Als we ’s avonds de hond uitlaten en het is helder, dan ben ik al jaren gefascineerd door het firmament in het algemeen, maar vooral - uit fotografisch oogpunt - door de eventueel zichtbare maan. Niet zelden loop ik bij thuiskomst weer even naar buiten om een foto te maken. De laatste tijd is dat uit de hand met mijn EOS R7 met RF 100-400mm 5.6-8 IS, maar ik ben ooit vanaf statief begonnen met mijn EOS 650D en EOS 5D mark III.
Mijn meest recente wapenfeit op dit punt was 26 januari jl. toen de volle maan op een koude avond helder hoog in het westen stond. Hoewel je bij een volle maan niet veel structuur op het oppervlak ziet, is deze maanfase toch altijd een leuk foto-object. Toen ik echter de volgende ochtend buiten keek, stond ‘diezelfde’ volle maan in het oosten en aarzelde ik niet om weer een foto te maken. Toen ik vervolgens deze maanfoto’s met een verschil van 12 uur naast elkaar op mijn computer zag, viel het me op dat de maan ongeveer 80 graden gedraaid was. Dat zie je niet met het blote oog, maar dankzij deze foto’s wel. Toch weer wat geleerd. Een post op Facebook (klik hier) leverde bovendien de nodige reacties op. Leuk.
Op dat moment begint er in mijn hoofd een raderwerk te draaien, waarin ik allerlei ideeën krijg voor educatieve artikelen en video’s over het fotograferen van de maan. Dat is een soort ingebouwde reflex die ik heb op interessante fotografische onderwerpen en waarmee ik al 15 jaar EOSzine vul. Daar ben ik in principe heel blij mee.
Ik merk echter wel dat mijn geheugen gaten begint te vertonen. En als ik tegenwoordig tegen mijn vrouw zeg dat ik iets over een bepaald onderwerp ga schrijven, dan zegt ze dat ik eerst maar eens moet kijken of ik het al niet eerder geschreven heb, wat in 50% van de gevallen namelijk het geval blijkt te zijn. Zo ook bij het onderwerp ‘Maan’ (zoekopdracht in Google: maan eoszine).
Dus geen nieuw artikel over hoe je de maan kunt fotograferen of wat nu eigenlijk de (pixel)diameter van de maan is, maar een kleine opsomming van al mijn maan-artikelen en -video’s. Ook heb ik even tijd genomen om een klein portfolio samen te stellen. Niets bijzonders, maar misschien toch inspirerend.
Nu maar hopen dat ik deze blog niet vergeet en ik over een jaar niet weer iets wil gaan schrijven over het fotograferen van de maan….
Google weet wel waar tie moet zoeken EOSzine staat na 15 jaar boordevol artikelen en op mijn YouTube-kanaal staan meer dan 700 video’s. Zelfs ik weet niet meer precies wat ik allemaal gepubliceerd heb, dus voor mijn lezers en kijkers zal dat ook niet duidelijk zijn. Zoek je dus informatie over een bepaald onderwerp, vraag het dan aan Google met de opdracht ‘trefwoord(en) eoszine’. Dan komen al mijn artikelen en video’s boven water over het gewenste onderwerp. Zo doe ik het ook 😉. |
Samenvatting
Ik zal de komende weken mijn geheugen eens gaan opfrissen door in Google te gaan zoeken met de zoekopdracht 'trefwoord eoszine'. Kijken wat dat oplevert.
Met 'maan eoszine' had ik de onderstaande treffers. Check it out. • De maan fotograferen: klik hier. • Pixeldiameter van de maan: klik hier. • Post Facebook: klik hier. • Portfolio: klik hier. • Playlist op YouTube De maan: klik hier. • Gastblog Victor Land: klik hier. • Gastblog Arjen Noord: klik hier. |