We kunnen het ons als de dag van gisteren herinneren dat Adobe op de SS Rotterdam Photoshop Elements 11 aan de pers voorstelde. Hoe snel gaat de tijd dat we al weer een jaar verder zijn en op 24 september jl. versie 12 (PSE 12) van dit uitgebreide workflowprogramma gepresenteerd werd.
What’s ‘old’?
Photoshop Elements bestaat al een jaartje of 15 en was destijds een versimpelde versie van zijn grote broer Photoshop X/CSX. En hoewel iedereen zich natuurlijk afvraagt wat er nieuw is in PSE 12, staan we hier toch eerst even stil bij de groei die Elements in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Bij de eerste versies lag de nadruk vooral op het verbeteren van de functionaliteit en gereedschappen om foto’s te kunnen optimaliseren, waarbij opties uit Photoshop in afgeslankte vorm in Elements verschenen. Sinds PSE 3, 4 en 5 is er op dat front eigenlijk weinig nieuws meer te beleven en het toevoegen van Schaduw/hooglichten, Photomerge Panorama en Adobe Camera RAW zijn wat ons betreft de laatste interessante wapenfeiten op dat gebied. Hierbij is opvallend dat ook bij versie 12 nog steeds geen echte optie Krommen (Curves) aanwezig is, behalve dan Aanpassen kleurcurven in het menu Verbeter, Kleuren verbeteren.
Toch heeft de ontwikkeling van Photoshop Elements daarna niet stilgestaan en is de nadruk veel meer komen liggen op het beheer (Organizer) en de publicatie (Maken en Delen) van foto’s. Tevens werden veel handmatige correcties in een automatisch jasje gestoken ten behoeve van nog meer gebruiksgemak. Voor de vrijetijdsfotograaf - de doelgroep van de eerste versies van Photoshop Elements - heeft die nieuwe functionaliteit weinig toegevoegde waarde en het is duidelijk dat Adobe met al die leuke snufjes van de laatste jaren vooral de familie- en uitstapjesfotograaf met smartphones en tablets enthousiast wil maken voor Photoshop Elements.
What’s new? (voor de vrijetijdsfotograaf)
Dus behalve dat we foto’s nu nog slimmer automatisch kunnen optimaliseren (Auto Smart Helderheid/Tone), dat we een paar sjabloontjes hebben voor een fotorandje en dat we foto’s van telefoons en tablets kunnen delen via Adobe’s eigen clouddienst Revel, is het aantal echt nieuwe gereedschappen beperkt.
Vermeldenswaard is daarbij Content Aware Move (Inhoud behouden verplaatsen) waarmee onderdelen van een foto verplaatst kunnen worden, waarbij het vrijkomende ‘gat’ netjes wordt opgevuld met de omliggende structuur. Iemand die echter een beetje bekend is met lagen en het kloongereedschap kan dit ‘toverkunstje’ ook zelf en waarschijnlijk met beter resultaat.
|
Content Aware Move. Klik hier voor clip. |
Samenvatting
Elk jaar tovert Adobe een nieuwe versie van Photoshop Elements uit de hoge hoed met ‘nieuwigheidjes’ die inderdaad soms net magie zijn. Voor de serieuze vrijetijdsfotograaf zijn ze echter weinig schokkend en blijft Photoshop Elements gewoon een heel erg goed bewerkingsprogramma, dat al vele jaren - en evenzoveel versies - maar weinig te wensen overlaat. Overstappen van 10 of 11 lijkt ons niet nodig. Kun je in die oudere versies de RAW-bestanden van je nieuwe camera niet meer openen, download dan de gratis DNG-converter van Adobe, zet je CR2-bestanden om en importeer ze dan zonder problemen in Photoshop 9, 10 of 11.
En zoals elk jaar sluiten we af met ons wensenlijstje: een echte Krommen-optie, zoals in Photoshop CC en ook AdobeRGB en Lenscorrecties bij de RAW-conversie met ACR.
Wil je Photoshop Elements 12 zelf eens 30 dagen proberen, klik dan hier voor een demoversie.