We hebben al een paar jaar naar volle tevredenheid een PIXMA MG6150 multifunctional inkjetprinter op het kantoor staan. Regelmatig scannen we documenten, zoals ondertekende contracten die we direct als PDF-bijlage bij een e-mail versturen of papieren correspondentie die we ten behoeve van archivering direct als PDF op computer of USB-stick opslaan. Maar ook analoge foto’s zetten we met de MG6150 op goede kwaliteit over naar een digitale versie. Of we maken snel een paar dubbelzijdige zwart-wit kopietjes van een beoordelingsformulier of een publicatieplan. Ten slotte leveren we regelmatig de resultaten van een fotosessie af op een keurig nette, direct bedrukte DVD. Dat ziet er heel gelikt uit. En al deze handelingen doen we heel flexibel draadloos in ons wifi-netwerk.
Dat we met deze multifunctional ook fantastische glansafdrukken kunnen maken, hebben we echter pas recent ‘ontdekt’ toen we snel een nagekomen bijbestelling van één schoolfoto moesten afdrukken. Prachtig met een ongeëvenaarde glans.
De MG6150 heeft al enkele opvolgers gehad en nu staat de PIXMA MG7150 op de redactie. Hoewel deze printer nog multifunctioneler is dan zijn voorgangers, kijken we in deze review niet zo zeer naar alle mogelijkheden van de MG7150, maar vooral naar zijn printkwaliteit.
Mogelijkheden
De Canon PIXMA MG7150 is een multifunctional inkjetprinter met dye-inkt (kleurvloeistof), waarvan de veelzijdigheid ongekend is. Een kort overzicht:
• Functies: Printen, scannen (PDF, JPEG, TIFF), kopiëren.
• Aansturing: USB, LAN, Wifi, Cloud
• Input/output: computer, geheugenkaart (SD, CF, MS), smartphone/tablet (Android, iOS)
• Media: (foto)papier, max. A4 aflopend, CD/DVD
Bovenstaande opsomming houdt in dat je documenten en foto’s onder elke omstandigheid, op elke plaats, op elk moment, met elk apparaat kunt printen, scannen en kopiëren. De USB-uitgang ontbreekt en daarvoor in de plaats kun je een SD-kaartje gebruiken.
Omdat we hier vooral aandacht willen geven aan de printkwaliteit, geven we je een indruk van de mogelijkheden door middel van de drie volgende clipjes.
|
|
|
Draadloos vanaf tablet (Pro 100) |
Printen via de Cloud (MG 6350) |
Printen onderweg (MG 7150) |
Om al deze functionaliteit te kunnen vinden en instellen, verloopt de bediening van de MG7150 via een aanraak lcd-scherm en Smart Touch ‘knoppen’ op de behuizing (zie clip rechter kolom). Je ziet alleen de touchknoppen die voor een bepaalde taak benodigd zijn. De menu’s zijn overzichtelijk en in keurig Nederlands, dus je bent maar zelden de weg kwijt tijdens het instellen.
Pigment zwart Hoewel de MG7150 een dye-inkprinter is, heeft ze ook een zwart pigment cartridge (PGI-550PGBK). Deze wordt uitsluitend gebruikt bij het afdrukken van zwart-wit documenten op gewoon papier. Voor zwart-wit fotoprints gebruikt de printer zijn CLI-551BK (zwart) en CLI-551GY (grijs) dye-cartridge. |
Printkwaliteit
Als we naar de printkwaliteit kijken, dan beschouwen we kleuren, gradatieverloop, scherpte en zwart-wit. We staan even kort stil bij deze vier aspecten.
Kleuren
Als we originele inkt en papier van Canon (Photo paper Pro Platinum, PT-101) gebruiken en de driver van de printer de kleuromzetting van de foto laten bepalen, dan kunnen we de MG7150 zelden op een foutje betrappen. Vergelijken we de kleuren met die uit onze professionele Canon iPF6450, dan zijn ze net zo helder en nauwkeurig. Ten opzichte van de (zeven) online fotoboeken, die we voor een test in de studio hadden, zijn de kleuren van de MG7150 zelfs in alle gevallen beter. Landschappen, natuurfoto’s en portretten worden heel natuurlijk afgedrukt. Zowel sRGB als AdobeRGB worden door de driver van de printer perfect verwerkt en zelfs een portretprint vanuit Word (!) laat naast elkaar de goede kleuren zien van het sRGB-bestand en van het AdobeRGB-bestand. Daar kunnen sommige leveranciers van online fotoboeken nog wat van leren.
