Van APS-C naar full-frame (deel 2)

Johan van de Watering dinsdag 26 mei 2015

Van EOS 60D naar EOS 6D
Na jaren met een APS-C camera gefotografeerd te hebben, ben ik in maart 2013 overgestapt van de EOS 60D naar de EOS 6D. De EOS 60D is een prima camera en bewijst nog steeds goede diensten voor bepaalde type foto's. Zo is het uitklapscherm perfect om te kunnen fotograferen vanuit lage standpunten; iets wat ik als natuurfotograaf graag doe. Daarnaast is de cropfactor van 1,6x een mooie manier om van mijn EF 70-200mm 2.8L IS II een telelens met langer bereik te maken (112 - 320 mm).

Watering E_04 ISO 1000 ruisvrij-189px JvdWatering-12-2 ISO3200 uit de hand-189px JOWA-9660-dynamisch bereik-189px
 ISO 1000 is ruisvrij  ISO 3200 uit de hand  groot dynamisch bereik
JvdWatering-11-6 dubbele belichting-189px JvdWatering-12-3 groothoek-189px  
 dubbele belichting  echte groothoek  

Maar die crop-factor werkt natuurlijk weer in het nadeel bij groothoeklenzen. Tevens levert de EOS 60D geen topprestaties bij hogere iso's. Vandaar dat de EOS 6D op een aantal punten een heel duidelijke meerwaarde heeft voor mijn manier van fotograferen:

  • Ten eerste heb ik erg veel plezier van het feit dat ik zonder problemen de ISO-waarden kan opschroeven als de lichtomstandigheden daarom vragen. ISO 1000 is geen enkel probleem en zelfs met ISO 3200 heb ik nog prima foto's kunnen maken van een das in de schemering van de avond.
  • Een 16mm groothoek is daadwerkelijk 16 mm en zeker met de nieuwe EF 16-35mm F/4 is het ook nog eens perfect scherp in de hoeken. Omdat de gehele diameter van de beeldcirkel bij een volbeeldsensor benut worden, zijn kwalitatief goede lenzen wél een voorwaarde.
  • De handling en het gewicht van de camera zijn voor mij erg belangrijk. Een zwaardere camera belemmert mij in m'n bewegingsvrijheid en de EOS 6D is wat dat betreft een perfect compromis tussen kwaliteit en gewicht.
  • Het dynamisch bereik en de beeldkwaliteit in het algemeen zijn duidelijk véél beter dan de EOS 60D waardoor vooral landschapsfoto's veel beter tot hun recht komen.
  • De Silent mode-stand maakt veel minder geluid en dit heeft me al veel voordeel opgeleverd bij het fotograferen van dieren.
  • De EOS 6D heeft ingebouwde GPS en hiermee kan ik terugzien waar ik een bepaalde foto heb gemaakt. Tevens heeft de EOS 6D wifi en hierdoor ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld via een tablet of telefoon de camera op afstand te bedienen.

Zoals iedere camera heeft ook de EOS 6D zijn beperkingen:

  • De autofocus is voor stilstaande objecten prima, maar zodra het onderwerp flink gaat bewegen, dan lukt het niet meer. Voor vogels in vlucht of sport is het dus geen ideale camera.
  • Daarnaast is het aantal instelmogelijkheden beduidend minder dan bij een camera als de EOS 5D mark III. Daar heb je bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden voor  instelling van autofocus, dubbele belichting, HDR en flitsinstellingen.
  • Ik mis het uitklapscherm en alhoewel je met een hoekzoeker of met een smartphine via wifi ook uit de voeten kunt, is een uitklapscherm toch wel een duidelijk gemis op deze camera.
  • De afdichting tegen stof en spatwater is minder goed dan op de EOS 5D mark III en daarom moet ik in het veld beter opletten met dauw, sneeuw, motregen en zand. Een plastic camerahoes lost daarbij veel problemen op.

Omdat de RAW-beeldkwaliteit identiek is aan die van de EOS 5D mark III (zwaarder en duurder), is dit voor mij een heel prettige camera en ben ik erg blij de overstap naar full-frame te hebben gemaakt!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.