Quick look | RAW met Luminar 4

door Pieter Dhaeze op dinsdag 26 november 2019

Vanaf het eerste moment dat RAW beschikbaar kwam op consumentencamera’s begin van deze eeuw zijn we bij EOSzine al gebruikers van het RAW-bestandsformaat, waarbij RawShooter van Pixmantec onze eerste RAW-converter was. Sinds die tijd hebben we veel RAW-software getest, zoals Bibble, Aperture, BreezeBrowser, LightZone, Silverfast, PhaseOne, DPP, DxO, ACR in Photoshop en Lightroom. De conclusie daarbij is destijds geweest dat elke programma zijn sterke en zwakke punten heeft en dat de keuze van de ideale RAW-converter voor iedereen persoonlijk is. 

Belangrijk is ons inziens vooral dat je je als RAW-fotograaf verdiept in één programma (of maximaal twee) en niet probeert de ‘sterke’ punten van verschillende programma’s te combineren. Anders stagneert je kennisniveau en bovendien wordt je workflow heel complex en tijdrovend. Wij hebben na de genoemde testcyclus toentertijd besloten dat Lightroom (desktopversie) onze vaste workflowprogramma zou worden en dat is het nog steeds naar tevredenheid.

Luminar4-visual

Eerste indruk Luminar 4
Met voorgaande in gedachten staan we in dit artikel even kort stil bij een ‘new kid on the RAW-block’, Luminar 4 van Skylum (klik hier). Reden voor deze beschouwing is dat veel vrijetijdsfotografen sinds de invoering van de licentie-versie van Lightroom Classic (najaar 2017) op zoek zijn naar een compleet alternatief (klik hier) en omdat het momenteel op internet gonst van de Ai-kwaliteiten (kunstmatige intelligentie) van de laatste versie van Luminar.

Review
Het is niet de intentie om hier als gevorderde Lightroom-gebruikers de kwaliteiten van Luminar 4 op een rijtje te zetten. Voor een gedegen review moet je namelijk langere tijd (meerdere maanden) met het programma werken en je gehele workflow met Luminar uitvoeren. Mocht je als lezer die ervaring hebben, dan ben je altijd welkom om een artikel over Luminar te delen via EOSzine. Laat het ons weten (mail).

We hebben een probeerversie van 14 dagen gedownload en geïnstalleerd op een snelle Windows 10 computer. Dat verloopt zonder problemen. Nadat we een map met foto’s toegevoegd hebben, ontvouwt zich de interface van Luminar 4, die in veel opzichten lijkt op die van Lightroom, maar voor die Lightroom-gebruiker toch even zoeken is. Het is duidelijk dat Luminar de potentie heeft om als workflowprogramma te dienen, waarin je foto’s kunt beheren en bewerken. De meest essentiële gereedschappen zijn daarvoor aanwezig. Persoonlijk vinden we het rasteroverzicht in de Bibliotheek niet echt overzichtelijk, waarbij tevens directe exif-info ontbreekt. Ook konden we nog geen trefwoorden toevoegen (?) of zoeken op metadata. De module Ontwikkelen is duidelijk completer, waarbij veel parameters van de deelvensters in Lightroom aanwezig zijn om zo snel tot de gewenste correcties te komen. In de meeste reviews worden vooral de Ai-functies (lucht vervangen, portret verbetering, zonnestraal) en de voorgebakken ‘looks’ (voorinstellingen) breed uitgemeten, maar dat zijn eerder creatieve (en smaakgevoelige) opties, dan dat ze praktisch bijdragen aan het ontwikkelen van grote hoeveelheden RAW-foto’s. Tijdens het bewerken bespeurden we enige traagheid bij het opbouwen van de voorvertoning en ook was een kleur/contrast-verschil zichtbaar tussen thumbnail en werkafbeelding. In de bediening ontbreken veel sneltoetsen en zijn de deelvensters aan de rechterzijde van de module Ontwikkelen behoorlijk versnipperd.

Samenvatting
Wij zijn als verstokte Lightroom-gebruikers (en DPP) op de redactie niet degenen die een uitspraak kunnen doen over de kwaliteiten van Luminar 4. Daarvoor zijn we te weinig vertrouwd met dit programma. Onze eerste indruk is prima en voor wat betreft ontwikkelen van (een beperkt aantal) RAW-foto’s zijn de resultaten bemoedigend. Voor veel vrijetijdsfotografen is dat voldoende. Bovendien kun je Luminar 4 kopen zonder maandelijks te hoeven betalen.
Wil je Luminar 4 zelf ervaren, dan kun je zonder problemen de probeerversie (klik hier) installeren naast je Lightroom Classic. Bekijk dan tevens de tutorials van Skylum of zoek met trefwoord Luminar 4 op YouTube voor meer praktische informatie.

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.