Als natuurfotograaf zie ik behoorlijk wat onderwaterfoto’s voorbijkomen. In Nederland zijn een aantal fotografen daar heel fanatiek mee bezig en bijvoorbeeld Andre Crone heeft prachtige onderwater beelden gemaakt, getuige zijn leuke site met ook een aantal informatieve artikelen. Internationaal gezien is Paul Nicklen toch wel vermaard vanwege zijn adembenemende beelden van bijvoorbeeld zeeluipaarden bij de Zuidpool. Deze tak van fotografie vergt echter een speciale uitrusting, zoals een onderwaterhuis en flitsers. Een kostbare investering en alleen interessant als je ‘echt’ aan onderwaterfotografie gaat doen.
Onderwaterhoes
In dit artikel besteden we aandacht aan een betaalbaar alternatief wat vooral interessant is als je in ondiepe poeltjes wilt gaan fotograferen of in de vloedlijn aan strand. Voor deze fotoserie hebben we gebruik gemaakt van de EWA Marine UB100 onderwaterhoes. Een allround hoes die voor de meeste spiegelreflexen geschikt is, wat een voordeel is ten opzichte van de harde onderwaterhuizen, die vaak voor maar één type camera geschikt zijn. Bij de hoes wordt een ring geleverd (77 of 82 mm) en die draai je op je lens. Daardoor past de lens precies achter het glasgedeelte van de hoes en zit de camera op z’n plek. Verder is de hoes volledig van kunststof met aan de bovenzijde een ijzeren strip met drie schroeven die alles waterdicht ‘afdichten’. In principe voldoende voor een duik in 6 meter diep water.
Ik heb de hoes alleen uitgeprobeerd in heupdiep water en alles bleef keurig droog. Dat was best even spannend, omdat water en fotocamera’s toch een ongelukkige combinatie vormen. Maar nogmaals; het is écht waterdicht!
Ik maakte gebruik van een Canon EOS 60D met een EF-S 10-22mm groothoeklens. Nog beter is een Canon EOS 5D markII/III met bijvoorbeeld EF 16-35mm of EF 17-40mm groothoek, omdat die camera beter met hoge ISO’s overweg kan en dat is toch wel handig onderwater waar soms weinig licht is. Flitsen kan met deze hoes niet, maar er is een uitvoering waarbij je wél een flitser op je camera kan zetten!
Hieronder een aantal aandachtspunten als je met deze combinatie aan de slag gaat:
• Zorg dat je hoofdonderwerp niet te ver weg is, want water is niet zo helder als lucht en daardoor wordt je onderwerp gewoon minder goed zichtbaar.
• Je kunt werken met autofocus, maar ik heb die uitgezet (je kunt niet controleren waar de camera scherpstelt) en van tevoren scherp gesteld op ongeveer 60cm. Met diafragma f/13 heb je dan alles redelijk goed scherp van 30cm tot 2 meter en dat is voldoende want verder kun je toch niet kijken onder water.
• Belichting stond op diafragmavoorkeuze vanwege de veranderende omstandigheden (manual is dan niet mogelijk, tenzij je iedere foto opnieuw instelt, maar dat is niet handig). Ik heb alle foto’s gemaakt met iso 500.
• Als je zowel de lucht als het water wilt fotograferen zul je rekening moeten houden met het contrastverschil tussen onder en boven water. Met de zon in de rug en een niet te lichte lucht lukt dit meestal beter.
• Als je de waterlijn in beeld wilt hebben zorg dan voor een goede positie van de camera. Is de camera teveel gekanteld dan heb je of teveel lucht of teveel water.
• Met een waterpasje op je flitsschoen kun je goed zien of je camera recht is.
• Een kleurrijk onderwerp vergroot de kans op een pakkend beeld.
• Voor goede foto’s zul je toch ook zelf het water in moeten, omdat je dan beter kunt zien waar je je camera naartoe richt. Door de zoeker kijken is erg lastig met de hoes. Liveview is wél mogelijk. Wat ruimer kaderen en later bijsnijden is natuurlijk ook mogelijk.
• Plaats je camera van tevoren in de hoes en niet op het strand zelf, want de combinatie wind en zand maakt het niet eenvoudig alles schoon en droog in de hoes te krijgen.
• Spoel de buitenkant van de hoes na thuiskomst goed af met schoon water en laat hem goed drogen. Let op dat er geen vocht in de hoes komt, want dat gaat condenseren aan de binnenzijde als je bijvoorbeeld in zonnige omstandigheden werkt.
Samenvatting
Ik ben blij verrast met het werken met de onderwaterhoes van Ewa Marine. Hoewel deze hoes niet te vergelijken is met de meer professionele (dure!) onderwaterhuizen, biedt UB100 absoluut extra mogelijkheden om als fotograaf met onderwaterfotografie aan de slag te gaan! Ik heb er leuke foto's mee gemaakt tijdens een vakantie aan de Franse westkust. Ook ga ik de hoes zeker gebruiken in de regen en in de sneeuw, want daar is hij natuurlijk ook voor geschikt.
Met dank aan www.margecompany.nl/