Als je met je camera op stap gaat, dan wil je hem natuurlijk altijd snel bij de hand hebben om geen fotomoment te hoeven missen. De standaard halsriem die je bij je EOS in de doos aantreft voldoet in de meeste gevallen uitstekend voor een dagje Efteling of een wandeling in het bos. Maar hoe is het comfort en de zekerheid als je meer extreme uitstapjes met je camera doet. Wij hebben een paar alternatieven voor de halsriem op een rijtje gezet.
Vulture
Werk je met je camera in extreme situaties vanwege slecht weer, extreem klimaat, bijzondere locaties (helicopter, bergen) of speciale omstandigheden (helikopter, parachute), dan is het van groot belang dat je gereedschap goed gezekerd is en niet door stoten of vallen onbruikbaar wordt en foto’s verloren gaat. Voor deze ruige activiteiten is een gewone halsriem niet meer geschikt en moet een beroep gedaan worden op het ‘zwaardere werk’.
Vulture (gier) is een merk die zich gespecialiseerd heeft in ‘heavy duty’ draagriemen voor camera-apparatuur. Naam, logo en verpakking maken duidelijk dat we hier inderdaad met producten te maken hebben die bedoeld zijn voor de meest ruige omstandigheden. Alle materialen van hun draagriemen - weefsels en stiksels - en alle koppelingen zijn gemaakt van duurzame materialen en de constructie is zodanig dat ze bestand zijn tegen zware belasting en trekkrachten. De Vulture A4 zou je zonder problemen kunnen gebruiken om een auto te slepen! Wil je alles weten over de uitvoering en toepassing van draagriemen van Vulture, kijk dan eens naar hun productvideo’s op Vimeo (klik hier). Het assortiment van Vulture vind je op hun website: klik hier.
|
|
Carry Speed
Voor iets minder uitdagende uitstapjes en locaties heeft Carry Speed een leuk assortiment aan camerariemen. Dit merk legt minder de nadruk op de robuustheid van hun producten, maar heeft meer aandacht besteed aan het comfort van de draagriem. Het materiaal is wel sterk, maar toch relatief zacht en soepel en de riemen zijn op de juiste plaatsen voorzien van foamstukken, zodat een riem niet pijnlijk wordt als deze op dunne kleding gedragen wordt.
De DS-Slim, FS-Pro en CS-3 die we in de studio gehad hebben zijn alle drie schouderriemen die diagonaal vanaf één schouder over de borst worden gedragen en waarbij de camera dus op de heup hangt. Je kunt er dan beter mee wandelen, dan wanneer de camera met een gewone halsriem tegen je buik schommelt. Omdat de koppeling glijdend is, kun je de camera ook snel met de rechterhand voor het gezicht brengen, zonder dat de riem zelf over je schouder glijdt. Ook van dit merk zijn productvideo’s beschikbaar (klik hier). Wil je al hun ‘camera straps’ zien, klik dan hier.
|
|
Peak Design
Hoeft het allemaal niet zo robuust of comfortabel/ergonomisch, maar vooral handiger en slimmer dan je gewone draagriem, omdat je meestal gezellig en lichtgekleed onderweg bent met je camera, dan heeft Peak design een interessant assortiment draagriempjes. Zo is de Leash een eenvoudige schouderriem voor een EOS-body (APS-C) met een standaardzoomlens. Heb je je camera de hele dag in de hand, dan hebben ze ook een polsriem met de toepasselijke naam Cuff (handboei). Als je camera dan uit je handen glipt, valt hij niet op de grond en de Cuff bestrijdt ook grijpgrage ‘tasjesdieven’.
Een interessant product van Peak Design is de zogeheten Capture. Dit is een universele, zekerbare clip voor een broekriem of een schouderband van een rugtas met een snelsluiter voor je camera. Handig als je twee handen tijdelijk vrij wilt hebben, maar je camera toch binnen handbereik moet zijn zonder dat hij aan je lijf bungelt. Het hele aanbod van Peak Design vindt je op hun website peakdesignltd.com en op YouTube zijn duidelijke instructievideo’s te zien (klik hier).
|
|
Samenvatting
Heb je bij steeds meer omstandigheden in het veld het idee dat je je camera niet handig bij de hand hebt of dat je standaard halsriem niet bestand is tegen extreme werkomstandigheden, ga dan eens op zoek naar een andere camerariem. Het is niet het eerste accessoire waar je aan denkt om je fotografie te verbeteren, maar een speciale draagriem kan soms toch net het verschil maken.
Voor deze camera-riemen ga je naar Foto Konijnenberg.