EF-M 22mm f/2 STM

Pieter Dhaeze dinsdag 06 september 2016

Het is lang stil geweest rondom EOS M, maar gaandeweg wordt dit spiegelloze systeem van Canon steeds meer volwassen. Niet alleen de camera’s worden beter, maar ook het lenzenaanbod wordt steeds groter. We hebben al verschillende zoomlensjes getest (EF-M 55-250mm en EF-M 11-22mm) en recent ook een macro (EF-M 28mm). Deze keer staan we even stil bij een lichtsterke reportagelens met een vast brandpunt, de EF-M 22mm f/2 STM.

IMG_9777-2

EF-M 22mm f/2 STM
De EOS M-serie is uitgerust met een APS-C sensor en heeft dus dezelfde cropfactor 1.6x als zijn grote EOS broers, van de EOS 100D tot en met de EOS 7D mark II. Als je de EF-M 22mm f/2 bijvoorbeeld op een EOS M10 zet, dan komt de beeldhoek overeen met die van een 35mm lens op een volbeeldcamera, zoals de EOS 5D mark IV. Dat maakt dit lensje - want met 100 gram is het een lichtgewicht - bij uitstek geschikt voor reportagewerk. Samen met de hoge lichtsterkte van f/2 maak je dan prachtige beelden, waarbij de context van het onderwerp mooi onscherp kan zijn.

g7x-m10-klein

De lens is een pancake, dus relatief plat, en heel mooi ontworpen, vergelijkbeer met andere EF-M lenzen. De materialen zijn heel duurzaam en je krijgt voor 200 euro veel waar voor je geld. Omdat het een STM-lens is, kun je de handmatige scherpstelring eindeloos doordraaien, iets wat met scherpstellen minder handig is, omdat je nooit weet wanneer je op oneindig scherpgesteld bent en wanneer op zijn kortste afstand. Die kortste scherpstelafstand is overigens 15 cm en je vult de breedte van het kader dan met een voorwerp van 10cm breed. Dat is een vergroting van ongeveer 1:4.5 en daarmee prima geschikt voor creatieve productfoto’s, voor food en voor mooie close-ups met veel achtergrondonscherpte.

IMG_0489-189px IMG_1050-189px IMG_1059-189px
IMG_1062-189px IMG_1063-189px IMG_1071-189px

Prestaties
Scherpstellen gaat dankzij STM razendsnel en fluisterstil. Op dat punt is deze lens geen spelbreker. Ook technisch laat de EF-M 22mm f/2 weinig steekjes vallen. Bij f/2 is de lens van hoek tot hoek scherp en dat wordt met een stopje diafragmeren naar f/2.8 nog veel beter. Ook is er geen vervorming te zien. Verder is chromatische aberratie in geen enkele mate visueel storend aanwezig en wil je een dergelijk kleurrandje toch verwijderen, dan kan dit eenvoudig in Lightroom. Het enige dat opvalt is de redelijk sterke vignettering, waardoor bij f/2 het centrum duidelijk helderder is dan de hoeken. Enerzijds is ‘lensafwijking’ simpel te corrigeren en anderzijds is vignettering bij veel reportage-onderwerpen een welkom aspect om de aandacht meer op het centrale onderwerp te leggen. Zeker bij zwart-wit versterkt dat het karakter van het beeld. 

Samenvatting
Een lichtsterke lens voor het EOS M-systeem. We hebben er al vaker om gevraagd en met de EF-M 22mm f/2 STM is onze wens verhoord. Wil je lichtbepakt met een camera de straat op of ander reportagewerk doen, dan is deze EF-M 22mm op een EOS M3 of M10 de enig juiste keuze.
Een goed alternatief voor de genoemde combinatie is de PowerShot G7X, G7X II of de G5X. Ze zijn iets compacter dan een EOS M10 met EF-M 22mm, hun zoomlens is net zo lichtsterk en je kunt flexibel kaderen met een bereik van 24mm tot 100mm. Bij de G5X heb je zelfs een optische zoeker en een variangle-lcd.

Meer info en specificaties: klik hier.

Heb jij een EOS M?

Heb jij een model uit de EOS M-serie?

Inloggen

Wachtwoord of loginnaam vergeten? Klik hier
Als je nog geen GRATIS persoonlijk account hebt op EOSZINE dan kun je deze hier aanmaken. Met dit account kun je o.a. de nieuwsbrief en het gratis digitale magazine ontvangen.