitzoomen. Tevreden? Dan exporteer je het resultaat als een foto op elke gewenste resolutie. En omdat het model zo ‘geduldig’ is, maak je op basis hiervan in tien minuten misschien wel 100 net iets andere portretten, waarbij je elk facet van het portret tot op de pixel kunt aanpassen. Je hebt dus met minder moeite, in een kortere tijd, zonder casting, met minder kosten, met minder planning, zonder nabewerking, meer portretfoto’s gemaakt. Die bovendien kwalitatief niet te onderscheiden zijn van het echte werk of misschien zelfs wel beter zijn.

    Landschapsfoto
    Je wilt een opkomende zon fotograferen, maar in plaats van met je camera in het vliegtuig te springen, ga je weer achter je computer zitten. Klik: breedbeeldverhouding. Klik ondergaande zon. Klik: kleuren en helderheid kiezen. Klik: strook met wolken. Klik: spiegeling op het water. Klik: vogels in de lucht. Klik: rotsen links. Klik: bomen rechts. Klik: ronde keien in de voorgrond. Klik: zeewier erop. Klik: silhouet zeilboot op de horizon. Klik: lange sluitertijd of niet. Tevreden? Exporteer het landschap dan op 100 Mp of meer. Maak daarna nog enkele varianten met de zon hoger of lager. Met de wolken in een andere structuur. Met andere kleuren. Allemaal met een vlekkeloos eindresultaat. Je hoeft dus niet op pad. Niet extreem vroeg uit bed. Je bent nooit meer te laat. Het weer is nooit meer een spelbreker. En je landschapsfoto’s zijn nog nooit zo mooi geweest.

    Heb jij nu ook zo’n onbestemd gevoel? Dat is toch niet echt? Dat is toch ‘valsspelen’? Maar laten we eerlijk zijn. Als je opdracht krijgt om een beeld aan te leveren (landschap, architectuur, portret, interieur, food, fashion) en je kunt dat beeld op een computer maken exact volgens de wensen van de klant op de hoogste kwaliteit in een fractie van tijd en geld, waarom zou je dan nog een camera ter hand nemen om het onderwerp ‘in het echt’ vast te leggen met de kans dat de kwaliteit zelfs minder is dan van het virtuele beeld. Bovendien heeft het milieu baat bij deze virtuele ontwikkeling door minder vlieg- en autokilometers en minder verstoring van de natuur. Tevens kun je thuis werken en heb je meer tijd voor partner, kinderen en vrienden. En dat is onbetaalbaar.

    Mijn stelling: fotograferen (en filmen) wordt tussen nu en tien jaar net zoiets als paardrijden. Ooit noodzakelijk voor transport van mensen en goederen, maar tegenwoordig alleen nog een vrijetijdsbesteding. Of stel ik het te zwart-wit en zie ik zaken over het hoofd? Wat vind jij? Wat is de toekomst van de productie van beelden met een camera?


