Pixel Bender Olieverf

Pieter Dhaeze vrijdag 07 september 2012

Hoewel het toepassen van effectfilters niet standaard in de workflow van een fotograaf zit, zijn er wel eens van die momenten dat je een foto wilt stileren als pentekening of olieverfschilderij. Zo hadden we laatst een opdracht om een canvas af te drukken en daarbij ontstond het idee om de foto op een echt schilderij te laten lijken. Op de zoektocht naar een olieverffilter voor Photoshop CS5 stuitten we op Pixel Bender. Met open mond hebben we de resultaten aanschouwd en delen met deze korte workshop graag ons ‘kippenvelgevoel’. Wow.

Pixel Bender
De kennismaking met Pixel Bender begint met de zoekopdracht ‘oil paint filter cs5’ in Google. Dit levert 110.000 resultaten op, waarvan de bovenste een directe verwijzing is naar de Pixel Bender plug-in op de Labs-site van Adobe. Dat is dus vertrouwd en Adobe kennende staat een dergelijk olieverffilter garant voor goede resultaten.
Om deze plug-in te gebruiken heb je wel Photoshop CS5 nodig en het programma Adobe Extension Manager CS5. Voordat je Pixel Bender plug-in (MXP-bestand ca. 20 MB) gaat downloaden, is het raadzaam de systeemvereisten goed door te lezen. 

Pixel Bender werkt ook in Photoshop CS4, maar kan alleen nog gedownload worden vanuit het archief van Adobe. Werk je al met versie CS6 van Photoshop, dan is het olieverffilter van Pixel Bender standaard als optie aanwezig in het menu Filter.

Als je de plug-in goed geïnstalleerd hebt en je start vervolgens Photoshop CS5 op, dan is Pixel Bender als optie aanwezig in het menu Filter. Als we de foto geopend hebben die we ‘likje verf’ willen geven en we starten Pixel Bender de eerste keer op, dan zien we een onherkenbaar beeld in de voorbeeldweergave. Dit wordt gevormd door de het default actieve filter, zijnde CircleSplash. Dit zien we in het keuzemenu aan de rechterzijde. Als we hier echter op klikken, zien we naast vele andere filters ook het gewenste OilPaint. Als we dit kiezen, zien we als bij toverslag een eerste olieverfversie van de betreffende foto. Het voorbeeld wordt razendsnel gevormd en ook aanpassingen gebeuren momentaan. Reden hiervoor is dat het filter werkt met de processor van de videokaart (mits compatibel) en dus geen berekening uitvoert op de gewone CPU van de computer. Deze snelheid zorgt ervoor dat we naar hartenlust kunnen spelen met de diversie schuifregelaars en elk onderwerp - van landschap tot portret - ons eigen signatuur kunnen geven.

Verbluffend
We zijn werkelijk verbluft door de schilderkwaliteiten van Pixel Bender. Niet elk onderwerp leent zich voor omzetting naar een olieverfschilderij, maar bij de meeste foto’s is het resultaat prachtig en in onze ogen ook redelijk smaakvol. Effectfilters hebben vaak de neiging kitsch te zijn, maar als je OilPaint in Pixel Bender met enig beleid toepast, dan zal het merendeel van je publiek het effect als natuurlijk ervaren.
Wil je toch een beetje over de top, dan kun je de verzadiging in Photoshop nog verhogen en er enige verscherping (Unsharp Mask, High Pass) op toepassen. De penseelstreken lijken dan bijna 3D te worden.

Hoe Pixel Bender werkt en hoe enthousiast we zijn, kunnen we hier wel vertellen, maar je moet het ZIEN! Daarom een schitterende video Russell Brown (Basic en Advanced) en wat simpele voorbeelden van onszelf. Veel kijkplezier en hopelijk maakt Pixel Bender ook van jou een echte Van Gogh!

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.