Gradaties
Behalve foto’s drukken we ook testbestanden af waarin we kleur- en grijswaardenverlopen hebben opgenomen. Hoe vloeiend drukt een printer een regenboogverloop af? Worden de ‘patches’ van een grijsblokjesverloop ook aan het begin (bijna wit) en aan het eind (bijna zwart) van het verloop onderscheidend afgedrukt? Het antwoord op deze twee vragen is een volmondig ja. Wederom net zo goed als de iPF6450 en beter dan in de fotoboeken. Voor de nuancering van de heel lichte tinten zou Lichtmagenta en Lichtcyaan welkom zijn, zoals in de PIXMA Pro 100, maar in alledaagse foto’s is dat gemis niet te zien.
Scherpte
Voor wat betreft afdrukscherpte zijn we een paar jaar geleden al tot de conclusie gekomen, dat de resolutie van de output van inkjetprinters het onderscheidend vermogen van het menselijk oog ver heeft overschreden. Alleen met je neus op het papier met een vergrootglas zie je soms een fout pixeltje. Van kijkafstand zijn alle prints van de MG7150 dan ook haarscherp. Belangrijk is dat de input van hoge kwaliteit is en dat vooraf misschien iets wordt verscherpt.
Zwart-wit
Bied je de PIXMA MG7150 een zwart-witfoto aan in RGB-modus en zet je de driver in grijswaarden, dan komt er op origineel glanspapier van Canon dankzij de fotozwart- en middengrijscartridge een neutraalgrijze afdruk uit met vloeiende verlopen, natuurlijk contrast en voldoend hoge densiteit (vol zwart). Niets mis mee, dus.
Dye en pigment Er zijn twee soorten inkt voor fotoprinters: dye en pigment. De eerste soort is een gekleurde inktoplossing, zoals we dat kennen van ecoline. Het is homogeen en er zitten geen vaste deeltjes in. Deze dye-inkt wordt als kleine druppeltjes op het papier gespoten en dringt door tot onder de glanslaag van het papier, waar het wordt gefixeerd. De glans van de foto-afdruk is dus overal hetzelfde, ook al is een gedeelte volledig wit (geen inkt). Pigment-inkt is een vloeistof met daarin een emulsie van minuscuul kleine kleurdeeltjes. Vergelijk het met krijtstof in water. Deze emulsie wordt ook op het papier gespoten, maar de druppeltjes dringen nu niet door in het papier en de glans van de afdruk wordt bepaald door de hoeveelheid inkt - of beter pigment - dat op een bepaalde plaats ligt. Bij glanspapier ontstaan zo glansverschillen. Pigment-inkt is daarom ook meer geschikt voor toepassing op zijdeglans/satin of op matte papiersoorten (fine art, canvas). Zo zijn de PIXMA MG7150 en PIXMA Pro 100 dye-printers en zijn de PIXMA Pro 10 en Pro 1, pigmentprinters. |
Kostprijs
De PIXMA MG7150 is ook geschikt voor gebruik van XL-cartridges. Deze bevatten 11 ml in plaats van de gebruikelijke 7 ml van een normale cartridge. Met die 11 ml kunnen de vijf cartridges (samen 60 euro) ongeveer 70 foto’s op A4 afdrukken, dus 90 cent per A4. Pro Platinum A4 kost 18 euro voor 20 vel, dus 90 cent per vel. Inkt en papier samen kosten voor een afdruk van 30 bij 20 cm dus ongeveer 1,80 tot 2 euro. Daarvoor krijg je dan een bijzonder hoge printkwaliteit, veel flexibiliteit en een ongeëvenaard snelle levertijd.
Samenvatting
De PIXMA MG7150 is een heel mooie (wit of zwart) en bijzonder veelzijdige multifunctional die in elke kantooromgeving prima zijn diensten bewijst en voor de ondernemende fotograaf of de ambulante flexwerker een heel nuttig aanvullend gereedschap is.
Deze multifunctional is echter ook goed te gebruiken als stand-alone fotoprinter voor glansafdrukken tot A4 aflopend. Dankzij de dye-inkten blijft de glans van het papier behouden en worden met een fotopapier als Canon’s Photo paper Pro Platinum (PT-101) glansafdrukken gemaakt met prachtige kleuren en een natuurlijke briljantie, die hun weerga niet kennen. Ook zwart-wit komt er heel neutraal uit op glanspapier. De duurdere pigmentprinters kunnen niet tippen aan al deze glanskracht en ze moeten een ‘high gloss’-papier met Gloss Enhancers, Chroma Optimizers of andere doorzichtige coatings afwerken om maar enigszins in de buurt van de glansuitstraling van een dye-inkprinter te komen.
Ook op zijdeglans of satin levert de MG7150 smetteloze prints af. Op mat en fine art paper moet ze echter de meerdere erkennen in de pigmentprinters.
Druk je veel glans en zijdeglans/satin af, maar wil je groter dan A4, overweeg dan de PIXMA Pro 100 (A3+).
Alle specificaties: klik hier.