Photoshop Elements 2018

Pieter Dhaeze maandag 09 oktober 2017

Elk jaar verschijnt in de herfst een nieuwe versie van Adobe Photoshop Elements. Tien jaar geleden was dat een ‘major event’, tegenwoordig slechts een eenvoudig persbericht. Wat is er veranderd in die tien jaar?

pse2018

Consumentenfotografie
In 2007 zag het fotografielandschap er behoorlijk anders uit dan vandaag de dag. Wilde je toen als consument een kiekje maken van je kinderen of tijdens een vakantie, dan deed je dat met een compactcamera. Die had je in allerlei soorten en maten en leverde prima JPEG-foto’s af. Wilde je een dergelijke foto aanpassen, dan deed je dat op een computer. Adobe bediende deze consument met creatieve en betaalbare software in de vorm van Photoshop Elements. Een veelzijdig en ‘eenvoudig’ fotobewerkingsprogramma volgepakt met veel creatieve mogelijkheden.

Toen kwamen echter smartphone en tablet ten tonele. Daarmee kon je niet alleen foto’s maken, maar ze daarop ook eenvoudig (en gratis) bewerken en delen. In het begin bleef de fotokwaliteit nog enigszins achter bij die van een compactcamera en waren ook de apps beperkt in hun mogelijkheden, maar de laatste jaren is dat verschil omgeslagen ten faveure van de telefoon en het tablet.

Photoshop Elements verdween daarmee naar de achtergrond. Ook al omdat de vrijetijdsfotograaf met zijn systeemcamera (met of zonder spiegel) de beschikking kreeg over Lightroom, waarmee snel en op hoge kwaliteit de belangrijkste fototaken kunnen worden uitgevoerd. Zelfs op een tablet.

Het programma
Consumentenfotografie is dus niet meer te vergelijken met tien jaar geleden. Maar hoe zit het dan met de veranderingen in Photoshop Elements? Zonder dat we op details in te gaan, heeft Photoshop Elements de ontwikkelingen in de consumentenfotografie maar amper kunnen volgen. De basishandelingen om belichting, kleuren en scherpte aan te passen zijn eigenlijk niet veranderd en blijven ruim achter bij die van grote broer Photoshop CC. En hoewel je RAW-bestanden kunt openen en elementair kunt bewerken, is het bewerkingsniveau van alle taken toch nog vooral gericht op JPEG met een beperkt kwaliteitsniveau.

De veranderingen van de afgelopen jaren in Photoshop Elements moeten vooral gezocht worden in een andere kleur interface, in het verplaatsen van bestaande opties en in het introduceren van Snelle aanpassingen en Taken met instructies. Twee zaken die een combinatie zijn van bestaande handelingen of functies, en zo zouden moeten leiden tot eenvoudiger gebruik van Elements. Prima gedachte, maar de beoogde eenvoud en snelheid gaan vaak wel ten koste van nauwkeurigheid en flexibiliteit.

Samenvatting
Photoshop Elements 2018 is nog steeds een heel capabel programma om je foto’s op een gemiddeld niveau mee te bewerken en te delen. Het heeft de laatste tien jaar echter de ontwikkelingen van de consumentenfotografie niet bij kunnen benen (apps op smartphones/tablets). En voor de vrijetijdsfotograaf is Photoshop Elements te beperkt in kwaliteit, snelheid en RAW-bewerking en geeft hij/zij daarom de voorkeur aan Lightroom, wat bovendien ook op tablets prima te gebruiken is.

Meer informatie: klik hier.
Probeerversie: klik hier. (Adobe ID verplicht)

Salomons oordeel: RAW of JPEG

Je fotografeert in RAW en ontwikkelt naar JPEG. Je hebt dus een RAW-archief en een JPEG-archief. Welk van deze twee wil je beslist niet kwijtraken?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.