Als je als Canon-fotograaf een lens in de L-serie aanschaft met een langer brandpunt, dan is deze ‘wit’ van kleur. Heel onderscheidend en eerlijk gezegd hebben wij er wel ‘iets’ mee. Volgens Canon stoot de off-white coating licht - dus warmte - af en wordt de interne techniek van de lens (scherpstelling en beeldstabilisatie) minder beïnvloed door hogere temperaturen. De kleur en het reflecterende licht kan echter aanleiding zijn voor schichtige dieren en vogels om op de vlucht te gaan. Ben je dus vogel-, wildlife- of natuurfotograaf, dan is camouflage van het objectief noodzakelijk om het onderwerp ongemerkt dichter te kunnen benaderen.
Lenscamouflage
Lens Coat is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in bescherming van camera-apparatuur tegen ‘de elementen’ in het algemeen en in camouflage van lenzen en camera’s in het bijzonder. Wij hebben voor het ‘onzichtbaar maken’ van onze EF 70-200mm 2.8 een camouflageset in de studio gehad en gekeken hoe zo’n camouflage in zijn werk gaat.
|
|
Vóór |
Ná |
De Lens Coat-set is volledig toegespitst op een specifieke lens. De maatvoering is zodanig dat hij alleen op één model lens past. Als je een Lens Coat bestelt, dan moet je dus opletten dat hij geschikt is voor de lens die je wilt camoufleren. De set bestaat uit elastische ringsegmenten van neopreen met daarop een textielen bekleding. Voor de statiefring is eventueel een plakstrip aanwezig. De print van onze set is bedoeld om in de natuur te gebruiken en is dus bruin, groen, beige en zwart gekleurd. Er zijn echter ook andere prints en kleuren verkrijgbaar om bijvoorbeeld in de sneeuw te gebruiken. Er wordt een duidelijke handleiding meegeleverd en het omspannen van de lens met de ringen spreekt voor zich. In de clip op deze pagina zie je hoe dat in zijn werk gaat en wat het resultaat is.
De camouflage verschuift niet en bij juiste montage kunnen zoom- en scherpstelring nog vrijelijk worden gedraaid. De afstandsschaal en de knopjes voor AF en IS blijven zichtbaar. Wil je die knopjes echter verzetten, dan moet je zo’n elastische ring wel even optillen, maar dat is geen probleem. De lens met de camouflage behoudt zijn grip en voelt nog duurzamer, omdat de Lens Coat het objectief beschermt tegen stoten, krassen en vuil. Water en vocht zouden voor de materialen van de Lens Coat-set geen probleem moeten zijn, hoewel we niet met de set in een stortregen zijn gaan staan. Is het camouflagemateriaal nat geworden, dan is het natuurlijk wel raadzaam om de Lens Coat te verwijderen en apart van de lens te laten drogen.
Conclusie
Niet iedereen zal zijn mooie witte L-lens willen of hoeven camoufleren, maar is dat wel het geval, dan is een set van Lens Coat zeker een goed alternatief. De camouflage is duurzaam én, zeker niet onbelangrijk, niet-permanent, zoals met gekleurde plak-alternatieven het geval zou zijn. Zo ben je met je EF 70-200mm een ‘kameleon’ in de natuur (met Lens Coat) én op en bruiloft (zonder Lens Coat).
Met dank aan Foto Konijnenberg