    • Hobby of niet? zondag 5 maart 2017 16:19:36
      Geplaatst door: Geert de Graaf
      Natuurlijk geldt voor een beroepsfotograaf dat hij of zij moet leveren op een zo kort mogelijke termijn, tegen redelijke kosten. Ik, als amateur, vind voldoening in het vroeg opstaan enz. om net dat plaatje te schieten, dat ik voor ogen heb. Dat vind ik niet alleen achter de computer, dus het "veldwerk" blijft nummer 1. Nee, ik denk niet dat fotografie ten einde is...
    • Inspiratie zondag 5 maart 2017 19:47:51
      Geplaatst door: Gert Kracht
      Fotografie was in het begin niet voor iedereen weggelegd en dat is veranderd, nu bijna iedereen met een digitale camera op zak loopt. Een moment vastleggen kan iedereen. Maar een foto maken, een beeld wat een verhaal verteld, dat is een kunst. Dat inspireert mensen en hopelijk blijven die beelden nog heel veel jaren mensen inspireren. Zodat ook zij een camera aanschaffen om zelf zulke foto's te maken. Of het nu beroepsmatig of een hobby is, fotografie zal altijd mensen blijven inspireren en dat is de bron die nooit zal uitsterven. Het enige wat veranderd is de wijze waarop we de beelden vastleggen. Een eigen gemaakte foto geeft veel meer voeldoening dan achter een computer beelden samenstellen. Het avontuur beleef je mee met de beelden die je vastlegd. Als je dat niet hebt gedaan zul je het verhaal achter de nagemaakte beelden op een computer nooit kunnen vertellen zoals het werkelijk was. De geluiden, de omgeving, de geur, de mensen en alles wat die beelden bevatten. Fotografie is ook beleven, op zoek gaan naar avontuur. Dat verzin je niet.
    • Tijd donderdag 9 maart 2017 12:13:05
      Geplaatst door: Bogaert Yves
      Ergens is dat de schuld van de opdrachtgevers, zij hebben een bepaalde foto nodig maar dan liever gisteren als dat ze er enkele dagen moeten op wachten. Ik zelf fotografeer veel motorsport en werk ook voor een raceteam en daar voel ik het ook. De race is om te zeggen nog niet helemaal voorbij of de foto's moeten al online staan op site van het team. Dus als er binnen 10 jaar geen fotografen meer nodig zijn dan begrijp ik dat ergens wel, alles moet zeer snel gebeuren de dag van vandaag. Maar ik zal toch altijd vrolijk langs het circuit blijven de kiekjes maken.
    • Niet zo somber! donderdag 9 maart 2017 12:16:36
      Geplaatst door: yoram
      Kom op Pieter, niet zo somber! De magie van een mooie foto is juist het samenkomen van allerlei elementen; hoe een dier of mens beweegt of kijkt, dat ene takje dat er net voor waait; juist elementen die veranderlijk zijn kunnen je foto mooi maken terwijl je daar van tevoren niet aan gedacht hebt. Maar soms komt alles samen, en dan klopt het toch.
    • Je vergeet wat! donderdag 9 maart 2017 14:19:36
      Geplaatst door: Ruud van der Bliek
      Ik denk dat je bespiegelingen echt wel uit gaan komen. Nu zijn er al mensen die bezig zijn met beeldbewerking in PS en vanuit het nieuws de mooiste beelden samenstellen. Maar je vergeet wat! De essentie waarom de meeste van ons foto's maken. En dat is de lol om er op uit te gaan, de natuur of de studio in. Dat is om het even. En al je creativiteit de loop te laten gaan. Genieten van je omgeving of het model. Fotograferen is een lifestyle, net als sporten of buitenactiviteiten. Het past bij je of niet. Wat jij schetst, Pieter, is de commerciële kant en wellicht de passie van beeldbewerkers. Een andere tak van sport.
    • Ouderwets? donderdag 9 maart 2017 14:47:16
      Geplaatst door: Robert
      Men schiet veel. Maar weinige kijken, zien en fotograferen. Een slechte foto wordt nooit beter- en echter met wat voor geshop dan ook. Het voegt hoogstens iets toe...... Met fotoschietgroeten Robert Almere.
    • nieuwe inspiratie donderdag 9 maart 2017 15:56:53
      Geplaatst door: Dora van de loo
      De camera is mijn schilderskwast en de studio het schildersdoek. In de tijd dat er de fotografie kwam waren veel schilders overbodig en kregen we het impressionisme. Het gaf een nieuwe stroming en daarna weer een nieuwe. Ook met de fotografie denk ik dat dit het geval zal zijn. De sfeer en impressie met een camera vastleggen door experimenten is toch een uitdaging. We kijken en benaderen vaak alles in technisch inzicht. De sfeer en creatie daarvan kan heel ander beelden oproepen en komt al snel uit bij een uitdaging die we laten liggen door de techniek die zoveel mogelijkheden geeft.. Ondanks alles is het voor mij van belang dat de eindresultaten goed uit de camera komen. Ik ben nog lang niet klaar met fotografie.En Pieter het is interessant om daarover na te denken.
    • Bezig zijn donderdag 9 maart 2017 21:47:24
      Geplaatst door: Donald
      Fotografie blijft voor mij een hobby waar ik met hart en ziel mee bezig ben. Zowel met een camera als achter de pc. De pc fungeert dan als een soort DOKA. Het mooie aan fotografie is, dat je er jouw creativiteit in kwijt kunt. Je mag het zelfs een vorm van kunst noemen. Maar belangrijker nog is dat je door fotografie ook bezig kunt zijn met mensen. Bijvoorbeeld bij modelfotografie. Ik vind het zeer aangenaam om met mensen bezig te zijn. Dmv fotografie laten zien wie of wat ze zijn en waar ze mee bezig zijn. Voor mij is fotografie ook een sociaal gebeuren. Je laat andere mensen meegenieten van hetgeen je gemaakt hebt. Ik blijf het dus doen zolang ik er toe in staat ben.
    • Wat een somberheid..... zondag 12 maart 2017 14:56:33
      Geplaatst door: Aad van der Zwan
      Nee,ik geloof daar niets van...of.... Ik zou me kunnen voorstellen dat zoiets in een low budget situatie (misschien) kan voorkomen. Maar in een echte ' Shoot ' waar de hand van van de Fotograaf zoveel uitmaakt....! Dat is niet te vervangen door een computer Dat neemt niet weg dat ik blij ben dat er PS bestaat, het geeft je net het ' Tool ' om iets extra's te doen. Maar Vakmanschap, beheersing van het Licht en de Camera, zullen altijd de hoofdrol blijven spelen !
    • Leuke reacties woensdag 15 maart 2017 07:27:14
      Geplaatst door: Pieter Dhaeze
      Bedankt voor jullie reacties. Je merkt dat bij fotograferen dus niet alleen het eindresultaat belangrijk is, maar dat het vooral om de beleving gaat om een bepaalde foto te komen. Een leuk en ontspannen dagje 'in het veld', geeft meer bevrediging dan 100 goede foto's. Toch? Of dat altijd zo zal blijven, weet niemand en tot die tijd blijven we genieten van het 'op pad gaan' met een fysieke camera.

    Plaats uw reactie

    Velden met een * zijn verplicht.

Volgende camera?

Wat wordt je volgende camera?

Volgende lens?

Van welk merk wordt je volgende lens?

Laatste reacties

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.